Wednesday, July 29, 2015

Young Living Essential Oils - Digestive Energizer!

Hello awaks sekelian. Tgh panaskah cerita pasal kabinet dapur baru? Agaga. Aku ni dah stok tak kosa nak melayan. Tapi kalau tak layan, tidak akan ada apa-apa perubahan. Ini menentukan future anak cucu kita. Ok patriotik sungguh di situ. But seriously things happened recently lepas satu per satu tak make sense langsung. Sakit hati, jiwa pecah itu pasti.

Itu semua tidak mematahkan hati kita pada YLEO ye awak. Lumur YLEO tetap rutin kita hari-hari. Ni meh aku share sikit based on own experience on Aryan. Ini specific berkaitan dengan perut - peghadaman, pencernaan, heartburn, diarrhea, constipation, bloating dan apa apa yg berkenaan dengannya.


  • Selepas lapascropic surgery, perut Aryan bloated kembung sgt sgt. Stok ketuk sikit bungik gendang, Keras ya amat. Everyday mak gigih sapu minyak telon up to a point perut Aryan jadi merah-merah. Maybe dah sebotol minyak kena tuang, he could not bear the heat. That was where aku pejam mata beli DiGize. At that time aku sendiri tak boleh brain kenapa aku sanggup beli oils ni bagai. Kalau harga sepluh hinggit maybe tak ralat, ini beratus ko ! Tapi betul lah org kata, kalau utk anak kita mmg takkan berkira. Mungkin kalau aku yg sakit, sampai lebam pun aku takkan start guna YLEO ini.
  • Btw, after 2 days applied DiGize, Alhamdulillah perut Aryan kempis like normal.
  • Selepas lapascropic, few weeks lepas tu doctor diagnosed dia ada chronic gastritis pulak. Again ! Every time sakit perut mmg Digize lah best fren dia.
  • And now, doctor diagnose dia ada IBS- Irratable Bowel Syndrom pulak. Gila kau tak tertekan.Tension sangat kepala ni nak memikirkan. Tapi every time aku rasa nak give up, MNI selalu igtkan betapa pentingnya utk redha dengan setiap ujian. Tsk tsk tsk.
  • Anyway, apa yg aku nak cakap dalam every situation ini, mmg aku apply Digize because of cos akan ada stomach discomfort. On perut.. Ada caranya ya.... massage anticlockwise utk tujuan A, clockwise utk tujuan B. Contohnya,
  • Kalau dapat telan Digize ni mmg lagi elok lah. Tapi celah mana nak suruh Aryan telan, memang mencabar jiwa, Aku pernah try titik Digize bawah lidah. Hamik kau rasa macam longkang ! Eh pernah rasa ke longkang. Serious aku tak boleh blah with it's smell. So apa aku buat, kalau nak telan Digize ni, kena masuk in vegetable capsule. So telan takkan rasa di lidah. Selamat trus masuk perut.



Another favourite oil utk tujuan seperti Digize is peppermint. But effect dia a bit 'softer' than Digize at least for me aku rasa cenggitu. Peppermint aku apply kat tapak kaki Aryan. Kalau awk nak sapu Peppermint kat perut budak kecik, kena dilute dulu k sebab dia agak panas.

Peppermint ni sgt bnyk lah kegunaan sampai mmg sentiasa dalam henbeg ai. Nanti aku share satu per satu apa yg aku dok sayang sgt peppermint nih. Btw, kandungan dalam Digize - ada Terragon + Ginger + Peppermint + Juniper + Fennel + Anise + Patchoulli + Lemongrass. Boleh kau bayangkan macam mana perut & usus bertindakbalas dengan bahan-bahan ni semua? Serious kau akan rasa detox kaw kaw punya.




*This statement has not been evaluated by the Food and Drug Administration. This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent disease.

No comments: