Saturday, September 10, 2011

Second Pregnancy (?)

Eh eh eh.. 

(Untuk bacaan org yang dah bekawin. Yang belum mendirikan masjid, read at your own risk)

So what do you use for family planning? I bet most of us are well educated to plan our family kan. If not, hamik kau sethaun sorang jawabnya. Kalau naseib lebih baik, boleh dapat anak kembar tahun lain bulan. Paham? Sorang bulan Jan, sorang lagi bulan Dec. Kan kembar tuh.

Well, aku pun ni kekunun nak lah plan pregnancy kan. Memula I thought oh saya ialah exclusive breastfeeding. So boleh 'selamat' untuk first 6 months as long as cik period tak bagi salam. But Aryan umur 4 months, cik P ku dag datang bertandang. So automatically, even though I was fully breastfeeding Aryan, I had to take anything lah kalau mau plan pregnancy.

Tapi as usual la, aku pemalas. Asyik betangguh. Kata nak gi clinic, tapi tak jugak pegi-pegi. Oh there are few options:
  1. Ko makan pil perancang. Ni kena disiplin makan hehari. Kalu missed makan, hadaplah kau nanti. But dia ada side effect untuk menjadik gemok (results differ with people) - NO NO. Ai tak mau gemuk.
  2. Injection (hapa ntah nama). Ni kena inject every 3 months. Kalu lambat inject, tanggunglah sendirik. Side effect boleh jadi gemuk jugak - NO NO. Takmo gemuk.
  3. Pasang implan kat lengan. Ni bertahan utk 3 years. The most expensivce. Tapi risk gemuk paling kurang compared to the others. I WANT I WANT sebab taknak gemuk.
Survey nye survey, memang option utk implan ni tak lari harga dia. Range from RM450 to RM800. Depends kau hamik kat mana. Kalau bajet kau nak doctor berpangkat specialist yang masukkan utk kau, kau leburlah RM800 kat dia. Macam aku, aku kedekut. Tak kosa aku habeskan RM800 semata-mata nak specialist. So dah survey la 1 clinic ni. Rega RM500, ok lah kot. So dah call buat appoitment lepas raya. Doktor tu pun nak balik kampung.

Take note proses survey-survey amik masa 3 bulan. Hohoho ni la orang yang suka bertangguh. I was not rushing, sebab aku ada makan MAB iaitu sejenis maajun utk plan family in traditional way. Result dia tak ditauliah, but at least it works for me utk 3 bulan itu.

Sampailah ke ujung puasa and raya hari tuh, aku tak makan MAB for 1 week++. Ni penangan beraya macam sepluh tahun kau raya kat London. Macam sepluh tahun tak jumpa sedara mara. And macam sepluh tahun tak jumpa lauk pauk hari raya.

(Yang implan tu, mmg dah konfem nak buat after raya)

So disebabkan 1 week++ tak makan MAB tu, eh alih-alih aku rasa badan lain macam. All the pregnancy symptoms masa peknenkan Aryan datang balik satu per satu. Contohnya gusi berdarah, sakit pinggang yg maha hebat, kepala puisng-pusing dan sebagainya. Mak panik hokei. Terus aku gi clinic amik jab yang 3 months tu. Gemuk pun gemuk lah, aku dah panik padehal masa tu kol 10 malam.

Tapi takde maknanya. Kalau katakan betul la peknen, kau hamik 10 kali jab tu pun tetap kau peknen. Tapi pompuan kalau panik menggelupur memang cenggitu kekdahnya. Dipaksa nya doktor utk bagi jugak jab itu pada pukul 10 malam. Mesti doktor tu menyumpah aku, dia agaknya baru balik dari open house kena on call kat klinik.

Ok dah amik jab tu kan. Dalam kata lain menyerah diri utk menjadi gemuk.Waddehell but I had no choice pada ketika itu.

Sampilah ke minggu lepas, aku still risau sama ada aku peknen ke tak. (Tak check pun lagi dari hari yg panik tu). 3 hari duk risau komplen kat MNI kalau peknen cemana. Kesian Aryan tak mendapat secukup kasih sayang, penat beranak tak ilang lagi dan sebagainya. Penat la hotak aku dok fikir 3 hari tu. Padehal cik P belum missed lagi. So kalau tak missed lagi, mana bleyh kau check pakai pregnancy test kit tu. Kit tu bleh detect earliest pun 3 hari before period missed kalau tak silap haku lah.

Eh penat plak menaip ni. Nanti lah aku sambung part 2 plak. Nak besiap gi open house = tambah berat badan bulan Syawal.

Chiao.


2 comments:

Fasha said...

no no no i dont think u're pregnant =p
cam i, sgt rilek guna kekdah manual. cam over konfiden je kan x mkn pil sume tu sbb takmo ngemuk. haha

aida fanna said...

sy pn da 2 kali bt pregnancy test sbb lately asyik missed period..tapi hasilnye..asyik -ve :(
ahaks..dok igtkan diri bru kwen ni..so kena sbar byklah..sy pn br pndai nk jga makan pakai hubby..lolz