Sunday, October 16, 2011

How to fix your Medela FS

Ni berikutan my old entry about my Medela Freestyle dah kaput. Ada few people were asking me on the solution. Seriously I don't have a firm answer to that. What I did was:

  1.  I called the Medela service centre kat Ampang. I told that lady pasal tak boleh pakai the freestyle nya battery yada..yada..yada.. And guess what? She told me the service gonna cost me RM600++. Kau gila ke apa nak suruh aku rabakkan RM600 hanya kerana nak betulkan breastpump? The lady kata it's not because the battery (sebab aku fikir nak beli battery baru aje), but its the adapter from the power to the battery. I had no idea at all, but surely aku takmo layangkan duit ke arah itu. Sanggup aku pakai power je, takde battery pun lantak kau lah.

  2. Ada few people suggested to bukak the battery and pasang balik sebab takut battery dia dah dislocated. So I did it but tak berjaya mengubah apa-apa. Patbelas kali aku bukak pasang battery tu, tapi hampa.
     
  3. Few weeks jugak lah aku guna power point utk freestyle tu. Kalau kena pump bukan kat office i.e. ada training ke hapa, menggelepur aku carik tempat yang ada power point which is suitable for pumping. Of course la kau bleh jumpa power point kat dalam kelas, but kau gila ke nak suruh aku pump dalam kelas. Tapi aku pasrah utk berusaha dan bergigih dalam masa few weeks itu.

  4. The reason Medela FS aku tu jadik gila sebab dia terjatuh dengan hentakan kuat. Lepas jatuh tu yang battery dia jadi mereng. So hidup redha dengan battery yang rosak sebab kedekut nak mampus kuarkan RM600++ gi repair. Maka pada suatu hari tu, aku dengan tak sengaja telah menjatuhkan lagi sekali Medela FS tu dengan hentakan yang lebih kurang sama kuat dengan yg dulu ! Darn aku mmg clumsy selalu jatuhkan barang lah, pecahkan itu dan ini bla..bla..bla..

  5. Eh tapi lepas jatuh kali kedua tu, terus Medela FS tu dah tak mereng dah ! Means aku dah boleh pakai battery and direct power jugak. So tak payah menggelupur carik power point and boleh meneruskan aktiviti pumping session dalam kereta jugak. Since dari kejatuhan kali kedua itu, Alhamdulillah Medela FS aku OK sampai hari ni.

    Cenggitulah kisahnya. Thats y la aku takut nak jawab bila org tanya camne boleh OK balik mende alah tu. Because I dont have an answer to that. Kang aku kata, kau hempas je Medela FS tu bagi otak dia tune ke arah normal, kau kata aku auta lebey plak. But that was what I did. Of course la aku bukan hentak pump tu dengan niat, aku tak sengaja jatuhkan dia untuk kali kedua. Kau try la buat2 tejatuhkan, mana lah tau ok. Tapi kalau ranap terus pump tu, jangan salahkan saya please. Saya tak bersalah sebab dah warning awal-awal.
Ok, esok ada training lagi. Ni 3 weeks straight kena attend training. Haaduuuyaaiiii ~





1 comment:

Anonymous said...

Hi, i have the same problem, i did cabut bateri n pasang balik, but the'batt'still appear on my pump when i charged.

what i did was, i used the pump (with the bateri only) until the pump automatically off because habis bateri. Then, i charged (without usage) sampai bateri full. Then, my pump function as normal..

If this helps...