Wednesday, December 15, 2010

BACK TO THE NATURE YO ~

The clock is ticking yo. The ticker says 37 days to go. Oh my oh my saya ialah takut. Tapi org tua-tua kata, if we think it's difficult and hard, it's gonna be a hard one for sure. Harus cuba untuk menyedapkan hati bahawa delivery itu nanti adalah pengalaman sakit yang amat bermakna. I read an article that says 'the pain is really your friend in labour. In these big transitions in life, the pain is coming to help you. If you really dive into this pain, the it becomes sweet. If you don't go through this pain, it becomes sour and be your enemy.' Ok, wish me luck people.

In trying to be an environmentalist, I am so in love in this....
.
.
.
.
Cloth Diapers !


Fine, I am not sure how determine MNI is I am, to take care of the baby & cloth diapers soon, but I already spent few hundreds in this thing. For those who are not familiar with this so called environmental-friendly thing,  you can always ask for mr google's help or go to this link. In short, bende alah ini adalah sejenis kain lampin moden, yang memerlukan kau untuk mencuci semula, and of course boleh pakai balik lah lepas basuh. The reasons people opt for the CD (cloth diapers) are:

  1. CD can reduce rashes problem yang selalu para baby kena. Sebab CD ni ala-ala back to the nature ok. No chemical, no pembiakan bakteria disebabkan terlebih moist, no dioksin, no sodium polyacrylyte, no TBT. Ok aku dah bleh tukar kerjaya menjadi seorang chemist mungkin?
  2. Back to the nature ! tau tak disposable diapers yang selalu kuar kat TV tu takes up to 50% of sampah domestik rumah? And the third biggest source of sampah in the world? And kau tau tak, it takes 500 years for 1 pampers tu nak terurai ? Ok di sini aku bleh la jadi environmentalist.
  3. Of course, it costs you way much lesser for long term usage, compared kalau kau pakai yang disposable diapers. Weh kalau 1 pampers harga 60 sen. Sehari baby akan pakai 6 pampers. So kalau 3 tahun, tak 3 ribu lebih duit kau melayang kat pampers je ? Tu tak termasuk kos kos baby yang lain hokei ! Tapi, jikalau pakai cloth diapers ni, cost nya adelah average RM 35 per piece. Katekan kaua ada 10 pieces, baru RM350 ya. And boleh pakai selama 3 tahun. Tak ke jimat tu?

I fall in love with the design actually. Sebab I can imagine how comel the baby crawling and goyang2 kaki in this diapers. These diapers come in so many designs and colour, you just choose and pay. Setelah meyakinkan MNI yang aku akan cuba dengan gigih utk rajin cuci cloth diapers me, kami dah invest dah beli 12 pieces ! Ni kalau aku malas nak guna nanti, pasti akan menjadi mangsa amarah MNI. Peace Yayang :) 

Inilah kesemua cloth diapers yang telah kami beli. I bought a mix of brand Autumz (a bit pricey) & also Sunny Baby (a bit cheaper). Each of the CD comes with 2 inserts (yang akan serap shi shi & poo poo baby). Lets see nanti, berjayakah aku gigih pakai bende alah nanti. Gambate ne Erin ! Chaiyok.




6 comments:

Siti said...

Salam perkenalan..been a while following your blog and now baru nk comment..hehe...

btw, selamat ber'CD' ye Erin..

I wish to do that for my 2nd child jugak tp x nampak lagi ke arah itu..adakah saya malas membasuh??huhuhu...

crystalmerah said...

Siti : Hi Siti :) Tq for reading my bebelan ;p Jomlah try pakai CD. I myself pun not sure if I am that gigih nak membasuh nanti. Itu gunanya kerjasama hubby kann ? Lalalala ;p

Cik Puan Fara said...

berminak jgk nk berCD ni tp bile memikirkn kene membasuh tu.. haihhhh

crystalmerah said...

Fara : i pun fikir tu. Tp gigih je lah ni. Just give it a try ;)

Siti said...

u bile from where all the CD tu ek?

crystalmerah said...

Siti : oo ada yang beli kat onebabyworld.com. ada gak yang from bongbongidea.blogspot.com