Sunday, October 14, 2012

Susu Ilham -dealer

I've been feeding Aryan with susu Ilham sejak weaned off BF, and I would like to share it with you. Yes you..you..and you :)

As I mentioned in my previous entry, Aryan senang menerima susu ini and dia takde constipation problem, Alhamdulillah. So I decided to become the official distributor. Kekdahnya di sini, aku nak promote barang lah ni . Eheh. Well btw, try lah utk breastfeed your babies selama mana termampu.Please please and please. Sebaik-baiknya 2 tahun lah kan. But after you decide to wean off BF, boleh lah try Susu Ilham ini. And of course, boleh lah order from yours truly ini. Wink :)

100% Susu Lembu, Susu Gred A, Campuran badam, kismis & kurma, Terapi Al-Quran 30 juzuk dan zikir pilihan, Produk Muslim.
Harga RM48 sekotak (tidak termasuk pos). Free delivery to KLCC, Seri Rampai, Wangsa Maju, Keramat AU dan kawasan berdekatan. Boleh diuruskan, insyaAllah.

To order, please email to shazrenshah@gmail.com
Call/sms/whatsapp 016 6590003

Sedikit info about this milk. (You can go to the official website here. )


 



Susu Penuh Krim Ilham adalah:
  • Produk keluaran EBUNDA SDN. BHD. (915593-H), sebuah syarikat bumiputera muslim. 
  • Susu yang dirumus istimewa dengan kaedah pengilangan secara islamik dan menitik beratkan aspek kebersihan dan halal. 
  • Produk berasaskan susu lembu yang di import dari NEW ZEALAND, bukan dari CHINA. Susu lembu yang terbaik di dunia adalah dari negara New Zealand. 
  • 100% susu dan bukannya perasa susu yang ditambah zat, seperti kebanyakan produk pasaran yang murah. 
  • Produk Susu Gred A, dengan harga yang jauh lebih murah, tetapi setara dengan produk susu di pasaran yang mencecah ratus ringgit. 
Nilai tambah:
  • Dilengkapkan dengan Terapi 30 Juzuk Al-Quran untuk perkembangan yang seimbang dari segi rohani dan jasmani. Kerana itu produk ini TIDAK BOLEH DILANGKAH. 
  • Diperkaya dengan khasiat badam, kurma dan kismis yang membantu pembesaran kanak-kanak dengan lebih sempurna, dari segi kesihatan dan IQ. 
  • Sesuai untuk seisi keluarga termasuk golongan dewasa. 

Produk ILHAM:

1) ILHAM 1-3 tahun
2) ILHAM 4 + tahun dengan 2 perisa: Vanilla dan Coklat.

Susu Ilham mengandungi Terapi Al-Quran dan tidak boleh dilangkah.

TAHUKAH ANDA?

Susu sering kali bererti cecair berkhasiat yang dihasilkan oleh kelenjar mamari mamalia betina. Ia membekalkan sumber utama khasiat bagi anak yang baru lahir sebelum mereka mampu menghadamkan makanan yang lain. Ia juga diproses menjadi hasil tenusu seperti krim, mentega, yoghurt, aiskrim, gelato, keju, casein, protein gandum, laktosa, susu pekat, susu tepung, dan banyak jenis tambahan-makanan lain dan keluaran pengilangan. Susu akan basi jika dibiarkan terlalu lama.


Susu ibu diberikan kepada bayi melalui penyusuan badan, samaada secara langsung atau oleh diperah untuk diberikan kemudian. Susu awal yang dikenali sebagai kolostrum, dan mempunyai antibodi ibu kepada bayi. Penyusuan badan mampu mengurangkan risiko banyak penyakit kepada kedua-dua ibu dan bayi.
Komposisi dan khasiat


Komposisi susu banyak berbeza antara spesies kepada spesies; sebagai contoh kandungan susu lembu berlainan sama dangan susu kambing, yang mana seseorang yang merasa keduannya akan sedari. Faktor seperti kandungan laktosa, perbezaan kandungan dan saiz (globule) lepa lemak dan kekuatan (curd), dibentuk oleh enzim manusia menghadamkan susu, boleh berbeza antara mamalia dengan mamalia lain. Sebagai contoh:
Susu lembu lebih rendah kandungan gula dan tinggi dalam protein, dan mengandungi sekitar 3.5% hingga 6.5% lemak susu, 4% hingga 8.5% pepejal susu dan sekitar 88% air. Protien utamanya (80%) merupakan kasein, sementara protein whey membentuk bakinya.

Laktosa di dalam susu dihadamkan dengan bantuan enzim laktase dihasilkan oleh tubuh bayi. Bagi manusia, penghasilan laktasa menurun kearah dewasa (bergantung kepada gen seseorang), dalam kebanyakan kes sehingga tahap dimana laktosa tidak dapat dihadamkan, mendorong kepada ketidaktahanan laktosa, keadaan gastrointestinal yang terdapat kepada ramai orang.

Susu penuh mempunyai sekitar 634 kalori setiap liter.
Badam:


Badam merupakan kacang istimewa yang menjadi makanan sampingan yang biasanya dimasukkan ke dalam coklat bagi meningkatkan kesedapan dan nilainya. Badam telah digunakan atau dimakan oleh masyarakat di Timur Tengah, Iran, Afghanistan, Pakistan & India, beribu tahun dahulu bagi tujuan meransang minda dan meningkatkan daya ingatan bagi tujuan penghafalan al-Quran, Hadist dan pelbagai ilmu.

Sebagai contoh penyelidikan yang telah dibuat, hampir semua kanak-kanak, remaja, orang dewasa serta warga emas yang menghafal al-Quran, Hadist dan pelbagai ilmu di sekitar Pakistan & India, mereka telah mengambilnya sebagai salah satu sumber makanan tambahan bagi tujuan meningkatkan daya ingatan bagi tujuan hafalan dan menjaga ingatan. Penyelidikan ini termasuk juga ahli akedemik & golongan professional di sana, kerana mereka sudah menjadikan pengambilan tersebut sebagai amalan harian.

Pakistan dan India telah banyak melahirkan para saintis, pakar perubatan dan para juga alim ulamak yang pakar di dalam ilmu al-Quran & Hadist yang layak diberi gelaran Sheikul Hadist sehingga diberi kemuliaan oleh ALLAH untuk mereka mengajar di Mekah dan Medinah. Sudah menjadi kebiasaan di Pakistan dan India sekiranya kita terjumpa pakar-pakar perubatan, saintis, pakar teknologi maklumat, pakar jurutera serta golongan professional yang menghafal a-Quran & Hadist.

Menurut pakar-pakar pemakanan, badam merupakan sumber makanan untuk kesihatan kerana khasiatnya yang pelbagai. Badam mengandungi 20 kali lebih banyak protein jika dibandingkan dengan bijirin lain. Kandungan lemak dan kabohidratnya tinggi dan ianya mengandungi sumber gula yang tinggi.

Menurut kajian kandungan vitamin B dalam badam mengatasi kandungan vitamin di dalam telur. Kandungan kalsium juga mengatasi kandungan khasiat susu dan dan kandungan fosforusnya melebihi kandungan fosforus di dalam keju. Kanak-kanak juga amat sesuai memakan badam kerana khasiatnya dapat membantu pembesaran mereka, selain membina tulang dan gigi. Sementara kepada orang dewasa pula ia dapat membantu menyihatkan jantung mereka.

Kurma:




Kurma adalah sejenis tumbuhan yang dikenali dalam bahasa saintifik Phonex Dactylifera. Kurma mengandungi lebih 50% glukosa dan ianya dapat diserap oleh badan dan mampu memberi tenaga yang segera dan konsisten kepada kanak-kanak. Kurma juga mengandungi serat, amat baik untuk mencegah sembelit dan memudahkan pembuangan air besar.

Kismis:



Imam Zuhdi berkata: “Sesiapa yang ingin menghafal Hadith hendaklah ia kerap memakan anggur kering”

Kismis mempunyai banyak khasiat pemakanan seperti mineral, serat dan vitamin yang merupakan nutrisi penting untuk badan. Dalam Islam, kismis sudah lama disarankan untuk pemakanan kanak-kanak kerana ia adalah makanan tambahan yang mampu merangsang minda dalam melahirkan generasi genius. Menyedari kebaikan kismis dan kemampuannya menjadi snek dalam makanan kanak-kanak, masyarakat Barat turut mula mengambilnya di dalam diet seharian mereka.

3 comments:

Anonymous said...

wow menarik! kinda interested! my two ladies currently taking sustagen...

~bEth~

aTieYusof Family said...

Mcm best jer susu Ilham ni kan..:)
Islamik lg...
servay2 dulu...
Klu sudi follow blog sy juga ye..

crystalmerah said...

Kak beth : mnarik kan :) boleh la try for your princesses :D
Atie : Memang best pun insyaAllah. Silalah survey2 dulu k. If interested boleh roger roger. Dah follow dah :)