Monday, March 21, 2011

8am - 5pm

Ohh hatiku tidak tenteram selama 9 jam sehari ! Gila kau, aku tak boleh fokus langsung di opis . (Macam lah kau ada kerja sangat, kata baru masuk opis after cuti 65 hari . Ehhe). Ala aku nak kata, only my body is there, but my mind is thinking about Aryan, Aryan and Aryan. Dah baik benti keja jaga anak.

During my confinement period, we never thought about where to send Aryan when I start work. Oh janganlah kau ingat kami ni mak bapak yang tak prihatin. Kitorang tak fikir because my MIL will be staying with us utk jaga Aryan. Not only her ya, my FIL skali. Yes, a combo. So aku pun takdelah pening-pening kepala nak carik nursery, maid or babysitter. But a week before my boring routine starts, MNI and I discussed balik about this. Then we decided to live sendiri, which means no need to bring my MIL & FIL to KL. Oh ye, mereka dari Melaka ya. Reason? Oh ada banyak reasons. Lagipun ramai je my frens yang tinggal sendiri and they mange to take care of their kids dengan jayanya. So why not us?

So dalam masa 1 week tu aku gelabah la carik nursery segala :

  • Carik maid : tak sempat. At least 2 months in waiting list
  • Nursey : takde pun yang recommend nursery berdekatan. I didn't want to go without any recommendation because takut kan. Ya ampun semalam baru ada sorang baby meninggal tersedak susu.
  • Babysitter : yes, there you go !
The BS is recommended by my officemate. Her cousin. Dia just jaga 2 baby. Aryan and the other one tu dah setahun umurnya. So senang sikit hati ini, walaupun berdebar rasanya nak tinggalkan Montelo. I started sending him before I started work because nak tengok serasi ke dia, ngamuk ke dia ? Alhamdulillah, he behaves so well. Good boy Aryan ! So sampailah hari ni Aryan dihantar ke rumah BS. Ceh padehal baru 4 hari masuk office. Blergh.

Susu? I still fully breastfeed him okei. Aku ada keja baru skrang, mengepam susu. Sgt thankful pada itu Freestyle Medela because life becomes so easy =) I loike ! Aryan minum 5-6 bottles from 8am-6pm okei. Each bottle tu 4oz. Maka I have to membanting tulang memerah tenaga nak dapatkan at least 24oz per day. So far Alhamdulillah, manage to get around 30oz sehari. Ya Allah, murahkanlah rezki Aryan to terus minum susu mommy at least until1 year.

Oo ye. MNI pegi keja opposite way dengan aku. So pepagi and pepetang I have to send & fetch Aryan alone ya. Puas gak la nak bagi dia dok diam dalam car seat tu. Memang super tiring oiii, but slowly la insyaAllah aku boleh manage. Ai kan superwoman, remember? Eh.

Ok dah. Rindu budak ini. 



Past Sentence : Start April 1st, kompeni ni nak start buat Flexi working hours ! I loike I loike. Core hours 9am-4pm. So ikut suke kau nak masuk before 9am, and balik after 4pm.Akan tapi total working hours kena 9 hours.

2 comments:

Cik Puan Fara said...

hahaha..td baru enchek tu dtg buat briefing psl flexi hours ni kt kertih :)
i loikeee occay

crystalmerah said...

I loikeee it too =)