Wednesday, July 6, 2011

HIS FIRST MEAL

Hello lovelies ! (Seres aku dah tak reti nak start tulis blog. Sebab lama sgt tak menjengah ke sini.. Acanne ni?)

Btw, ai nak share experience first time bagi si comel makan ! Eeii Aryan likes to eat SO MUCH ! Up to a point I become so worried that he'll be an obese baby. And kalau nak tahu, he is 8.4kg masa 5 1/2 months. Oh ya, I started him on solid food when he was 5 months 20 days. Sangat excited and malas nak tunggu sampai genap 6 months. Lagipun his paed told me kalau nak start solid tak semestinya genap 6 months old. It depends on baby. It can be ealier or later. Based on Aryan's weight and perkembangan dia, paed kata boleh start at 5 1/2 months.

The first food that I tried was bananacado (read: banana + avocado). Of course kena mix dengan EBM jugak so that it doesn't taste so weird on him.And guess what, ARyan makan sampai menjilat-jilat sudu. Oh my man ! Cumel sangat tengok budam bam bam ni makan. Sila tengok muka dia after kekenyangan !


For now, I just introduced fruits & vege only. Nanti dah 8 months ke, baru kita makan ikan , ayam segala ok cumel ! Kan ke aku ni ibu bekerja, maka tak kuasa la aku hehari nak steam fruits vege segala. So what I did was I made puree ! Ni yang dok study bebulan-bulan macam mana nak handle solid food nih. And utk bubur plak, I used brown rice, sangai siap-siap (read : goreng tanpa minyak smapai kering), then blend buat stock. So every morning ai masak bubur takdelah lama sangat. Sebab beras tu dah hancur.

Bila masak bubur pepagi buta tu, just campak je puree yang dah siap dalam freezer. Then puree tu cair la bersama bubur. Actually I letak more puree. Porridge tu macam makanan sampingan je. Contohnya I put 3-4 cubes of puree, then bubur 1 sudu je.

This is how I store the puree dalam freezer. Can tahan for 2 weeks ! Easy peasy ! Oh ye, bekas ice ni bertutup, so selamat lah food ni tak becampur ngan bau ikan segala dalam freezer. Make sure kalau buat puree, semua bekasnya adalah bertutup ye puan-puan sekalian.

Oh bekas ice ni aku pusing keliling Tesco, Giant bagai mencarik. But tak jumpa ! Last-last I found it dalam catalog Tupperware. Terus cekup. RM32 for 2 pieces ! Murah sebab tgh sale nak posa. Hehe. But I guess kalau korang jumpa mentang ni kat Giant, you can get it for RM6 per piece. So gi carik kat Giant dulu, kalau tak jumpa baru order kat Tupperware ok !


These are pumpkin puree and apple puree :) Aryan suka gila makan pumpkin !


And to make life even more easy, I bought menatang ini ! Avent steam & blender. So senang ok. Just campak segala mak nenek fruits and vege, steamkan mereka dalam mentang ni, lepas steam terus blend dalam mesin yg sama. So tak payah la aku susah payah panaskan kukus, then nak kena steam kat pengukus, pastu kuarkan, and masuk dalam blender.. Aaa leceh bnyk kerja mak nenek segala. So pakai menatang ni. Super senang ! I loike I loike. I bought this online. Retail price RM439. Tapi online price RM350 ! Sangat worth buying !


Ok dah. Now heahri aku dok gugel resepi utk Aryan. Memacam nak bagi dia makan ni. Lalalala ~


5 comments:

Fasha said...

350 tu u dpt kat mana dear? i sgt tertarik oke. emir nak start mkn dah ni so omak dia yg terlebih excited shopping brg2 mkn nih. and i tanak dia blend hancur sgt. that thing blend halus2 ke? or ada stage2 dia?

crystalmerah said...

I beli kat FB Group 'Solid Food For My Baby :) ' http://www.facebook.com/groups/128804727194687

I pun sgt exited ! Dia blend halluusss sgt. tapi takde stage. You can control dengan blend lebih lama utk lebih halus. And dia sgt senang sebab bleh steam sekali :)

Aryan sgt suka makan. he likes pumpkin & carrot. tapi avocado dia uwek uwek.

Mrs.Qarlista said...

aryan sangat montel. geramnyeeee tengok. makan banyak2 ye aryan..nanti dah nak start tatih, berjalan, etc mesti kene gune banyak tenaga. hehe. :)

Anonymous said...

U beli ktna tupperware tu for rm32..xjumpa..hehe

crystalmerah said...

I beli kat katalog tupperware bulan ramadhan edition :)