Thursday, March 10, 2011

60 FIRST DATES

Tajuk entry tidak ada kena mengena dengan entry. Hanya sempena umur Hadif yang dah 60 hari. Dah bujang hokei anak mommy !

We went for Hadif's 2 month check up. And of course kena jab. 2 dose okei. Aku gelabah takut Hadif meraung kena jab. But surprisingly, he was so cool. Yeay thats my man =) Paed pun pelik because usually yang pnemococol (aku tatau nak spell camne) injection baby akan meraung sebab dose dia sakit ya ampun. Tetapi Alhamdulillah, Hadif kuat and tak meragam. Cayang dia muah muah muah.


Caption:
Kiri --> Hi mommy. Hadif baik tak nanges kena inject =)
Kanan atas --> Blekk tak sakit punnn..
Kanan bawah --> Uwaaaaaa nak susu. Bukan sakit kena jab.

08/03/2011 , 2 months old
Weight : 5.1 kg
Height : 55 cm

  • Aku dah megalah pada yang satu ni. Did i mention Hadif takmau letak langsung kan? So I decided to put him on buaian. Hah hamik, 2 minit enjut dodoi terus lelap. I know I know it might be difficult later on when travelling with Montelo. Takut dia nak tido berbuai jah. So aku just tidokan dia buai di siang hari saja. From 6pm onwards, no more buai. Terpaksalah aku menggunakan tulang 4 kerat ni untuk dodoikan dia sampai tido and letak pelan-pelan dalam baby cot.
  • Oh ye, Hadif dah tak meragam dalam baby cot. Dulu asal letak dalam cot jah dia merengek. Bila letak kat tengah-tengah katil between me and MNI, eh pandai plak dia tido nyenyak sekali. Bila alih dia kat belah ujung katil (sendal ngan bantal), so that aku dapat tido sebelah MNI, ehhh dia ekk okkk ekk akkk. Hadif ..Hadif.. Tak bagi chance langsung ! ;p Tapi itu dulu, now Hadif is a grown man =) Nyenyak je dalam baby cot, just bangun nak susu je.
  • Ni lagi satu yang aku give up ! I started to put him on soother ! My bad my bad. Ini pun sebab dia takmo berletak. Takkan nak masuk buai suh tido sepnajang siang kan. Kang tak bekembang plak si Montelo ni. Kalau beletak bagi puting kopek tu, konfem dia senyap. Dapat lah mommy nya nak mandi, makan segala. If not, tunggu MNI balik la baru aku dapat settle suma kerja. MNI yang beli soother ni. Tommee Tippee yang proven utk elak jongang. Wahaha. Tapi aku rasa puting kopek ni cacat gila sebab dia 100% transparent. So boleh nampak bibir and mulut Hadif ternganga masa isap puting tu. Klaka and selalunya aku kesian tengok.



Dah itu saje. Aku takmo lah bagi soother ni sebenanya. Tapi kalau tak bagi Hadif keja nak mengempeng/melekat 24 jam.. Camno la kekdahnya? Haih aku pun tak tau la. Suma yang aku takmo bagi, suma aku dah give up. Hiiihuhu. Lagipun aku takut babysitter takmo jaga dia nanti kalau dia asyik meragam and takmo beletak. What options do I have? Tsk tsk tsk. Harap-harap courage aku utk full breastfeed akan beterusan. Yang ini tak boleh give up ok. Nehi nehi nehi. 


Past sentence: Berat Hadif betambah-tambah. Berat mommy bekurang-kurang. I loike !

2 comments:

Imaneseri said...

Mengapa sangat membesar bagai johan neh!;p

aliza hasan said...

lima kilo sudah...amboii!