Friday, December 10, 2010

GROWN MAN

Thank God it's Friday ! Whee ~!!

Adelah amat menyakitkan telinga mendengar lagu-lagu rancak dari bawah tower ini. Like hey, I am stationed at Level 28 but still i could hear ntah ada ape ocassion kat bangunan depan itu. Orang menyanyi begitu besungguh skali, bejoget dan jugak ada DJ yang tak berapa nak best tu. Kau nak suruh aku curik tulang sambil mendengar nyanyian kau kah? Iskkkh.

Anyhoots, I went for my 33 weeks check up last Saturday. As usual, going to the hospital on wekkend is not my preference at all. But what to do lah meh, dah ujung minggu je lakiku ada di sisi. Kang pegi check up sorang-sorang time weekdays aku meroyan plak sedih sorang-sorang sebab suma para bakal ibu pasti ditemani hasben hasben yang kelihatan sungguh romatik sekali. Itu aku bet konfem anak first punya.

Aku kan setiap kali check pasti begitu ceria sekali. Tapi di hujung-hujung pregnancy ni aku takmolah menunjukkan keceriaan pada gynae sebab aku nak mintak MC as early as 2 weeks before the due date. Oi aku ni single wife (adekah istilah itu), maka aku harus cuti awal untuk tinggal bersama sesiapa yang berkenaan dan semestinya not fit to drive sendirik pegi kerja lagi. Even now pun aku dah temengah-mengah nak drive meredah jam pegi dan balik opis ok. Kang aku teberanak dalam keta, kau nak jadik bidan terjun? Kalau nak cilok tukar lane or potong barisan tu, aku nak je letak sepanduk 'saya ibu mengandung. Sila bagi saya jalan dulu. Bukak laluan untk saya please '.  Tapi ada orang lain kesahh?

Eh lari topik la pulok. Masa check-up tu aku tengok muka gynae bekerut masa scan. Pastu tanya aku, aku ni makan ke tak masa preknen. Ni ape punya soklan lah doctor, tak tau ke aku makan mengalahkan juara bertahan. And the doctor said ' your baby is a bit small ya. Supposedly by now he is at least 2++ kg already, but he's only 1.6 kg '... Aiyayayaya. baby, kenapa kamu takmo membesar. Terus aku pandang MNI sebab nak kata 'ni sebab abang kurus lah ni, baby pun kurus' [motip mencarik kesalahan orang lain ?] Tapi doktor kata aku ni yang tak makan makanan berkhasiat (ok teringat maggi kari yang aku makan minggu lepas). She paksa me utk makan lots and lots and lots of protien. Baik, aku akan makan ayam ngan ikan serta sayur kekacang dengan hebat lepas ni.

Maka, sudah pasti part-time dietitian saya itu akan increase the enforcement of dia punya rules. Siaplah kau erin, kena makan itu makan ini, tak boleh makak kek cokelat lagi. Hohoho. Krismas nak dekat lah dey, pasti ada banyak junk food nak makan.

Anyways, I was looking at the scanned pics yang aku kumpul dari awal pregnancy dulu. This is the first pic masa 5 weeks preggie. There was only a sac and baby belum appear lagi. At that time, the only measurement that could be done is ukur sac itu lah.



Ini pula masa 11 weeks preggo. See....You now can view the figure already.The head and body. Even though still kecik, but kami cukup happy masa tengok badan semua dah tebentuk. IF im not mistaken, masa ni my gynae dah nampak the gender. She claimed it was too early to confirm, but dia kata agak obvious baby kami menunjukkan turtle nya. 


Ok this one was 29 weeks preggie. Masa ni dr dah tak buleh nak buat full body scan dah because the baby is big already. Bende alah scan tu tak muat nak scan full body at one time. Fortunately she managed to capoture the baby's face ! Sila lihat bulatan hitam itu. Itulah muka baby kami =) It's not clear though, but masa buat 3D scan last time, sangat clear tengok dia isap jari segala. Oh the feelings that I couldn't describe hokei!


Masa 33 weeks check up tak dapat scan mukanya sebab dia berpusing-pusing. Doctor just bagi scan tulang kaki baby je which she used that tulang to estimate the baby's weight. I hope the measurement sebenarnya tak accurate, and baby sebenarnya cukup berat. Cuma doctor tu yg salah ukur. Bleh? Tapi apa-apa pun, I promise to eat healthy food pas ni k ! Promise promise. [Aku tengah jeling-jeling cokelat Patchi kat atas meja ni. Ikkhhhhsss BIG temptation yo. 1 piece is no harm kan. Ok dalam dilema]

Happy weekend all :D I loike ~!

Past sentence: Aku dah letak watermark kat gamba segala, then apsal dia ilang hahh?

3 comments:

Aliza said...

ayat best erin:To those belum kawen lagi, cepat-cepatlah kawen .

iye...saye nak...

huhu...take care darling...

weh...11 jan tu hari hol johor...mmg anak johor laa kalu ko deliver time tu....tarikh pun cantik...

minat pulak tgk air sirap pisang...serius ke sedap?

air hijau yg dulu tu kau promote air kathira kan?!!tu aku blom bjumpe dan rase lagi...

Cik Puan Fara said...

babe
gambar2 u tu, buat i rase speechless..
i siap kali link kt hasben i, nk tunjuk kt dia ape yg kami bakal tgk jumaat ni :)
1st scan pn mase 5wks..
2nd scan jumaat ni mase 11wks..
heeee

crystalmerah said...

Aliza: uiks den tak perasan la plak cuti johor itu.. yee aku sanggup baby lahir 11.1. Sahih anak johor. Btw, air kathira tu wayyy much tastier. (aku mmg sungguh johorian :p )

Fara : Sila2 excited ! U deserve it :) Nanti bila baby dah start kicking & rolling, thats another experience; between u n baby jeee =)