Tuesday, October 9, 2012

Still co-sleeping

Aryan is turning 2 soon. Our plan is to separate tempat tidur Aryan when he is 2. So kenalah start dari sekarang kan, so that by January next year, dia dah boleh tidur separate.

So for the past 2 nights, kitorang tidurkan Aryan kat tilam lain. Yes tilam lain, sebab master bed room tu is too small to occupy another bed. Just letak tilam single je utk Aryan. Sememangnya macam sedih jugak bila anak kena tidur bawah, pastu mak bapak senang lenang atas katil. Hemphh. But Aryan nye tilam pun lembut tulus mulus, bukan tilam cikai ok. Heeshhh. Tak sampai hati pulak if he sleeps on tilam toto ke apa. Kang aku bangun malam melalak-lalak sedih kang. Nak terus letak dia kat bilik lain, lagilah aku yang memalam lari gi tidur ngan Aryan kang. Slow and steady babeh. Tidur bawah dulu, then dah besar sikit tidur bilik sendiri ok.

Aryan ni, he has this one habit yang kalau tidur malam nak tidur atas tangan. Be it my hand or MNi's. Pergh punya lenguh ok nak tampung dia dari malam sampai ke pagi. Pastu pandai tarikkan tangan kita yang lagi seblah suh peluk dia. So condition dia sebijik macam kau peluk bantal peluk, cumanya kaki aku takdelah naik atas badan si kecik tu. Kalau keadaan ini berterusan and Aryan tak diseparate-kan tpt tidur, kami risau sampai ke besar dia nak tidur atas tangan and peluk dia macam teddy bear. Menjadik masalah nanti utk mommi dan deddi dia. Eh. Tapi betul kan, kang bila dia dah faham, and dah boleh memorise apa dia nampak.. iskh iskh masalah negara tu.


Results from usaha gigih kami tu, as expected lah. Malam-malam Aryan panjat katil, tolak-tolak aku and MNi ke tepi sikit, then depakan seblah tangan aku, tidur atas tangan aku, tarik tangan lagi seblah suh peluk dia. Haih lah, cair ok bila dia tarik tangan suh peluk dia. Terus tak jadik nak suruh dia tidur bawah balik. And terus peluk Aryan and tinggalkan bapaknya.

so how lah weh nak separate kan anak-anak ni tido? I think co-sleeping is always good. But at one stage nak taknak kau kena jugak asingkan tempat tidur mereka kan. And that's one kind of a tough decision for all mommies who co-sleep their babies.




5 comments:

asna cute said...

Ada jiran asna, dorg buat asingkan bilik terus. So, biasa la anak dtg balik kat bilik nk tido sama. Dorg tidokan anak sama2 dlm bilik then dah lena p anta balik bilik dia. few weeks juga dorg buat. Then berjaya. reason dorg, biar anak tau bila bangun tido dia mmg tido dlm bilik dia. umur anak dorg 2 tahun gak la dia buat gini. now anak dorg dh 3 tahun =)

Imaneseri said...

erin, ak surprise bila bc korang bertiga atas katil?muat serius? seriusly ak kalo berdua sj pon ngan anak, dia akan tido sendiri kat katil dia.stat dr dlm pantang lg baby cot digunakan sepenuhnya n now katil dia sendiri.Ak rs xcukup kalo ada anak kecik atas katil, nt ak rs dia or me xselesa bila nak pusing2 or golek2 atas katil.Kalo ada ayahnya lagila, konfem xmuat dgn kaki ayahnya yang panjang tuh.Muehehehe.Ak rs since xpisahkan dr kecik lg, a bit tough la.Huhu.Bukan senang.Utk anak 2nd, mulakan dr akar umbi:D

Imaneseri said...

Erin, surprise bc korang tido bertiga atas katil.serius muat?ak even berdua ngan anak sj pon weekdays, anak akan tido katil dia sendiri.masa dalam pantang lg ktrg dah guna baby cot sepenuhnya n now katil dia sendiri la.Ak rs kalo tido 1 katil, dia or me xcukup ruang utk bergerak atas katil.Kalo ada ayahnya lgla.Dgn kaki panjang ayahnya tu mmg rs sempit la katil.Muhehehe.Sebb xstat dr kecik, a bit tough nak ubah.Xpa, anak 2nd nanti harus bermula dr akar umbi:D

crystalmerah said...

Seri : Aryan tak muat tido dalam cot. Asal pusing je terhantuk kayu cot. Kesian dia. hahah. Lagipun aku malas nak bangun malam to breastfeed. Tido sekatil senang tak payah bangun to breastfeed, dia pandai carik sendiri. Gaahaha ;p Tapi now dia dah start minum formula, thats why aku nak asingkan tido. Heehehe.

crystalmerah said...

Asna : Tu la, kene asingkan bilik when he's 2.. ITu plan nya lah. Tapi now kena start tido bawah dulu, then slowly asing bilik pulak :) Wish me luck ! Kehkehekhek