Wednesday, October 18, 2017

HYPNOBIRTH STORY OF RAEF ARYAN

Not an easy move untuk tulis birth story semasa dalam pantang ni. Type sikit baby eekk. Type the next perenggan baby iiikkk.

Tapi Kak Erin memang simpan semua memori dan cerita pengalaman besalin. So here you go.

By the way, hypnobirthing is a fancy name. Salah satu cara untuk dapatkan gentle birthing. Takde benda pelik bin ajaib pun. Just guna 4 teknik – relaxation, breathing, visualisation dan deep relaxation.


>> Ahad - 1 October 2017 <<
Dari start masuk trimester ketiga, I always pray that baby will come out on the 2nd of October. Simply because ada banyak perancangan nak dijalankan start pertengahan bulan November.

Taknaklah tertinggal keretapi pulak kan. So hari Ahad tu dah cakap pada Encik Suami, InshaAllah mesti bersallin esok ni. Walhal EDD ialah on 11 October.
Hari Ahad tu jugak, Encik Suami dah janji dengan Kay nak datang Brew & Stone Café makan Musang King ice cream. Dia lah hantu durian, Kak Erin tak sangat.

But seriously yang tak hantu durian pun boleh meleleh pekena Musang King ice cream tu. Setepek Musang King atas ice cream hokey.
Lepas makan ice cream, balik lah rumah dengan hati gembira. Perut kenyang hati senang.

Malam lepas tidurkan Ninjas, I went to bed. Pukul 2 pagi terjaga sebab ada makhluk merangkak naik katil mommy. Ninja kecik, memang kerja dia selalu merayap masuk bilik mommy memalam. So Kak Erin bangun dan popok dia masuk bilik dia semula.
Masa tu rasa perut memulas. Not the toilet call because it was different. Tak terasa pun itu contractions. Every time it came, Kak Erin just control breathing and slowly visualise.

Sampai pukul 330 pagi, eh makin rancak pulak pulasan itu. Haha. So I knew it was time to time the contractions. Baru tehegeh download Apps untuk time the contractions.

For about 2 hours, surges datang every 30 mins, down to 20 mins and 15 mins.
Alhamdulillah. Kak Erin managed to feel painless, dengan breathing, visualisation and relaxation. Of course with a lot of zikr and doa.


>> Isnin – 2 October 2017 <<

Kejut En Suami untuk Subuh. Dan bagitahu dia dah masa pergi hospital ni. Lagi lah hari Isnin, nak beat the traffic from Nilai to Pantai Hospital KL is no joke!
Sampai PHKL dalam pukul 8 pagi dan terus check in labor room.

The best part was Dr Idora my Obgyn was on holiday. Ahhaa. Matilamak bisik hati kecil. Bergantung pada doctor yang on call untuk accommodate my birth preference.
To those yang nak bersalin gentle birth di PHKL, ada 2 doktor yang their practise can accommodate your request. Dr Idora and Dr Paul.

Masa Kak Erin dalam labor room tu, nurse bagitahu Doctor on call ialah Dr Suraya and Dr Paul. Based on my birth preference, nurse suggested amik Dr Paul.
Tapi Encik Suami requested for Dr Suraya. Dia kata kita doa Dr Suraya pun akan respect and follow our preference. And Alhamdulillah, bila nurse informed Dr Suraya and passed our birth preference, she was happy to accommodate.

Macam yang Kak Erin pernah share, when you opt for gentle birth, habiskan banyak masa terawal di tempat yang within our comfort and control. Which is kat rumah lah.
Sebab environment sangat memberi kesan kepada hormon kita. Bila dah kat labor room tu, banyak lah perkara yang akan distract kita.
Masa check in labor room, I was 5 cm dilated. Nurse buat 1 VE with my permission. During 1st stage labor Kak Erin bernafas ikut fasa dia. Masa surge datang never ever lawan surge tu.

Ride the wave, relax the muscle make sure the whole body totally lembik. Lembik ni meaning kita tak lawan badan sendiri. Muka pun no kerut-kerut. Shoulder pun lembikkan. Until kita boleh achieve deep relaxation state.
Do a lot visualisation – blue ribbon, rose buds haa semua ni kena gi belajar lah tau. And Kak Erin deep inhale Narinar FT most of the time to ease relaxation.

Encik Suami sangat berjaya menjadi birth companion yang ohsem. Thank you for the light massage. It helped a lot producing oxytocin.
Oh ye, dia jugak yang banyak tanya nurse nak dim the light, temperature bagi tinggi sikit and pasang ayat Quran.

Tengah layan surges, I felt a big rush came out. Oh ya there you go. Air ketuban pecah. I knew baby is coming and immediately turned to my birth position.
I chose kneeling because it was the most comfortable position. Nurse and doctor were fully aware on the position yang Kak Erin requested.

Tak sampai 2 minit lepas tu, automatically my body told me to take deep breath and breathe out the baby. Again visualise the J-path, the first breathe the head was out. The second breathe shoulder was out. Then baby slide out smoothly at 9 AM. Alhamdulillah.
Nurse terus letak baby on my chest for skin to skin. Let the vernix absorbed. Encik Suami cut the cord after 15 mins once it stopped pulsating.

Alhamdulillah Kak Erin rasa so segar bugar, baby was alert and we were left for 3.5 hours in the labor room for bonding.
Syukur Alhamdulillah for a smooth and safe delivery. 1 hour in labor room before delivery. No drugs, 1 VE and no medical interventions. Kak Erin was fully in control of my own body. A wonderful hypnobirth Alhamdulillah.

Okeh itu saja memori terindah yang Kak Erin nak share.  

Happy birth-ing!






No comments: