Sunday, May 17, 2015

How I started using Young Living Essential Oils

When HA was admitted for about 2 weeks (3 days Pusrawi, 11 days PCMC), saya memang langsung tak denang duduk. Yes, I had to spend every second with HA because remember, his emotions memang tak stable langsung at thata time. Pada masa yang sama, I was struggling nak cari alternative to control and eventually stop the seizures. Every night after HA was asleep mulalah saya google sana sini, emailed orang sana sini to reach out alternatives for seizures treatment. Pada masa itu, belum kenal Dr Jo lagi. I blogged hop and reached to this one blog Kerna Kasih Kita. I was amazed with the effort of this little angle's mom, yang tak pernah putus asa to make his son's life better. Anak pemilik blog is a special child. Due to certain factors, anaknya juga sering terkena sawan. When his son was on epileptic medication, banyak window of development progress that he missed. Once he stopped the medication, his life changed a lot. bacalah sendiri blog itu utk cerita terperinci.

Mommy itu menggunakan essential oil for his son - not only for seizures but also for almost everything. And of course, dengan terapi yang konsisten. Perkara alternative ni memang akan mengambil masa. Yang penting kena rajin dan konsistent . So I contacted her to get this EO. For seizures, the must have EOs are Brain Power and Frankinsence. Harganya? Memang mahal. BP costs me RM241/5mL and Frankinsence RM114/5mL. Tapi untuk ibu-ibu yang desperate like me, pejam mata dan bayar sahaja.

Masa kat PCMC tu, I started apply EO on HA. My expectation was too high. Rasa macam bila sapu sekali tolonglah hilang terus the seizures. Of course tidak menjadi kenyataan. I read a lot about EO. Rupanya ramai parents di Malaysia yg mengalami masalah sawan pada anak-anak ini. Most of the cases, punca tak diketahui. I was added to the epelipsy group chat. Rasa lega at a point bila tahu I was not alone, From there bertukar pandangan dan ilmu, and I learnt the correct way to apply the EO. Sebab EO ni kena guna denganc ara yang betul utk kesan yg positive.

But bear in mind not all EOs sesuai utk seizures. There are certain EOs which can trigger seizures. So ini pun kena bnayk study juga sebab I also bought EOs for KA - stock up utk fever, batuk, selsema, sakit perut etc. Ada certain EO tu yang HA tak boleh pakai due to kandungan as below. So memagn kena belajar and study , if not kita main redah je then instead of nak control and stop seizures, makin teruk pulak jadinya nanti.


Experience after the Young Living EO :
  •  HA is more calm. Less tantrum, and boleh dibawa berbincang. Kalau sebelum tu, mommy nak tegur dia pun takut. Sebab asyik nak marah and mengamuk tak tentu pasal.
  • Frequency of seizures berkurang. Yep, tak hilang terus. Tapi berkurang banyak. Dari 5-7 kali sehari, jadi 1-2 kali sehari.
  • Length of each seizures reduced. Dari seminit lebih each episode, jadi 30s each episode.
  • The type of seizures berubah. Dari whole body fitting, dia jadi mata and mouth twitching sahaja. Or kadang-kadanf more to absence seizures (termenung).
Masa mula-mula apply EO, HA masih on medication. So I was happy that the EO boleh counter the effect of Keppra. Now HA dah off medication for almost 3 weeks now, so memang pakai EO utk prevent seizures. Of course while applying EO, kami masih teruskan terapi accupressure, minum air zam-zam dan sebagainya. Dan the other effort is we went for Rawatan Metafizik Aura As-Suffi. This one needs a separate entry.

So currently dengan 3 alternative treatments. Alhamdulillah bnyk perubahan and he is getting much much better. Please doakan yang terbaik untuk kami.

Still on EO lagi, selepas surgery perut HA jadi kembung sekembung kembungnya. Even after discharged perut dia masih kembung. Doctor just kata memang takes time nak pulih sebab usus HA diangkat setiap inch masa dia check during the surgery. During recovery perut akan mengeluarkan acid angin and entah apa-apa lagi, so mmg expected perut kembung and keras cenggitu. So I googled and decided to give DiGiZe essential oil a try.


Lepas 2 kali sapu, Alhamdulillah perut HA kempis to normal. Allahuakbar. Dengan izinNya. Sebelum tu dah 2 weeks dok letak segala minyak nak bagi kempis perut HA tapi takde kesan positive, Up to a point perut HA macam burnt sebab minyak telon bnyk sangat letak, and panas. But DiGize ni letak 2 kali saja dah ada kesan. DiGize is a blend EO means ianya consists of different EO, diblend jadi 1. Dalam dia ada kandungan Tarragon, Ginger, Peppermint, Juniper, Fennel, Lemongrass, Anise and Patchpuli oils. Bau dia memang tak sedap langsung. Mula-mula guna macam nak termuntah tapi now dah lali.

So far, bnyk juga EO yang saya dah kumpul utk kegunaan seisi rumah. Demam, batuk, luka kecil, tidur yang berkuality, anti-bacterial, selsema, heartburn, skait perut dan banyak lagi lah. So far, so good Alhamdulillah worth it lah dengan harganya. Agak mahal, tapi it's chemical free, all organic, cara penyediaan yang berkualiti - so takkan nak expect sepuluh inggit. If you got what I meant. To know more about EO, boleh contact saya okei - 0166590003.

Ok till then. Toodles.

*This statement has not been evaluated by the Food and Drug Administration. This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent disease.

2 comments:

Adhe Irawan said...

Boleh tau nama store yg jual YLEO di melaka? Atau kita harus beli online
Thx a lot...

crystalmerah said...

YLEO takde jual di store. Kena beli from Head quaters atau dari independent distributor. Independent distributor akan beli from HQ juga. U can whatssapp me for more details ; 016-6590003

Thanks