Wednesday, December 22, 2010

KEKETUL UBAT

Aku kan, kalau makan ubat, tersangatlah suka untuk mengkaji apekah jenis ubat itu, kandungan, macam mana ubat tu react with the body and whatnots. Mungkin masa aku kecik, perasan diri ini pandai dan rajin, maka bajet boleh jadik dokter lah. Sekali rupanya penakot darah. Piidah !

By the way, I have to discipline myself to take these pills daily. Before this, aku ni takdelah murah hati spend utk vitamin ke hapa. Sebab aku rasa segala bentuk vitamin adelah mahal, dan baik duit tu aku beli baju, suar, henbeg atau kasut. At least bertambah collection aku kannnn? Lalala~ [Sila jgn jadik seperti saya. Health ialah tidak boleh dibeli dengan wang ringgit. Tapi walaupun aku tak makan vitamin, aku dah insured diri sendiri, maka if anything happen to me takdelah org yang aku tinggalkan meraung nak tanggung utang keta, umah dan pelbagai utang lain :) ]

Inilah pil-pil tak sedap which I have to take everyday !


  1. Pramilet FA - Ini adelah multivitamin to provide good nutrituion masa pregnant and jugak post-pregnancy. I started on this pill baru-baru ni je. Before this I was taking Obimin Pluz. Tapi disebabkan dokter suspect mungkin Obimin tu buat aku constipated, itu yang she prescribed me on Pramilet nih. (Aku tengok bil, beza gila rega Obimin Pluz dengan Pramilet ni hokei. Terus rasa nak makan jugak Obimin Pluz yang mahal tu sebab nak habeskan claim kompeni. Blergh )
  2. Caltrate 600 D - Ini adelah sumber calcium sebab aku bukan peminum susu. Dulu masa early pregnancy adelah aku gigih minum susu Enfamama cokelat. Tapi blwek satu tin je minum, pastu tekak rasa kembang eveytime nampak tin susu itu. Pastu pill ni jugak contains vitamin D sebab calcium akan senang diabsorp oleh badan,dengan kehadiran vitamin D.
  3. Neorogain PB - Ini adelah sumber DHA, omega3-fatty acids etc. untuk perkembangan otak dan mata baby. I started on this pill masa 22 weeks kot kalau tak silap. From my reading, it is recommended to start at least 3 months before delivery. Bende alah ni pun boleh carry on makan masa breast feed baby nanti.
Dah, itu saje supplement yg aku makan sepanjang pregnancy. Dulu masa 1st 2 months, amik folic acid sahaje. Then baru amik Obimin Pluz, pastu baru tambah pil-pil yang lain. Takdelah dokter tu bagi segala ubat at one go. Ikut peringkat kehamilan okei. Camtu kekdahnya.


1 comment:

Cik Puan Fara said...

err cmtu ke? i tau2 je preggy(5wks), trus doc kasik pramilet ngn neurogain tu.. ni dh msk bulan/botol kedua mkn.. huk huk..
yg calcium die xkasik plak sbb i jenis minum susu kot.. hekhek..
folic acid, mmg dh mkn sblm preggy lg.