Friday, June 10, 2011

BIL LETRIK

Dia kalau hari Jumaat, bukan main semangat lagi hapdet blog kan ? Hati lompat-lompat nak menyambut weekend. Yeay ! Bilalah aku boleh goyang kaki dok umah ni? Yours truly ialah nak sangat jadik fulltime housewife. Tapi of course aku akan carik jalan merayap-rayap sebab tu kena ada bisnes sendiri ke kan. Eh berangan tak salah. Selalunya kita mencapai sesuatu which intially was in our dream kan? Tapi dengan keadaan financial sekarng, tak mantap lagi lah dek non kalau nak benti korja.

Teringat conversation with my buddy:

Buddy : Apelah ni TNB naik tariff ni.. Knapa lah, gaji big shots diorang suma besar-besar, then naik tariff yada yada yada sambung membebel.
Me : Eh kau bising-bising ni, kau pakai letrik more than 300KW per month ke ? Yang affect to if kau pakai more than that. Kita normal people domestic use average suma less than that la. (Sambung bebel tunjuk pandai)
Buddy : Ha'ah ek. Tak impact pun.

Sekali the next few days, aku dapat bil letrik umah aku. Oh mak kau, tak penah-penah bil melebihi RM120. (Penah la dulu masa jakun baru masuk umah baru, on aircond sepanjang hari satu rumah.). After that nyesal, dan kurang jakun, so bil letrik average dalam RM80 per month. Still banyak aku rasa but malas nak pikir. However last month sangat menaikkan darah tinggi when it goes up to more than RM120. Sekali tengok KW, hamiik kau 700KW hokeii. Kau ingat umah kau kilang ke erin guna letrik banyak banyak. Orang lain pakai 200KW je, kau sampai 700 KW.

Sekali dok fikir-fikir, memula siap nak gi maki hamun TNB, tapi masih rasional fikir lagi dan lagi. Oh rupanya apa yang baru dipakai pada bulan lepas adalah deep freezer ! Aiyayaya. Deep freezer memang makan karen sampai tinggi macam itu kah weii ? Iskkkh bila campur-campur bil kat umah dengan letrik, astro, intenet segala bagai... darah tinggi aku.

Ok dah. Sila rujuk kadar tariff di bawah sebelum nak maki hamun if tak puas hati dengan bil letrik sendiri.





No comments: