Wednesday, January 5, 2011

MEMBENGKAK DENGAN JAYA

16 more days and counting ....

If you ask me apa rasanya sekarang nih, aku akan kata I am soo ready for delivery and harap baby nak kuar cepat-cepat. Sebab rasa penat sangat preggie ni okei ! Even though I enjoyed it since the 1st day, but dah hujung-hujung nih, memang rasa like baby jom kuar cepat-cepat, kita boleh main bola atau badminton !

I am suppose to start on medical leave next Monday. Maka semalam dengan eksyen nya pegi lah opis. 
  • 8am : Wah rasa diri ini hebat. Check email segala, touch up kerja-kerja yang nak handover yada..yada.
  • 10am : Ok dah sengal sana sini badan. Mari pegi bank update buku ASB sambil bejalan-jalan exercise.
  • 2pm : After lunch rasa macam collapse habes. Can't even sit properly kat kerusi yang memang tak empuk itu.
  • 4pm : Dah tak tahan, sakit badan yang melampau. Gi baring kat surau kecik kejap.
  • 5pm : Kena jumpa boss. 
  • 6pm : Balik dan drive keta macam siput baru dapat lesen.
Malam tadi, baru aku perasan kaki dah membengkak dengan hebat ! Ya Rabbi macam kaki gajah okei kaki beta. Memula just ignore jah, tapi sebab rasa uncomfy pakai selipar fevret yang dah setahun lebih aku pakai ni- sangat tak selasa. Then dah sakit ya amat, nak jalan macam bepijak-pijak di atas jarum. Adoi. Yes tak senonoh jah aku rasa letak gamba kaki sendiri kat blog, tapi ada aku kesah ? ;p




And pagi ni, memang nak jalan pun sik bolehhh. Bengkak oii. Before ni tak penah bengkak sepanjang pregnancy. Maybe thats why bila ujung-ujung dia membengkak qada' sekali yang tak penah-penah bengkak sebelum ni. And aku decide tak berdaya nak gi keja sebab takleh tekan pedal minyak keta. Kaki sakit & kebas, takleh bajet tekan minyak. Kang aku langgar lori ke divider, kau nak tolong?

Maka aku terus cuti lah start hari ni, sampai delivery and habes pantang. Being preggie all alone without hubby by your side is a total disaster ok! I, myself couldn't imagine how did I go through these 38 weeks bersendirian di KL (of course la MNI balik KL during weekend), but still.. Kau boleh?

Past sentence: Mama kata, kalau ikut history kami adik-beradik masa delivery dulu, mama pun bengkak kaki ujung2 pregnancy. Then tak lama tu, trus bersalin. Pastu kami adik-beradik semua awal 2 weeks dari due date. Ok panic, tapi kalau baby nak kuar awal, mommy pun suka jugak ! :D

3 comments:

Nad Nazira said...

dear..nad pun preggie all alone here..husband pun balik 2minggu sekali..3 minggu sekali..seminggu sekali belum pernah lagi. kdg2 sedey gak..tapi bile semangat independent tu datang, rase macam bangga lak boleh go thru all these thing alone. chaiyo to you too.


bengkak kaki tu macam mengerikan je..huu..dasat..


mm..dah update asb eh? hehe..nak tanye, bonus ngan dividen yang baru dah masuk ke?

:) take care.

crystalmerah said...

Nad: Yeah I respect you ! I paling lama my hubby x balik pun 1 week plus. 2 weeks tu I dah meroyan dah. Huhu. Tapi seriously, bila ada that semangat tu, kita akan rasa hebat dan bangga. Ecece. Goodluck to u too !
p/s: dividen bonus suma dah masuk lah :)

Siti said...

mcm my 1st pregnancy dulu, bengkak surut bengkak surut bengkak then baby pun kuar..hehehe..

dah ada tanda-tanda tu...be extra careful ok..

p/s : kalau bleh tdo letak kaki lebih tinggi tuk ilangkan bengkak kaki yer..