Monday, December 20, 2010

HARUS MAKAN DGN GIGIH


Went for my 35-week check up last Saturday. Baby's progress? Alhamdulillah my gynae said he's doing well sangat comfortable di dalam amniotik fluid perut ni ha.

  • He gains 400gm in 2 weeks yo. Oh so now he weighs almost 2.1 kg. Last 2 weeks he was 1.6 kg kan. But still, he is underweight for a 35-week baby. Sepatutnya dia dah 2.5kg by now. Aiyayaya. And again, dr kembali bercerita kemungkinan ada kena mengena dengan genetik MNI yang kap.wau.ro.wau.sin itu. Hiiiks :D
  • Even though he is underweight, dr kata baby ialah sihat, Alhamdulillah. He already turned upside down. Emaning kepala dah ke bawah and in position to go out & play ! But I am not sure he is in anterior or posterior position. Entah, but from my reading, kalau rasa tendang tu senak like di celahan tulang rusuk tuh, probably he is in anterior position, which is the ideal position for delivery. Later lah I'll share how does it feel on your tummy kalao nak tau camne position baby sebenanye. Macam lah aku tau sangat nak rasa, but fun ok kau agak2 ohh baby ni flat je, maybe ni blkng dia. Rasa kalau a bit flatter, oh ini maybe dia dah ngadap ke depan. Lalala ~ Seronok hokei!
  • Air ketuban pun dr kata cukup. Tu yang baby comfortable jah kat dalam. Dr asyik kata jgn risau if baby kecik, sebab yang penting dia sihat walafiat :) Ya betul, aku tgh cuba untuk tak risau lah ni. Sgt berdoa baby sihat, sempurna & selamat lahir.
  • Aku juga dah dapat medical leave 2 weeks before delivery yo.Ahh bliss. Sungguh la aku tak saba begolek-golek kat umah takyah gi keja, just tunggu bila baby ni ready to get out. Heeeh. Kalaulah ditakdirkan aku bersalin awal, takde maknenya medical leave tu kan. But tak kesah la, janji aku dah tak kosa nak drive gi keja. Even now pun, selalu termengah-mengah bila duduk driving lama-lama. Fortunately time cuti skola ni, the traffic is not so bad. But tunggu lah kau nanti apabila January menjelma, hamik benanah dok dalam keta nak gi & balik opis okei !
  • Aku sekarang ni mendapat habit kunyah ais pada setiap masa. Tak minum air pun takpe, janji dapat kunyah ais. Adekah ini menunjukkan aku memilik gigi yang sangat kuat dan tahan lasak? Wallahualam. Tapi ketahuilah, aku ialah pembenci air batu dan ape-ape minuman sejuk before this. Wa tak pandang la ais krem Haagen Daaz ke Baskin Robin ke hapa. Dulu laahh. Sekarang ni ais krem koneto cokelat aku kalau MNI makan pun aku hangen okei.
  • Malam tadi, aku perasan baby kurang bergerak. Sampai pukul 2pm, dia baru gerak 4-5 kali. Selalunya by 11am, dah cukup dah dia gerak 10 kali. Dah siap-siap nak gi klinik malam tadi ni (takmolah gi spital kan ), pastu like lapa la plak. Gi makan.... Sekali bila masuk je jalan nak gi TGIF, terus baby bergerak dengan sungguh riang sekali ! Adekah baby ini bakal menjadik pemakan tegar seperti dedinya?

Past sentence: MNI akan stay in KL sampai new year . Yabeda bedu ~!!!



2 comments:

Aliza said...

erin - dedi patut tunggu sambai baby jumpa dedi...kan kan...

crystalmerah said...

Aliza : betul tu. tapi apekan daya, kalau dedinya ada time baby kuar, adelah nanti. kalau tak sempat terbang dari Miri, tak sempat lah :( Sadis.