Monday, April 18, 2011

TERPINGA, TERTANYA DI DALAM DILEMA KU

Happy Monday people ! *kroh kroh kroh ngantuk, malas and tulang belakang rasa nak tercabut*

My weekend was extremely tiring and gila kentang I felt like terjun dari balcony rumah. Serius kecik besar je aku rasa balcony tu. Agak-agak kalau terjun dari tingkat 9, boleh selamat ? Aku rasa penat sangat-sangat especially with the house chores i.e. everyday cuci baju, masak, iron baju, sapu sampah, mop lantai, lap habuk..It's like a never ending tasks. And perkara yang sama berulang hari-hari and aku tak dapat rasa the quality resting time *ok bolehkah aku komplen sebab semua working mothers experience the same thing kot*  The only reason that makes me bertahan is of course tengok mata Montelo. 

Hermm ok thats not what I wanted to talk about la haih. 

And disebabkan aku ni hari-hari rasa penat dgn office work lagi, balik umah nak uruskan rumahtangga lagi, uruskan anak, suami lagi...*ok pengsan mode*, maka haruslah we pamper ourselves dengan pegi holiday ! Aku and MNI ni suka je gi travel, tapi selalunya keadaan kewangan tak membenarkan kitorang nak gi travel 2 bulan sekali. Setahun sekali ialah insyaAllah ok =) Maka tahun ni nya holiday telah dirancang rapi since last year. Ticket dah booked, oh hotel pun sama. Dah ready lah ni. Cuti pun dah plan. This year we are going to 
...
...
...


Japan !!!
Aaaa acanne ni? With all the crisis ongoing over there, aku takut lah nak pegi. But MNI sangat confident berkata bahawa everything is under control and the radiation is very minimal in Tokyo. Dah tu, the government had started to send new students to Japan in April ni haa. Diorang sepatutnya start semester in March tapi kerajaan hold dulu. And now bila dah reda keadaan di sana, diorang dah start hantar students students itu. So MNI kata no worries lah. Lagipun average radiation level is 0.1 jeee. Which is not harmful to human at all. (This is a 2nd honeymoon trip. So Aryan akan diamanahkan ke kampung bersama neneknya)

But stillllllllll... aku takut la weh. Kang aku balik jadik alien, canne? The trip is in 2 weeks time but we haven't decided whether to proceed or not. Visa pun tak buat lagi. Oh hari tu dah pegi embassy tapi patah balik sebab tiba-tiba aku rasa gerun and nak cancel the trip. But now gatal rasa nak pegi jugak.

Ramai advise suh tukar je date or reroute. Tapi utk pengetahuan semua, Air Asia tak bagi reroute ok even though ada crisis kat Japan tu. Dia bagi tukar date je, but penalty fee is RM 180 per way per person + the price difference of the new date ticket. So kau kira lah baya penalty je dah RM180 x 4 = RM720. Pastu hotel bagai suma dah booked. How la wehh ?

Ok aku ialah dalam dilema.

3 comments:

Siti said...

bestnyer dapat g 2nd honeymoon..but then the worriest part will be the destination..

i just heard from the news last 2 days(kalau x silap la) yang shud be the tsunami aritu strike tokyo tp ntah mcmane tersasar and one of the professor in UPM said there will be another earthquake yang lebih kuat over there..

bukan nak takutkan u but i think u should re think it again la kot..

but if u already set your mind, banyak-banyak berdoa and enjoy your trip there.

Rai said...

i have a few friends yg still ada di jepun. especially area tokyo. so far diorg kata ok. not health threatening..but sayang kan kalau da plan elok2 cuti tapi jadi macam ni.

btw..tak jadi alien nya :D
just kena prepare sikit mental dgn after shock.kadang2 boleh rasa jugak. good luck :D

cEnD@LiL@ said...

ish....ko nk pegi jugak ker??
risau plak aku kang montelo dh x kenal mummy ngan daddy dia..camner?