Tuesday, February 4, 2014

4th & 5th Hypnobirth Classes - Overview of Childbirth:A Labor of Love & Birthing:Breathing Love, Bringing Life

UNIT #4: Overview of Childbirth--A Labor of Love

*Birth Stories Video 7 and 8
*Onset of Labor--Thinning and Opening Phase
*Arriving at the Hospital
*As Labor Moves along|
*Birth Companion's Role
*If Labor rests or slows
*Protecting the Natural Birthing Experience
*As Birthing advances--Nearing Completion
*Birth Rehearsal Imagery

UNIT# 5: Birthing--Breathing Love, Bringing Life
*Birthing Video
*Mother Nears Completion--thinning and opening phase ends
*Birth Explained Simply
*Breathing Baby Down
*Birth of the placenta
*Bonding with your baby
*Forest Fantasy Metaphor


Positive vibes needed ! Dah lama bebenor tak menulis, kelas plak dah lama tamat. I am kinda lose the confidence plak. Agagaga ;p Entah ingat entah tidak amenda aku blaja masa kat kelas hari tu. Btw, went for my 36 weeks check-up this morning. Alhamdulillah, baby is doing great, heartbeat is strong and stable, eyes movement sgt rapid, and dah practise jadi ahli sukan kot asyik kicking and moving around. Sometimes sampai senak dibuatnya ;) Alhamdulillah baby dah pusing ke bawah, but mengadap ke atas (Posterior). Berdoa bnyk-bnyk later baby akan mengadap ke bawah (Anterior). Amin..Sebab OP position akan menyebabkan effacement menjadi perlahan. So kalau aku give up nanti acanne. Huargh.  

Well kelas ke-4 and ke-5 n0, Nadine combined in one session. Sebab the 5th class tu more to wrap up everything that we learnt from the 1st -4th class. 4th class emphasized the role of the birth companion (read : husband lah yg paling relevant here, Unless you will bring your own doula into the labor room). Few take aways :

- Husband needs to know the hospital setting, The remeh-temeh thing like if you go to the E&A directly, mana kau nak park kereta? Ada ke temporary parking at that area, or macam manakah? Sounds so remeh, tapi bila fikir balik, dah few times pegi HPKL, aku pun tak sure E&A kat mana. Agagaga ;p

- Upon arrival to the hospital, apa yg husband kena buat ? Make sure to minimise all the admin stuffs. Sign itu ini segala bagai sepatutnya very very minimal. The first thing to tell the nurse, is the birth preference sheet. Dr might have put it in the file, but better to bring extra just in case file dr tu sampai lambat ke hape ke tgn nurse. Once masuk labour room, husband kena lah set the environment -dim light, pasang rainbow CD, ayar Quran, set the temperature ikut mana yg wife comfortable, hang up the signage kalau nak bebetul make sure dpt privacy, igtkan wife to snack, igtkan wife pegi toilet etc.. Bnyk ok kerja husband sebenarnya. Bukan setakat pegang tgn and bagi baju utk ditarik & dirabakkan ;p Especially during the transition phase, husband's support & love are very very important. Back rub, encouragements, ensure the wife stay positive, strong & relax.. etc etc.

- We also practised macam mana nak ease the labour in various position bersama-sama dgn husband. The best position is of course to work with the gravity. Squat, bersila, berpaut pd hubby, on all four etc etc etc. Semua segan segan oke nak practise,padehal ngan laki sendiri kan. Wahhaha. And also we practised the cakap-cakap masa hypnobirth (by husband), and dah agak dah, aku gelak all the way when MNI tried to hypnotised me. It did not work sebab aku dengar suara & intonasi dia macam tok pawang mana jah. Kahakhka. But Nadine said takpe, gelak ketawa jugak bagus to ease the labour. Well sepatutnya suara & intonasi MNI must be soothing enough to bring me to deep relaxation state, tapi nan ado ye. Kehkehke pasrah.

- To layan the surge macam waves gitu. Don't fight it, but ride on with it.

- To delay in going to the hospital. When contractions reach 5-1-1, then that's the best time to go. But of course it depends on your location from the hospital jugak. Kalau jauh bebenor, then make a wise decision when to go. (5-1-1 is contraction that lasts for 1 min, repeat/regular in every 5 mins, that have been lasting/in regular interval for 1 hour)

- To try various position in labour. Lying down is not the only option that you have. In fact it is the worst because path pada kedudukan itu adalah paling susah baby nak lalu. Feel free to try other positions and normally mommies will know which position is the most comfortable and the best to ease delivery.

- Options if labour slows down--> Normally sebab mommies sendiri yg stress, baby in OP position etc. Don't go for artificial induction straight away (my mistake masa delivered Aryan dulu). Discuss with Obgyn to rupture the membrane dulu. The intent is bila air ketuban dah keluar, it is easier for baby to engage sebab dah takde water support. Tapi bila dah pecah ketuban kena avoid VE supaya takde infection. 

- And bila near completion tu, mommies mesti tau punya baby dah nak keluar. Boleh rasa the ring of fire. And don't push baby out. Instead breath out. And this time sgtlah important to visualise macam mana path baby nak kuar. Masa thinning & opening tu, visualise lah the red petals, blue ribbon etc. Ni semua blajar dalam kelas, susah plak nak explain sini.

Itu je yg aku igt. Bnyk sgt benda nak share tapi taktau macam mana nak tulis. Uuuu.

We have shared and discussed our birth preferences with Dr Idora. She said takde benda pelik-pelik pun yg aku mintak, as semuanya standard je bagi dia. Alhamdulillah. But I forgot to include our preference kalau c-sect is absolutely necessary. Takpelah next check up boleh discuss. Memanglah kalau boleh by all means nak avoid keluar ikut tingkap, but kita hanya merancang kan. Dia yang Maha Berkuasa dan Mengatahui apa yg terbaik utk kita. 

Sharing our birth preferences : (Ni stok print screen, gila buruk quality. Ehhe. The original one Dr Idora dah cop & agreed and simpan dalam file)


Oklah. Please pray for my ease & safe delivery. Amiinn.

p/s : dah start kemas-kemas brg baby. Last week I brought my Freestyle nak pegi service sebab suction dah slow melow. Ye lah heavy duty masa time Aryan dulu. Sekali service centre reject sebab dah keluar black dust ! Stress sgt oke. Diorang taknak service and aku nampak macam jalan yg ada ialah to get a new Freestyle. Waddehh. Nanges mak.Later lah I post pasal Freestyle ni, the US version yg tak compatible with Msia (yg guna Sweden nya specs) etc. 


1 comment:

Ayuni Ayatillah said...

Salam perkenalan :) Found your blog when i googled about Dr Idora. Esok nak jumpa dia for my first pregnancy checkup. I pun looking forward for gentle birth, and thanks to you I feel more confident abt Dr Idora. Hopefully she is as supportive to me. Good luck with your delivery! Amin :)