Thursday, October 6, 2011

Disgusting kah?

Dah kata kau tu mak orang sekarang, so entry blog tak lari dari cerita ceriti ala-ala makcik. Takkan aku nak story mory pasal aku stalk lelaki hensem dan bergaya ala-ala zaman anak dara plak enn. So tak sesuai. 

Aku ialah berperasaan sedikit bekecik hati sekarang. Nak kata emosi tak stabil, tak boleh sebab I am not surfing on the crimson wave sekarang. Sepatutnya emosi sungguh stabil dan waras sekarang. But wadehel la weh, ada seseorang yg potong mood saya these few days.

Kan aku penah mentioned di sini that I have one anak susuan kan? I know the fact majority of our community is not comfortable with this. Which I still don't have the answer why? I got this 'milk-sharing-is-so-gross' face when I mentioned about it. Come on people, don't you have some knowledge about this?

Nope, I am not against babies on formula milk. Not at all. Have to mention this clearly here. Kang ada plak yang kata aku anti baby dan mommies on formula. Tak pasal2 kena ban macam kes sorang mommy itu. Tak, saya bukan anti benci atau mempunyai perasaan negative terhadap mereka. There must be reasons kenapa they decide so kan. Kita yang tak tau pucuk pangkal tu, tak payah la nak assume mak pemalas lah, taknak berusaha and whatnots. Whatever it is, kita sama-sama membesarkan anak, and I respect all mothers for being mothers. Salute kamu semua :D

Eh lari topik.

And this lady merasakan me breastfeeding not my own baby is something gross and not acceptable. It's like kenapa ada mommies yang sanggup bagi anak dia minum susu orang lain? Macam sesuatu yang sangat jijik dan jelek kekdahnya. Maybe dia dok imagine anak dia minum susu perahan dari orang lain.  Hello, then what makes you think it's so cool to get milk from the cows? Cuba bayangkan anak kau minum direct from those cows. Itu lagi does not make sense right? Kau tak rasa gross sebab apa kau beli kat kedai tu ialah susu yang dah diproses. Tapi pada asalnya ianya diperah dari lembu kan? So.. what makes you think human's milk is lagi gross than cows'?

Aku hangen ngan sorang tu jah. No offense to other mommies ya. I don't mind if she is against milk-sharing. But kau simpan sendirik perasaan tu boleh? Tak perlu rasanya kau bersikap biadap depan aku yang ber-milk-sharing ini. Serius aku rasa kau biadap. Please ya, kalau tak tahu menahu or tak pasti akan sesuatu perkara i.e hukum-hakam, current practice etc. do some research. Mr Google tu sentiasa membantu kau ya. Kata internet on your fingertips, you fool. Oh emosi betul saya.

By the way, just to highlight here yang kalau nak mempunyai anak susuan, tak semestinya kena sama jantina dengan anak kau sekarang. Reason seperti di bawah (source from Jakim). And a lot more FAQ on anak susuan boleh baca di sini.



7. Perlukah anak susuan seorang wanita sama jantina dengan anak kandungnya? (kerana khuatir akan terjadinya permasalahan perkahwinan antara mahram sesusuan)

JAKIM:
Tidak menjadi kewajipan kepada seseorang ibu susuan untuk mencari anak susuan yang sama jantina dengan anak kandungnya. Seorang ibu susu boleh menyusukan seseorang bayi tanpa mengira jantina. Ini kerana tiada jaminan seseorang ibu itu hanya mempunyai anak lelaki sahaja atau sebaliknya.

Untuk mengelakkan berlakunya perkahwinan antara adik-beradik susuan, digalakkan supaya kedua-dua buah keluarga, iaitu keluarga ibu susuan dan keluarga anak susuan sentiasa menjalin hubungan yang rapat agar masing-masing dapat mengenali antara satu sama lain. Hubungan adik-beradik susuan juga perlu dijaga sepertimana hubungan dengan adik-beradik kandung.




Human Milk For Human Baby - Malaysia
We want milksharing and wet-nursing to be commonplace and babies to be fed at women's breasts whenever and wherever they need it. We dream of a world where mothers from previous generations pass on the tradition of breastfeeding and are a wealth of knowledge and support. We can forsee a time when women protect each other and help one another feed their babies so that every mother feels whole and no mother feels broken or that her body is failing her. We imagine a world where family members, friends, lactation consultants, doctors, and midwives do not hesitate to recommend donor milk when it is needed. We envision a future where families come together to raise this generation, and the next, by nourishing human babies everywhere with human milk and unconditional love.

4 comments:

Siti said...

oh.... siannye u... sometime org x faham the konsep and just selamba badak hentam je... jgn hangen2 k...do what u think the best for u.. mulut orang memang susah nak tutup...
btw, i memang tabik spring dengan ur effort :)

gun said...

Budak opis ke mak cik tu?

crystalmerah said...

Siti : I mmg bolayan jah. Tak luak pape pun enn :)
Gun : Gossipboy lah kau ni :p

zarith said...

tak terpikir pun org akan kate macam tu. even rasulullah pun ade ibu susuan... takde masalah pun