Tuesday, May 17, 2011

GAMBATE-NE !

Hempp life has been hectic eh. Being a dedicated worker, a mom, and a wife. It sounds easy tapi hakikatnya tidak. Kau tahan? Aku struggle nak tahan. Ok dah jangan komplen. Solution terbaik adalah kau jadik bos atau benti keja. Oh crap.

Meh kongsi pengalaman kami ke negara matahari terbit. Overall trip was superb. Even though a lot of people menahan kami drpd pegi, but kitorang gi gak. Alhamdulillah selamat pulang :) Tapi kalo aku bawak balik radiation, sendiri mau ingat loh.

Total days = 5 days 4 nights
Accomodation = Sheraton Miyako, Tokyo
Main transportation = Air Asia X, kat Tokyo ialah naik train yang bersimpang siur.
Food = Tempura, kebab (kat sana ada few halal restaurants. Kena rajin carik )

The first day was hiruk-pikuk and haru-biru. We spent the first day around Tokyo. Kekunun nak make ourselves familiar with the train system, familiar ngan city and of course to get used with their people seperti culture, cara bercakap dan sebagainya. Tapi hamik kau, sepatah haram pun mmg tak paham diorang cakap hape. But saya salute mereka yang still tolong jugak manusia sesat 2 orang ni , even though kitorang ni macam ayam ngan itik nye bahasa lagaknya. Tak ramai yang boleh speak English kat sana, if ada pun agak struggle nak faham. Yang btul2 fluent, maybe ada kat hotel jah. Another thing is kalau diorang bleh speak English sekalipun, they will cakap Jepun gak no matter what. Kalau agak-agak dah give up, baru diorang cakap English, It's like bahasaku jiwa dan ragaku lah kekdahnya.

Tempat2 that we singgah on the first day:

  1. Akibahara - they call it electric city. Kalo kau nak tgk model Anime kawai kawai, sila dtg sini.
  2. Shinjuku - tpt shopping orang-orang muda.
  3. Shibuya - pun kota fesyen jugak.
  4. Tokyo Tower - tak bnyk lampu time malam maybe sebab save power after crisis kat sana nun.
Tak bnyk tpt during first day sebab terpinga-pinga celah mana nak naik tren dan sebagainya. Kau imagine lah, macam kat KL ni kita ada 4 lines kalau tak silap - LRT, Star, ERL and komuter. Which dah panggil suma Rapid eh skrang? Tapi kat Tokyo, ada macam 30 lines kot ! And ada kat atas lah, subway lah. Gila kau celah mana nak baca map, tambah plak most of the information board adalah dalam tulisan Japan tu hokei ! Kena jalan carik bpard yg ada tulis English, Kalau lucky jumpalah. Hoh mencabar.

Second day, kami spent the whole day kat Disneyland ! Weeehuuu syok gela. But tamai nya orang ya Rabbi. Sebab masa kitorang gi sana tu, Japan tengah golden week. Time tu diorang cuti 1 week stret and bnyk la org gi becuti. Diorang tak bnyk public holiday macam kat Mesia ni hah. So time golden week mmg they spend their quality time btul2 quality lah.

Third day gi Mout Fuji ! Perjalanan sungguh mencabar sebab tempat tu dah off Tokyo sikit. Pastu mahal nak mampus okei cost perjalanan even though naik train biasa je pun. Bukan bullet train ke executive train ke. It costs us RM300 per person on train tickets just to get there. Kaacingg ! 
Malam balik dari Mount Fuji gi Hard Rock Cafe . Harus la membeli T-shirt di sana =)

4th day, round Tokyo lagik. Tak habes-habes lagi. Gi garden hape ntah nama dia, Ginza shopping area ( ni aku suka sangat-sangat), then ada few places lagi which aku dah lupa dah nama dia.Dah,malas nak tulis lagik. Paste gamba sudah. 
















- Posted using BlogPress from my iPad

3 comments:

Rai said...

waa..besnya tokyo..hehe..btw nama tempat jual barang elektronik tu akihabara..confusing sikit bunyinya..

travel dalam tokyo pakai tiket pelancong tak? tak silap ada tiket yg boleh naik turun kat mana2..pakai 2-3 hari..lagi jimat dari pakai tiket yg tiap kali nak naik tu bayar.

org jepun mmg bangga sangat dgn bahasa dia..kalau kita boleh cakap sepatah dua dalam bahasa dia pun dia da syok gila..hehe..

d.a.m.i.q.u.l.a said...

wah sampai jugak ko ke sane ek.ok ah korang senang cari makan gi sane.gi jepun ok,tapi kene jenis berani la.amboih dah kurus,cepatnye!

fizz said...

my dear, good sharing! nnt time raya kite nk pi tokyo. bole la kite nk tanye ape2 eh :D skang ni tetiap ari kat opis gatai tgn dok search tempat best kat tokyo haha