Tuesday, September 4, 2012

Savings for your kids

Have you started menabung for your kids ? Entah kenapa, I am always worried that I couldn't give the best for my kids because of no savings for them. Kau paham-paham ajelah, education skarang pun memerlukan uwang yang banyak. No, I am not into free education at all. I think students memang takkan appreciate kalau kau bagi free cenggitu. Even now duet PTPTN pun, bapa percent yang kau gunakan totally for your education, buying books ke hapa. I bet most of the money kau jolly banje awek g makan best and tengok wayang sampai lebam kan? Just my personal opinion okek. Takde kena mengena dengan political standing and whatnots.

By the way, kalau boleh aku taknak anak aku amik scholarship pastu terpaksa bond dengan kompeni terbabit. Because he (or later, she -insyaAllah ;) ) will not have the freedon to actually choose what he really want to do. Contohnya kau pegi dihantar belajat buat engineering bagai. Belajar macam nak pecah otak, pastu bile kompeni offer kerja, kau kena jadik planner. Bengang ke tak ? And you don't have the freedom to reject the offer, reason being is you already used their money (duet scholar tu lah), and kau kena jugak berkhidmat utk mereka utk satu jangka masa yang agak panjang. Maka kau pergilah kerja dgn hati yang tidak ceria pada setiap hari selama sepluh tahun. Kesian.

So better we save money for our kids so that at least we can give them Pa-Ma scholarship. Then anak-anak boleh pilih sendiri apa yang mereka minat nak kerja. Kata pepatah sedikit-sedikit lama lama jadik bukit. Kami pun bukaklah beberapa buku account utk si comel Aryan. Buku je banyak, tapi duetnya belum banyak ;p Takpe slow and steady baby. We'll do it together :)

Memula skali dulu bukakkan account CIMB jah. Letak sikit-sikit dalam tu, bila dah bnyk sikit kami bukakkan dia Amanah Saham Didik. At that time, ASB belum boleh bukak acc utk baby below 6 months old. That's why bukak ASD. Pastu menabung di situ, rupanya ada limit eh. So pagi tadi gigih plak gi bukakkan ASB utk Aryan. Now dah boleh dah bukak utk baby takde minimun age. Akaun dia akaun remaja. Felt like eh dah bujang no je anak aku tu.

Di samping itu, MNI ada bukakkan SSPN jugak. Katanya utk dapat tax redemption. Tapi skali je masuk duet situ masa  bukak account, Pastu kad SSPN tu pun aku tak tau kat mana dah. Entah.



Hopefully kami akan berdisiplin menabung utk Aryan. Menabung utk diri sendirik pun selalu curik tulang, kejap masuk kejap tak masuk. Uwah. Dan semoga Aryan akan membesar jadik anak yang soleh dan berguna kepada bangsa dan agama.

Past sentence : Aku dah post entry raya from iPad, pastu boleh plak dia ilang. Kuda betul. Malaslah aku nak tulis entry raya lagi. Ala nanti takde kenangan Raya 2012 utk anak cucu pulak. Ceh.

Pastu aku tgh tunggu barang ni. Khamis kot baru dapat insyaAllah. Haahh can't wait can't wait. Menatang apakah. Nanti dah dapat baru cerita oke ! MNI taktau ni, kalau tau mati aku.

7 comments:

cEnD@LiL@ said...

apekah menatang itu??? hahahah

asna cute said...

nak tahu, ASD and ASB tue min berapa RM nk buka? doc apa yg diperlukan ya?. thanks =)

Fakri pun sama buka SSPN sebb nk tolak tax haha =D

crystalmerah said...

Dil : adalahhhhh... :D lompat lompat
Asna : Min utk ASD RM100 je. Untuk ASB rasanya lebih rendah dari itu. Tak tanya pulak tadi, sebab masukkan duet raya si tembam tu sedebuk terus.

Anonymous said...

dun worry entry tu tak hilang laaa.. ade kat 1st jan 2001 tu. tersalah tarikh je hehe

Halimaton Hanafee said...

bercita2 gak nak bukak akaun asd tu..ada SSPN je..tu pun sebab suami nak lari dr tax..haha..sma lah ye semua...

crystalmerah said...

huahua boleh nye pulak salah date pegi post. Thanks ! (ala tak tau sape ni heh)

crystalmerah said...

huahua boleh nye pulak salah date pegi post. Thanks ! (ala tak tau sape ni heh)