Friday, November 9, 2012

Free vacation

Ko hado free vacation ? Hempph ;p
Kali ni cuti cuti dalam Mesia sahaja ya. Empunya diri dah kering kontang , itulah nak sangat rumah cenggitu dan cenggini kan. Eh ini bukan vacation pun sebenarnya. Tapi I attended a workshop in Penang. Maka disebabkan taknak rindu-rinduan dengan Aryan dan dedinya, saya telah memaksa MNi amik cuti 1 week and ikut saya pergi workshop. Ha sambil menyelam minum air. Sambil gi workshop, kita bercuti bersama family. 2-1 gitu !


Disebabkan travel kali ini adalah on business purpose, maka bilik hotel pun haruslah best. We were supposed to stay at E&O Hotel (Eastern & oriental), tapi dah full. Ramai beno nak pegi workshop itu agaknya. So they campak us at the G Hotel. But aku rasa best lagi G Hotel tu sebab modern. Compared to E&O tu, buruks ;p Lebih-lebeih lagi dapat stay in executive deluxe dan mempunya executive lounge sendirik dan breakfast jugak tak sama dengan penginap lain, ai dah cukup suka dah ya.

It was a deluxe room, with 1 bedroom. Siap ada kitchen lagi but of course no stove and whatnots. Apa ko ingat ni service apartment kah? But you can request for a microwave kalau nak. And lagik semua mak nenek dalam fridge and at the coffee bar adalah refillable on daily basis. Cekelat dalam fridge, canned drinks segala. Kan selalu hotel akan charge kan kalo amik tu semua, but here all is free. Sukelah kau kalau menatang free ni kan.

And oh oh.. they also have this infinity swimming pool ! Ala-ala tidak bertepian gitu.


So disebabkan hari kedua workshop adalah half day, takkan nak memeruk kat hotel. Kami pun pergi la Bukit Bendera. The last time I went there was back in 1998 kalau tak silap. The only improvement that I saw was the train. Makin canggih ala LRT gitu. yang lain, semua sama macam 1998. Apekah ? MNi asyik komplem kata.. 'kalau kat melaka ni, mesti dah macam2 attractions ada kat atas ini. Mesti Pak Ali buat itu dan ini'.. Biasalah. Kawan tu kan semangat kenegerian dia kemain hebat. Siap dah plan ok kami nak balik ngundi PRU nanti, camnekah aku nak balik Johor, dia nak balik Melaka. Of course Aryan aku bawa balik Johor.

Ok off topic. Layan gamba sudah.




Perkara-perkara lain adalah makan sampai lebam. Nasi kandar, Sup tulang, pasemboq yada..yada..yada.. Eh kalau gi jalan tak cari makan, rugi oh rugi... Then sempat jugak borong Jeruk Madu Pak Ali berkilo-kilo. Sedapppp dan nyaman I tell you. DIa takde bahan pengawet sangat, guna air masak and guna madu. So katanya air jeruk tu boleh minum macam jus dan tak menyebabkan batuk. Kita tengok nanti aku nak try hirup air jeruk tu, batuk ke tak. Gaaahah.

Past sentence : Esok nak ke PD sedara mara belah Melaka wat family day. Wah gitu.

4 comments:

aTieYusof Family said...

Happy Holidays...
cantik hotel tu :)...

asna cute said...

kak, contractor yg buat plaster ceiling umah baru akak sama ke dgn contact yg akak bg kat bawah?. or ada contact buat plaster ceiling area KL nie? asna nak boleh? please. Thank you!. =)

btw, dapur kita sama warna la hehe Merah mak ngah!. I like that oven! or org pgil stove? idaman sungguh!

crystalmerah said...

Asna, akak guna 1 contractor je buat the whole rumah dari ceiling, grill, wiring sampai pasang kipas. Hehe. Contact dia mcm kat entry bawah. Dia mmg ada branch KL and Seremban :) But of course Seremban nya branch harga cheaper . Hihihi.
Oven tu manual dia dah hilang masa keja2 renovation ! Entah camne nak guna pun tak tau. Kehkhke

asna cute said...

orite! thank you!. Haaa manual dh hilang? habis laaa.. nak guna macm ne tue kang?. masakkk.. masak...hehe