Friday, February 18, 2011

IMBALANCE PRODUCTION?

Day 42 of my confinement. Yabedabedu !!

Aku dh lama memikirkan misteri ini. Since the first day of my pumping session. Ceh ingatkan misteri ape lah. Why is my milk production adalah lebih bnyk (almost triple) from right B than the left B? Musykil sungguh. Or is it actually normal? Aku risau lah sebab takut terlalu bergantung pada right B, kang lelama left side trus xde production. Oh no.



Ni hasil pump pagi td. Ni kira ok la sebab beza kanan and kiri kust 1oz je. Aku rasa sebab aku baru lps breastfeed Hadif from right B thats why dpt 4oz je. Selalunya Hadif akan minum sebelah je for every feed. So aku kena gilir-gilirkan setiap feeding dia.

Hari tu, belah kiri nya production merudum. Just 0.5oz jahh. Ok nak melalak aku. Then aku korek2 internet, bnyk kata kena guna teknik yg btul to maintain milk production. Iaitu kena pastikan breast selalu dikosongkan. Means the more u pump & directfeed, lg bnyk susu tu. Before ni aku x pump if dah directfeed Hadif, but now even dh breastfeed pun, aku still pump to ensure susu dh dikosongkan. Lagi satu, kalo buat double pumping, the results lg bnyk susu ok. Kerana before ni aku pump sebelah je, then lg sebelah. Sebab mls nk pegang 2 botol. Padahal aku guna breast pump freestyle, just mls nk pakai segala cangkuk tu. But skrng aku dh buat double pumping. Alhamdulillah, milk production is better.

Berkenaan dgn breast pump plak, im so loving the medela freestlye to bits! Susu sng keluar, tak sakit dan jimat masa & tenaga. Worth buying i tell u especially for working moms. Aku penah pakai pump lain masa kat puteri specialist hari tu. Mak datuk hazab sakitnya guna pump tu. The suction sgt rough and sakit mental aku nak mengepam. Nyesal x bawak pump sendiri masa tu.

I bought mine from the US. So dpt murah sket. Kat Msia mmg mahal. Tp seriously it worths ur every buck. Lagila utk org mls cam aku ni. Suma benda nk cepatt je. Heeee.

Past sentence : ari ni MNI blk JB. Yahoooo. Esok majlis Hadif. Ahad wa balik KL. Yeeeeeay!

- BlogPress from my iPhone

1 comment:

Siti said...

keep on pumping ye mommy erin =)