Tuesday, April 12, 2011

SEJUK DAN BEKU

Yuuhuuuu ~

Sempena Aryan's birthday yang ke-3 bulan, dengan hepinya Aryan telah mendapat hadiah ini ! Thank You dedi =)

It's a deep freezer to store my EBM ! Susu adalah sangat meriah pada ketika ini until there is no more space in our refrigerator freezer tuh. I used that as an excuse not to buy barang-barang basah dan lauk-pauk. Maka a good reason to escape cooking, no? Hoho ! Aku suka masak ekceli, tapi skrang ni super penat hokei balik kerja dgn Aryan, nak basuh baju segala, kemas rumah, masak huuuu. Well I guess MNI pun bingit dengar aku asyik bebel fridge tak muat fridge tak muat, thats why tiba jah ajak aku gi kedai letrik beli freezer. Ataupun dia terbaca entry ini; buat dia nak bagi aku and Aryan the profit from breastfeeding? Whatever the reason is, thank you okei dedi !

So malam ni haruslah aku gigih punggah segala EBM dalam fridge, alihkan ke dalam deep freezer. Ini adalah stok bulan March dan April.

Eh eh eh, ada lagi.. Ni stok bulan February. Tak luak pun because I give Aryan EBM fresh everyday. But from now on, I plan to mix frozen EBM and the fresh ones. So katakan 5 bottles hantar ke BS, maybe 2 bottles frozen, 3 bottles fresh.So bolehlah rolling penggunaan EBM tu kan,maka takdelah yang akan expired. Eh btul ke kalau ialah simpan kat deep freezer bleh tahan 1 year EBM itu?


Semoga dengan adanya deep freezer, akan menguatkan semangat dan aku tak malas-malas nak go for pumping session. *doa bnyk-bnyk agar production tak merudum and murah rezki dapat BF Aryan selama mungkin. Amin*

Past Sentence : sangat geram dengan budak Montelo nih !



6 comments:

Cik Puan Fara said...

waaa meriahnye.. byk stokkk~
murah rezeki aryan :)

cEnD@LiL@ said...

ni semua production ko keR???

crystalmerah said...

Alhamdulillah. Kena terus motivate diri sendiri nih. huhu

Dil : iyolah. ni suma production segar dari ladang okei ! ;)

Siti said...

meriah nyer..geram tgk..

mine pun x bergerak..skang ni although 24/7 ngan i, i kena bagi EBM jugak..

mm, adakah pemakaian PB telah memeriahkan susu anda???

crystalmerah said...

Ct : I pun x sure sebab pakai PB ke susu meriah. Tapi even before pakai PB, Alhamdulillah susu mencurah jugak. Hmm ntah. Maybe sebab i ikut btul2 concept supply & demand tu kot.

Rai said...

wahh..besnya ada deep freezer.. leh kumpul stok banyak2 untuk persediaan di masa depan.. murah rezeki aryan..

setahu saya frozen ebm dlm deep freezer tahan 6 bulan..