Thursday, May 2, 2013

Makan lauk. Salah siapa?

Dulu-dulu kan, during my study years, berat aku pernah mencecah 69kg. Can you imagine how big was I pada ketika itu. Tapi disebabkan patah hati clashed dengan kekasih hati, aku ber-diet mcm org gila. Konon to prove that aku boleh jadi solid molid and carik pengganti lag. Gitu. Padahal the reason we broke off bukan sebab aku gemuk pun. Ada sebab lain, and aku yang mintak clash, bukan dia. Lepas tu aku yang meroyan. Apa kes? Tapi kejap je lah. Eheh. Ada hikmah la kan, kalau tak, tak ketemulah dengan MNi tersayang tu. Ehem :D

During that period, I did not take rice at all for almost 2 years. Crazy ? Sangat ! I also could not imagine how did I manage to do that. Started dengan reducing my rice/carbo intake pastu slowly terus taknak makan nasik dah. Pastu hehari pegi jogging 2 kali sehari. After subuh and after asar. Ohoi disiplin ok. In 6 months, berat turun from 69kg to 45kg.Lompat bintang aku at that time kesukaan.

Lepas graduate, balik Malaysia susah aku nak continue tak makan nasi langsung. Not because food kat Malaysia ni memanggil manggil, tapi sebab mak ayah tokjang makcik nenek atok aku suma marah kalau tak makan nasi. Asal balik rumah kena paksa makan nasik. Kan kita ni begitu terkenal dengan adab ketimuran, tak boleh kecikkan hati. Kalau suh makan tu kena lah makan. Maka I started to eat rice back, sedikit demi sedikit.

But until now, aku tak berapa suka makan nasik. Makan tetap makan, tapi portion sikit. But lauk aku penuh sepinggan. Waahaha. Sebab tu la tak dapat dah berat 45kg tu.Dalam mimpi je skarang. Sebab lauk pauk kat sini ialah mostly bergoreng, sambal masak dgn minyak bnyk yada yada yada..Unless kalau hehari aku dapat masak sendiri rebus panggang, which unfortunately is not the case. So pasrahlah dengan berat skarang yang ala-ala chubby ni. I tried to eat healthily but normally failed. And I tried to exercise regularly, pun failed !

Masalahnya sekarang, Aryan pun tak suka makan nasik. Dia makan lauk, kutip suma ikan ayam dalam pinggan. Nasik dia tinggalkan. Aku selalu marah dia suh makan nasik, tapi MNi marah aku balik sebab mana nak tumpah kuah kalau tak ke nasik. He said kalau nak Aryan makan nasik, aku dulu kena start makan nasik dengan penuh kenikmatan.

Acanne lah kan. Tak makan nasik sgt pun aku dah rasa gemss. Kalau makan nasik habeslah aku. Disaster. Memang lepas stop breastfeeding ni, berat sgt cepat naik ok. Tu yang rasa baik peknen lah,no hal berat naik ke ape kannnn. Ekekekke.


Ye lah tu !! ;p



1 comment:

Nurdalila Mahadzir said...

sila peknen lagi yer =)