Wednesday, January 12, 2011

PENGALAMAN BERSALIN (PART 2)

Friday, 07 Jan 2011, 6.00pm
After the CTG, doctor panggil masuk bilik dia for further discussion. Aku dengan terpinga-pinga tu masuk lah bilik dia. I asked her kenapa nak kena induce. Her answer was simple : Sebab baby tak berapa active and a bit small.  Maka better keluarkan dia so that we can monitor him dari luar, because if we keep him inside, we never know what's really happening. Since baby dah cukup matang (38weeks), and heart beat pun stable, so memang takde problem to induce.


And doctor was so confident kata ubat tu akan takes time to react. Means I will only feel the contraction the next morning. Maka paling awal deliver pun, esok ptg. Dia siap kata, selalunya orang akan amik 2 tablet sebab contarction tu memang akan lamat snagat rasa. Ok so aku pun tenang sikit, sebab ada masa lagi nak prepare mental utk delivery esok petang.Doctor suruh MNI balik amik bag , and aku tinggal sebab dia nak terus masukkan ubat induce tu. I was like 'oh secepat ini kahh??'

Gila kau. Then doctor suh baring and dia masukkan 1 tablet ubat tu. Part ni takdelah sakit sangat. Sama je procedure macam VE tu. Ngilu-ngilu sikit jahhhh. After masuk ubat, I was sent to the ward. Doctor suh rehaat banyak-banyak and tido puas-puas.

Friday, 07 Jan 2011, 7.00pm
Aku start rasa sengal-sengal kat rahim. Eh tapi ni sakit ape ntah and I was confident gila kata that was not contraction. Sebab baru masuk ubat tu 1 jam kot ! Oo maybe sakit sebab effect masukkan ubat tu kot. Lantak lah aku buat bodo je dan tahan sakit itu.

Tapi aku perasan sakit tu datang every 2 minits. Bukan ke sakit contraction ialah sangat regular dan berulang-ulang ? Nurse buatlah CTG lagi sekali sebab memang procedure pun masuk je wad kena wat CTG. After dapat results, nurse tu cakap 'eh contraction awak ni every 2 mins.. awak boleh tahan keee? Awak nak amik pain relief tak? We have tablet & injection if you want.'

Aku pun cam sengal gila, oo itu contraction ke.? Camne aku nak tau, aku tak penah beranak lagi okei. Ni first time kot ! Aku dengan eksyen nya cakap kat nurse tak payah la dulu pain relief. Sebab baru 1 hour masuk ubat induce ,lagipun esok baru nak deliver. So nurse pun tinggalkan aku dengan keberlagakan aku sendiri.

Friday, 07 Jan 2011, 10.00pm
Aku dah beguling kat katil sebab contraction tu makin kuat. MNI pun kesian tengok aku peluk-peluk besi katil macam orang meroyan lagaknya. He asked me to get the pain relief, tapi aku still degil sebab aku rasa boleh tahan lagi. Lagi pun nurse kata esok pagi kol 6 dia akan check smula. Tapi adakah aku mampu bertahan sampai kol 6 pagi esok? Gila. Sumpah sakit, tapi tak tau nak cakap sakit macam mana. Melihat isterinya yang kesakitan, MNI called the nurse. So nurse tu buat VE lagi. Ookkk this time memang sakit okei !! Because I felt the contraction jugak time dia seluk-seluk itu. Rasa macam nak tendang nurse tu, tapi kang dia tinggalkan aku merana time nak deliver esok plak kan. Haha so bertahan dan bersabar dengan sakit itu je lah.

Nurse kata, takde bukaan lagi. Still 0cm. Contraction tu kuat maybe because ubat induce itu. So tak boleh buat apa and aku terpaksa menanggung kesakitan itu. Ohh masa ni nurse dah tukar shift, so nurse yang baru ni dia tak bagi aku mintak pain relief because she said still early and takde bukaan pun. So kena tahan sakit. Ok rasa nak sepak lagi sekali sebab suh aku tahan sakit contraction every 2 mins tu. Tak sempat nak benafas contraction tu datang ok. Gila kau.


Friday, 07 Jan 2011, 11.00pm
Tiba-tiba termuntah. Habes dinner yang aku makan. Dah la aku order makanan sedap kat Prince Court ni. Habe habes semuanya keluar dan aku kembali lapar. Dah la sakit contraction, pastu lapa plak tu. Eeii hangen btul satu badan. MNI panggil nurse. She said oo muntah itu normal as tanda-tanda nak bersalin. Dia suruh sabar and jangan risau. Siap suruh aku tido nyenyak-nyenyak. Gila kau, suh aku tido. Celah mananak tido, sakit contraction every 2 mins kot !

Saturday, 07 Jan 2011, 12.00am
Muntah lagi sekali. This time takdelah panggil nurse sebab dia kata muntah tu normal kan. Kang aku panggil, dia kata aku ngada-ngada pulak.

Saturday, 07 Jan 2011, 12.30am
Contraction rasa semakin menggila. Aku dah tarik katil spital tu macam nak roboh. Aku cengkam tangan MNI macam nak lebam. (Dia la kata, tapi tak lebam pun). Sebab kesian kat MNI, aku just peluk tiang katil je every time contraction tu datang. Aku rasa macam nak tendang semua benda tapi takde menda nak ditendang. Pinggang rasa macam nak putus, perut rasa bisa macam bnyk jarum yang mencucuk-cucuk. Camne nak kata aku pun tak tau lah, tapi memang sakkiitt oi.

MNI suh panggil nurse tapi aku kata takyah, sebab konon nak tahan sampai pagi esok. But last-last aku serender. MNI panggil nurse terus and nurse kata dia nak check bukaan rahim. Aaa tidak nak kena seluk lagi kahhh?? Ok aku seres rasa nak tendang nurse tu.

Dia seluk punya seluk. Tetiba dia kata 'Dah 4 cm.. You are in labour! That's why u rasa sakit sangat.. Ok pegi labour room sekarang '


Gilaaa aku panic nak mampus. Kata bersalin esoookkk. Knapa kena pegi labour room sekarangg ????? Tapi takde sape jawab soklan aku sebab aku dah kena sorong gi labour room. Dalam samar-samar tu sempat tengok muka MNI pun panik gila. Seres aku takut nak beranak ni , aku nak cakap kat MNI I love him so much tapi tak sempat. Sangat tragis rasanya kena sorong gi labour room tu.

To be continued in Part 3...



No comments: