Monday, July 27, 2015

Young Living Essential Oils - Demam

Hello hello salam 10 Syawal. Tomorrow pasti ramai orang hati pecah nak start kerja semula after long Raya break. Hati aku dah lama dah pecah sebab tak cuti, Raya ke-4 dah start kerja. Choii sangat. Tapi redhalah anda berkhidmat utk negara katanya.

Last few days, on Thursday night to be exact, memalam Aryan dah start sakit perut. After almost a week takde komplen sakit perut. Macam tahu-tahu pula dia on the next day tu ada follow up with Dr Nazrul pediatrician gastroenterology. Dia mata pejam macam tido tapi mulut bising mummy deddy sakit perut. Sambil itu aku boleh dengar perut dia gendang gendung berbunyik. Sambil gigih minyakkan Digize on his tummy.

Tiba-tiba MNI tanya kalau demam nak letak oils apa? Aku dah knapa sape pulak demam tiba-tiba nih memalam buta. Aryan dia kata.Adoilah hai anak. Kalau demam memangnya lah aku kalut.

Terus inilah Young Living Essential Oils yg I used on Aryan utk demam dia.

1) Peppermint - 4 drops on each sole (neat). 4 drops on his spine (dilute with V6). Peppermint adalah sangat effective utk menurunkan suhu. Kalau buat sponging, air at room temperature, letak few drops peppermint and sponging whole body guna air itu.

2) Oregano - 4 drops on each sole (neat). Ini wajib try dilute dulu sebab minyak ni panas. But Aryan aku apply neat on soles. Oregano adalah anti-virus and anti-bacteria.

3) Lavender - 4 drops on each sole (neat). 4 drops on his spine (neat).

Normally people use Thieves as anti-virus and anti-bacterial agent. But on Aryan I used Oregano instead sebab dalam Thieves ada oil Rosemary. Rosemary boleh trigger seizures for some people. So aku takutlah nak guna Thieves on Aryan, Thieves just utk Khalif sajo.


And utk dilute kan EO, boleh je guna virgin coconut oil or olive oil. Before this aku just guna coconut oil, tapi rasa tak best sebab coconut oil ada bau, Bila mix dengan EO, dia affect bau EO. So rasa tak best sgt. Eceh mengada sebenarnya. So gatallah juga membeli V6 oil from Young Living. V6 ni guna utk dilution- boleh utk massage and also nak dilute for ingestion. Multi-purpose juga. Takkan la kau nak massage guna EO semata, rabak lah poket beli EO bebotol botol nak massage dek non.




Alhamdulillah esok paginya Aryan kebah dah demam dia. We went to work macam biasa. Called bibik few times to ensure Aryan ok, Alhamdulillah dia tak demam or tak jadi demam entah tak tau nak kata.

So itu sahaja yg ai nak share. Dah jatuh chinta sangat kemaruk mmg cenggini kekdah dia kol 1 pagi google pasal EO lagi.There's so many things kena explore and it's just amazing bila korek-korek ehhh rupanya benda cenggini boleh guna EO ini lah.. itu lah...Pastu ai tanyalah pada yg expert betul ke kekdahnya guna EO itu untuk ini itu dah sebagainya. Takdelah membuta tuli gittew..

Ok dah. Bye.

*This statement has not been evaluated by the Food and Drug Administration. This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent disease.

No comments: