Saturday, November 17, 2012

Remove by friction

Ekenoon pasal pen pun nak cerita. Aku ni kan jakun kalau jumpa benda-benda pelik. Contohnya pen ni. Nama dia Pilot FriXion -remove by friction.

What's so special about this pen ?

Eh before that, meh nak cita. Aku ni spesis suka tulis pakai pen kaler-kaler. Orang lain pegi meeting bawak pen sebatang, tapi aku bawak pencil case sekotak. Dalam tu ada macam-macam kaler pen. Pastu aku tulis meeting notes macam buat peta minda zaman unibersiti dulu. Kau hado?

Few weeks back, we did our grocery shopping at Tesco Nilai. Then aku main capai-capai je lah pen kaler-kaler, without knowing the pelik-ness about this pen. Until the next day, MNi yang bty aku. Eh pen ni boleh padam-padam lah ! And I was like.. eh mana ada. Syg yg beli, syg tau lah. mana boleh padam. And of course, I ended kalah sebab memang pen tu boleh padam. That's why dah terpampang kat pack dia - remove by friction. Yeaapeda.


Serious boleh padam tau. Actually bukan erase. Tulisan itu hanya disappear. Macam magik ! Because when you rub benda alah yang macam pemadam kat ujung pen tu, you create friction between benda alah itu dengan dakwat pen itu. At high temperature (kan bila kau rub, jadik panas kan), tulisan itu akan disappear ! So nampak macam kau erase, padehal tulisan tu still ada. And bertambah magik lagi apabila kau letak pada suhu rendah around -10 degree, tulisan yang konon-konon kau erase tu akan muncul balik. Magik sangat !

Mula-mula aku igt aku sorang je yang jakun. Tapi kan, so far dah ramai org tanya aku sebab pelik tengok aku tulis-tulis sekali boleh padam-padam pulak. Ehehe see ramai jugak yang jakun macam aku. They come in 7 different colours and in 0.7 and 0.5 mm punya size mata. I've got 5 colours, lagi 2 colour tak pat sebab dah habes. Nanti ronda Tesco lagik tengok dah ada ke belum kaler merah dengan purple. And aku dah round KLCC, Jusco and Carrefour tapi tak jumpa menatang ni. Just kat Tesco Nilai je ada. Sapa ada jumpa kat tempat lain, sila let me know k.

Adios amigos.

4 comments:

Anonymous said...

Awesome kan!! I got one! I bought it about 3 years ago. But I forgot the price is! How much u bought yours? Hm.. I think, I'll definitely try to find it at the nearest Tesco here! huhu -Sufi-

crystalmerah said...

6.90 per piece. hehe.best sgt. but my fren told me the ink fades over time. habeslah nota-notaku. hih

Hasnizan Abu Hasan said...

dh jmpe ke bro kdai yg jual magic pen ni...sy pn brminat

Hasnizan Abu Hasan said...

Dh jmpe ke kdai yg jual pen magic ni ? sy pn nk dptkn jgk