Wednesday, March 23, 2016

Sekolah darjah satu

Ha kan dah kata..rindu blog kan. Hamik kau entry hari-hari :P

Hadif Aryan turned 5 years old last January. Dia lahir 8 January 2011, so kalau ikutkan tahun umur he will enter standard 1 in 2018. Tapi aku baru tahu, untuk January babies yang lahir before 12 January, we can apply for standard 1 masa umur dia 6 tahun. Kira awal setahun lah. If you think about it, memang bagus pun cenggini sebab January babies memang boleh dikatakan besar dan matured. This is what I've seen kat kelas Aryan sekarang. Bila dia bergaul dengan bebudak 5 tahun yang lain, aku rasa dia macam Abang Long. So if there is an option untuk masuk sekolah awal, why not? Provided that we have to assess and make an informed decision yang anak kita tu dah ready or not to enter primary school. As parents, we should know our kids' capability kan.

Untuk sessi persekolahan 2017 dan 2018, registration is already opened since March 1st. Until 30 April 2016. Registration can be done online. Lepas register online, print registration form itu, bring it to school that you selected with the required documents. Untuk apply masuk sekolah awal setahun for January babies yang lahir before 12 January, nanti pada 1 June kena pergi Pejabat Pendidikan Negeri untuk isi borang. Kalau ada kekosongan, permohonan akan diluluskan. Camtu lah proses dia lebih kurang.

We are looking at option to send him to private schools as well. Dah ada banyak pilihan sekarang and the price is not so bad actually. Sama je mcm harga hantar pergi nursery or playschool. Seriously.

We did survey schools around Bangi and Nilai sahaja sebab mestilah nak yang dekat dengan rumah juga. And the ones which provide daycare service. Most of the schools that we surveyed, habis sekolah around 3 PM. Siapa pulak nak pergi amik Aryan kalau dia balik pukul 3.

Apa yang kami dah shorlisted are Al-Amin Nilai and Sri Ayesha Islamic School Bangi. If you ask me my preference now, I am prone to send him to Sri Ayesha. 

Sekolah ni ada sekolah rendah sampai sekolah menengah. Guna syllabus KBSR integrated with Islamic syllabus by JAIS. Fees dia seperti di bawah.

1. Annual Material fees [range RM600 – RM 950]
2. Annual Tuition fee [range RM3,600 – RM6,000]
3. Food (Snack and lunch) –  based on the caterer’s cost

Actually before this, we surveyed juga Greenview yang baru bukak kat bangi. But the fee is not affordable untuk kami. Hekhek. Logic lah sebab sekolah itu International school. Guna Cambridge syllabus. Ada few schools lagi tak habis survey like Adni kat Bangi juga ada this one Integrated school I forgot its name. Will update later.

Ok back to work. Daa!



No comments: