Thursday, May 12, 2011

PUMPING IN PUBLIC

Selalu aku dengar org cakap NIP = nursing in public. Tapi ni aku nak story mory pasal PIB = pumping in public. Wujud kah istilah tu? Hermp ada aku kesah.

By the way, I am still in holiday mood. Semua kerja jadik tak productive, hence agak tekejar-kejar nak siapkan benda bila dah last minute. Then once sampai rumah dah melepet gila, tebongkang tido punya awal. Luckily Aryan pun tido awal. But the downside is tak dapat gomol dia lama-lama sebab by 8.30PM he hardly openn his eyes. Dah kuyu macam letak batu.

Bila balik dari holiday tu, most of the questions I got are 'best tak?' , 'eh baby tinggal yeh?', and for those mommies who breastfeed their babies, suma tanya aku 'how did I manage the susu'.


Ya, memang Aryan telah ditinggalkan with his neneks sepanjang honeymoon kami. Please note the plural neneks there, like seriously onni from JB dtg Melaka. So both neneks were at Melaka to take care of Aryan. Ok thats the early sign of this montel kid will be spoilt. Harap-harap manageable lah. Memandangkan Aryan adelah ditinggalkan, so I left his stock susu as well. Of course lah, kang kena sumbat dengan FM pulak. Mengangkut hokei bawak susu about 60 packs from KL to Melaka. Aku masukkan dalam tong yg selalu org isi nasik tu kan. Then sumbat skali ngan ais. Itu pun tak muat, separuh lagi masuk dalam coleman. Sampai Melaka terus masuk dalam freezer. Oh aku dah sound my MIL awal-awal to empty the freezer. Aku suh dia beli lauk on daily basis. Heh demanding di situ. But thats for her grandson jugak kaaan :)

Initially, I was thinking to stock up EBM while travelling. Siap bawak coleman pegi Japan okeiii. Semangat gila nak jugak kumpul stock sebab nak replace 60 packs yang dah ditinggalkan itu. So, on top of our 2 main luggages, aku ada bawak coleman dan jugak bag pump. Itu adalah seperti peralatan perang yang amat penting ok. I cant imagine life without pump tu. Mati menggelupur aku sakit cik B.

Bila dalam flight time nak pegi tu (8 hrs flight), baru aku terfikir yang I couldn't stock up the EBM definitely ! Sebab nanti time balik, our flight was at 11.30PM. Padehal kena check out hotel pukul 12PM. So in between 12PM to 1130PM tu, celah mana nak letak susu itu semua sebab dah takde fridge kan. Dah la communication is a BIG problem kat sana. Konfem macam ayam ngan itik bercakap kalau aku bgth diorang nak tumpang simpan susu kat kitchen hotel. I know for sure they will not allow it. Maka, I had no choice but to BUANG all the EBM.

Sedih ? Memang tak terkata. Few times jugak menangis bila buang the EBM. Mula-mula tu tak sanggup buang every time pump 12oz. MNI yang buangkan, tapi after few times tu aku tutup mata and buang EBM tu semua. I tried my best to pump ikut schedule as usual. And just imaginelah, tengah-tengah travel tu, kejap-kejap berenti utk pumping session. I didnt care kat mana-mana pun aku mengepam. Not all places that we went ada nursing room kan, so aku redah je pump in public.Dalam flight, kat bus stop, tengah makan kat restaurant, tepi jalan - pendek kata everywhere bila time pump dah sampai. Lagipun aku kena blocked duct kat sana. Sakit ya ampun Tuhan saje yang tau. Itu sebab tak direct feed selama 5 hari kot. So aku kena pump every 2 hours to melegakan that bisa. Jln sikit kena benti pump. Tapi aku tak penah nyesal, I would do anything to ensure Montelo dpt the best food which he couldn't get anywhere else. Heeee.

Org sebelah tu tak perasan pun ape aku buat 


In total, ade la dalam 40 bottles x 5oz = 200oz yang aku buang di tanah Jepun.Now aku tgh gigih meningkatkan production to cover balik that 60 packs yg dah pakai tu. Eh dah la cik period dtg masa kat sana. Aku super risau susu merudum tapi Alhamdulillah so far susu still maintain.

Lain-lain cita holiday nanti aku share-share okeeeehh. Nak tido. Goodnyte people !

No comments: