Thursday, September 29, 2011

Perluke gi HM after ber-anak ?...

As in selepas anda mempunyai anak ?

To me.... SANGAT PERLU !

(Untuk bacaan those yang ada keterbukaan minda. Kang ada yang kata aku kejam tak sayang anak pulak !)

Well, I have the same routine everyday. Dah namanya pun kan ke routine. Will send Aryan to the BS at 8am, then reach office at around 8.30am. Work at office always make me nak termuntah darah. Frankly speaking, I always feel that I am not at the right track. I hate my job, fullstop. Anyways, selalu igtkan diri utk rasa bersyukur and there you go, still gigih memerah keringat di sini.

After work, rush to fetch Aryan, usually ambik dia t aroun 6.30pm. I used to go back late from work. But after Aryan came into the picture, GTH dengan kerja yang sampai bila pun takkan habes. Im no longer a workaholic, now family is my number one priority. At home, not only I have to take care of Aryan and dedinya, but also have to complete the house chores. Balik rumah masak, prepare makanan Aryan plak, cuci baju, kemas rumah, kemas kitchen, lipat baju, iron baju and esoknya perkara sama berulang.

I seldom have a proper time to talk with hubby. Maybe time dinner boleh la chit chat, but of course dengan Aryan nya nak makan jugak and dia pun nak chit chat bersama diselang seli menjerit, menumpahkan makanan dan sebagainya. The moment semua kerja rumah siap, I hardly can open my eyes dah. Dah lembik and nampak bantal sahaja.

Eh panjang plak introduction.

So I personally think, you need a time together with hubby to get the marriage life going and penuh warna pelangi. If not, (at least for me) perasaan stress dan tekanan serta penat itu akan berkumpul-kumpul dan mungkin menjadik penyebab bermuram durja dan sebagainya.

Thats y la hari kitorang travel berdua jahhh ! Ngeeee. Aryan tinggal dengan Onni for a week, while we had our quality time together. Alhamdulillah the trip went well and Aryan was a good kid tak meragam pun tinggal dengan orang lain. Love you baby bam-bam. Kami takdelah ke mana pun, gi Jakarta jahhh. In fact I was on business travel, MNI took annual leave to accompany me. And it turned out macam mini-holidays for us lah.

Nope we didn't shop till we drop ;p Seriously tak. Masa kami dihabeskan dengan togetha-getha seperti dok bilik (oopsie ;p), round-round sekitar hotel yang best itu, gi SPA together, try makan-makan di sekitar Jakarta etc. Gi shopping sehari jah, itu pun gi Mangga Dua and I bought one skirt for myself. That's it. The rest was all untuk orang - mak abah in laws makciks babysitter dan sebagainya. 

And I felt it was a worth-going trip. Even though nanges-nanges teringat kat Aryan, but we managed to handle it. MNI kata 'sayangkan anak tinggal-tinggalkan'. Eh itu bukan ke pepatah utk bini. Kalau anak, kena tangan-tangankan.

 At the airport. Just landed.

We had our in-room dinner berlatar belakangkan kota Jakarta ! Ayam bakar dia terbaik oh! 

The next day, we went to a Javanese-Baba Nyonya restaurant. Somehow, the food didnt fit my appetite. Tapi interior restaurant ni, dah macam butik. So cosy even though aku takut nak masuk memula sebab macam ada hantu.

The next day lagi, we went for a grand appreciation dinner. Pose dulu kat bilik hokei.

During the dinner

After dinner (the crowd telah mula berkaraoke tanpa ingt dunia), aku dah pening dengan keriuhan itu. So we went off to the pool. Chillaxing di sana sambil menikmati keindahan malam. Ecewah !

Dah, gambar bnyk2 kang muak pulak anak tekak ko. Cukuplah. Apa-apa pun, I still bring my bestest fren ever!- The Medela Freestlye ! Hohoho. Cis, aku rasa rugi je aku beli henbeg banyak-banyak sebab bila travel selalunya tak bawak henbag. Because I have to carry this freestyle bag. So handphone purse segala sumbat dalam freestyle ini. Dah takkan aku nak bawak 2-3 bag. kang orang igt aku ni makcik jual kain kan. Hempph.
                                      

Looking forward to our next trip yang tak tau bila dan ke mana :D


4 comments:

gun said...

sayang anak tinggal2kan, sayang bini tangan2 kan. Hahahah.

asna cute said...

sgt setuju dgn ayat ini.. "perasaan stress dan tekanan serta penat itu akan berkumpul-kumpul dan mungkin menjadik penyebab bermuram durja dan sebagainya."

sudh merasai saat itu. skrg alhamdulilah sudh kembali normal sperti biasa =)

aliza hasan said...

semarakkanlah cinta erin :) Surah Ar-Rum ayat 21: "Dan di antara tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari kalangan kamu sendiri supaya kamu dapat hidup tenang bersama mereka.Dan dijadikanNya cinta kasih sayang antara kamu. Sesungguhnya pada yang demikian itu tanda bagi orang yang berfikir."

Siti said...

for me, yes...mesti kena ada hubby wifey moment jugak... suami perlu diutamakan walaupun sudah beranak pinak :)