Thursday, March 26, 2015

5 days to the end of Q1..

.. and Hello GST ! Hemph!

2015 has not been quite nice to me so far. Sobs. But I take it as a lot to learn, muhasabah diri, apa yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya. Because He is the best planner.

Banyak dugaan kesihatan dalam keluarga kami. Started since end of January until now. In fact I am in the hospital taking care of my little hero.

End of January
I had prolong flu and sakit tekak + batuk. Demam was on-off at that time. But being me who is so malas to go to the clinic, I just consumed panadol and ubat selsema MNI yg mmg ready stock kat rumah. The thought of ala-sakit-biasa-biasa-aje rupa rupanya adalah tidak biasa because pada satu pagi tu,while besiap-siap nak pergi kerja I felt macam ada blockage in my right ear. After that tup tup tak dengar dah seblah telinga. But masih positive sebab rasa diri begitu gagah so I decided to still go to work.

At the office, after lunch muntah dengan teruk, feeling vertigo I could not walk. Pening dan jatuh, Lepas lega-lega pergi surau dan tido. Tak balik rumah sebab malas nak susahkan MNI. (We already moved permanently to Nilai Impian. So kalau MNI nak hantar aku balik, means dia pun kena balik terus jugak). Set appointment with ENT specialist at Nilai Medical Centre (NMC), jumpa Doc Raymond on Monday and wallaaah kena warded iya. Sebab infection telinga sudah masuk ke telinga bahagian dalam. I was on antibitic through the IV for 4 days tapi tak jalan ya. Body gave no response, so ended up with surgery menebuk gegendang telinga supaya infection itu dapat keluar. Gone 2 weeks di situ - hospitalisation + MC. Now after 3 follow up Alhamdulillah gegendang telinga telah tumbuh kembali. Lesson learnt- kalau selsema dah sampai 2 weeks please go and check. Possibility to have infection telinga, hidung mahupun tekak.

CNY Holiday - End of Feb
We went to Bayou Lagoon Melaka. The weather was extremely hot, tapi the kids mandi dari pukul 9 pagi until 2 ptg. So just imagine berjemur mandi manda di tengah panas. Balik dari Bayou Lagoon the kids were ok. Makan, keletihan and terus tidur, The next day tu Aryan kelihatan sangat penat and bila suruh dia mandi, dengan tiba-tiba he got seizures in the toilet - which aku ingatkan dia main-main. After few minutes he was ok. Selang beberapa jam selepas tu, dia kena lagi seizures.

So we brought him to Pantai Hospital Melaka which they referred us to Hospital Besar Melaka. It was a long story but later boleh share secara details.They performed CT Scan -after 2 nights Aryan was discharged but kena follow up to do MRI because CT Scan was not conclusive.

So we made an appointment with Doc Adrian at Gleneagles Hospital KL.

Tak sempat sampai hari appoitment, Aryan kena seizures again. So we brought him to Gleneagles E&A, Doc Adrian checked and kena warded lagi sekali. They performed MRI and EEG on Aryan, But results also inconclusive and the stories between semua test-test yg telah dilakukan adalah tidak connected. Doc Adrian advised to refer Aryan's case to Doc Faizel at Prince Court Medical Centre. Maka berpindahlah kami ke PCMC and sambung duduk wad di sana.

Stayed there for a week and discharged with some medication.

Kehidupan seperti biasa.... untuk 2 weeks,

Aryan started complaining sakit perut, muntah-muntah dengan teruk dan cirit-birit. Of cos with all the symptoms ingatkan dia food poisoning. Sampai one night dia dah lembik, we brought him to PCMC again but unfortunately full bed. So we headed to Hospital Pusrawi because Aryan memang kena drip jugak malam tu.

We had bad experience at Pusrawi -stayed there for 2 nights with no clear diagnosis, medication plan and bnyk benda yang kami tidak berpuas hati. We insisted to be transferred to PCMC to see Doc Faizel again.

So here we are, at PCMC for the 9th day; counting days to be discharged. Aryan baru undergone surgery on his abdomen. Still in recovery process.

Because of I cannot handle hal berkenaan kesihatan anak-anak together with work, I decided to take unpaid leave. That answers this post-- macam sempat plak kau tulis blog ni khenn. Ahha.
Aku dah tak boleh fikir hal opis. So I just let go and focus on the kids and family.

Phew I am so drained. Gila kau bape bnyk hospital keluar masuk macam check in hotel pulak. I really want to post reviews on each hospital especially bnyk perkara yg aku complain, yang aku puas hari sgt pun ada etc. Nilai Medical Centre-Pantai Melaka-Hospital Besar Melaka- Gleneagles KL- Pusrawi KL - PCMC KL : all in ~6 weeks.

Later lah. Mak tak janji sempat ke idok nak review bagai. Post jalan-jalan vacation before ni pun tak tertulis-tulis. Hoih must be the aging factor. Btw this year vacation kena freeze u ols. MNI kata cuti-cuti dalam Malaysia sahaja. Sebab harga minyak jatuh, ringgit tengah lemah dan ditambah pula now bini dia is a suri rumah. Ehhe.

Toodles korangs, Please pray for a good health of our family. Amin,





6 comments:

KhadijahAdibah12 said...

sedihnyaaa! byknye kisah since jan.
insyallah ade hikmah besar ni..
take care :)

zarith said...

Erin take care.. Semoga Aryan cepat sembuh.

aisha said...

alahai.. take care.. do share you story about this.. boleh jadi ref in future..

kesimpulan nya aryan kena apa? nape sampai kena operate?

AMIRA Ahmad said...

erin..semoga semuanya dipermudah selepas ini..kau kan kuat...take care ok..kisses to abglong aryan..

Adelina said...

Pakai insurans tak?

Mama Cute said...

Semoge ank2 erin sehat hendaknye..erin pon jge kesihatan...