Friday, March 18, 2011

RUSA MASUK KAMPUNG

That is exactly how I felt; entering the office after 66 days. Aku cuti 60 days jah, tapi disebabkan bulan Jan & Feb ada banyak public hols, so I got extra sleeping days. So korang kalo nak beranak, sila beranak awal tahun sebab ada banyak cuti. Kalo keja gomen, syok gila lah, dapat cuti 90 days. Bliss.

Spare the story of leaving Aryan for later okeh. Aku sedih nanti memikirkan Montelo yang dijaga oleh orang lain. Mari dengan cerita-cerita gembira dulu :)

Of course lah, when you are back from maternity leave, suma akan comment, komplen, berkata sinis or if you are lucky, then you'll get compliments on your new look. Pressure ok jadik perempuan selepas bersalin. Nak kena jaga kesihatan dalaman dan luaran. On my first day of work, aku memang macam nak lompat suka-suka because mendengar kata-kata yang buat hati saya bunga-bunga. Kembang semangkok.

'Ehh dah kurus'
'Uish macam bukan balik dari maternity leave'
'Lagi slim dari dulu lahhh'

and paling tak tahan.....
'Macam anak dara la'

Kalau kau kembang semangkok tak?? Eleh tipu lah tu kalau tak bunga-bunga. Kan? Weh tapi actually I am still struggling to get my pre-Aryan weight. Kau ingat aku dah dapat ke weight itu. Nan ado. Belum belum belum lagi. Have another 4kg to shed off. Haa tapi aku pakai satu bende alah magic ni nak bagi body contour betul, and at the same time to reduce weight lah of course ! Jeng jeng jeng.

Alaa aku pakai Premium Beautiful la. Seres magic menatang ni. Nak kata kurus mendadak after pakai PB tu takdelah. But the inches berkurang okkk. Mana kau nak, body yang kurus kering atau yang ada curve gitu? Aku dulu suka lah nak kurus kering cam cicak kubing, tapi sekarang tidak lagi. Takmo lah aku, tu orang sakit.


So far aku disiplin la pakai at least 8 hours pe day. Tapi bila dah start kerja ni konfem pakai sampai 12 hours per day. Takpe, aku suka je because corset ni sangat selesa and tak mengganggu aktiviti harian langsung. It's just too comfortable until you forget that you are wearing a corset. Seres weh. Aku after beranak terus je menggoogle camna kekdahnya aku nak kembali mcm dulu or better la hendaknya, tu yang tesangkut kat PB ni. Terus beli dan pakai. Nasib baik lah ada impact, so berbaloi la aku tabur duit beli menatang ni. Tak nyesal ye. Aku tak sempat lagi snap gamba before & after. Al maklumlah I am now a working mom. Gila kau penat tak hengat with the daily chores. Nanti lah aku cita detail experience.

Ok. Better go for pumping session. Kang bisa sampai naik kat kepala. Sgt bersyukur because aku dah start to adapt dgn routine baru kena gi pump EBM. First day mmg menyumpah sebab leceh & terkejar-kejar. Masuk 3rd day aku dah enjoy dah. Yeay !

2 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

susah x nk pump klo pki pb ni?

crystalmerah said...

sonang ajo ! just selak, cak dah bley pump. if u use electric pump lagi senang because PB ni dia grip ur breast. maka bleh letak je corong pump tu, and let the machine does the rest ~