Tuesday, November 2, 2010

SPITAL SPITAL ITU

Lack of updates = the most significant pregnancy impact. Seriously I am now like a lazy cow who is dragging herself so hard especially to work. Even nak makan pun malas. Nak menjaga diri, lagilah malas. I even give up on taking care of my long hair and decided to cut it short. There you go, budak hingusan macam katun dah muka aku berambut pendek. But hey thats better lah weh, daripada aku nampak serabai berambut panjang macam hantu dalam hutan.. suami memandang jatuh pengsan !


Still in the mood nak tulis pasal hospital yang aku tak puas hati itu. Let me name it A and B lah. No no no real name, later if I got sued, who wanna pay? ;p Well, bukanlah mengatakan aku demanding (fine I repeat the same freakin' word again and again). To me it doesn't matter whether it's a government hospital or a private one. A government hospital can also serve patients superbly what. Its a matter of how u treat the patients.
  • First thing which I couldn't bear much was the doctor yang masuk-masuk bilik treatment dah tengking & marah aku. Dengan muka macam bagus like hey-Im-a-doctor, she herdik me you know. 'Dah tau awak pregnant tu, kenapa pegi team building jugak? U tau kan time pregnant kena rehat banyak'.. - SIla baca dengan nada marah ala-ala mengherdik. Fine, kalau kau nak salahkan aku sekali pun, cant u talk nicely to me. Aku dah la sakit bisa perut time tu, rasa nak pelangkung je doktor tu.
  • Oh before the doctor came into the treatment room, the nurses suma menarik-narik baju aku (sebab they asked me to take the shirt off) dengan begitu kasar sekali. Eh, kau orang tak boleh ke tunggu bila dah check reda-reda sikit, then baru aku suh bukak baju ke hape. Aku bleeding kat bawah, yang sibuk nak suh tanggal baju tu kenapa? Ini time gawat-gawat tu lah kau nak suh aku bukak itu dan ini, then marah-marah. Eii panas betul hati.--- Aku berani cakap camni sebab masa transfer ke hospital B tu, takde pun sibuk diorang suh take my shirt off ke hape k.
  • The minute they said I was admitted, of course I refused sekeras-kerasnya. Fine that was my fault takmo dengar cakap doktor. But actually bukan aku taknak, aku kata biar la aku masuk hospital kat KL sebab senang dekat dengan rumah. Fine, permintaan tidak dilayan.
  • After I was warded, yang check-check aku hanyalah nurse-nurse trainee. Tanpa diiringi oleh nurse yang lagi senior. Nurse senior adalah dok dalam bilik hape ntah dan mengekek-ngekek ketawa begossip. Fine, kau makan gaji buta di situ.
  • I was admitted in the 3rd class ward. Diorang tak tanye apa-apa pun terus tolak aku pegi masuk sana. Is that the normal procedure. I dont mind lah 3rd class ke hapa, but aku serious tak boleh tido malam weh. The fact that I was in the beranak nye ward, maka of course mixed up with ibu-ibu yang baru melahirkan. Kebanyakan ibu-ibu muda yang pegang anak pun tak reti. Apabila malam tiba, bayi-bayi ini telah membuat kumpulan koir dengan menangis secara berjemaah dari pukul 11 malam sampai 5 pagi. Siapa boleh tido malam dalam keadaan begitu, u tell me now.
  • Oh lagi satu, ward tu tak reti-reti plak nak tutup lampu time tido. Memang dalam ward kena tido bukak lampu kahh?? Konfem aku tebelalak bijik mata tak boleh tido la dey. Aku tido selalu sekelumit cahaya pun tak boleh ada. Harus gelap gelita.
  • And another thing, pukul 4 pagi nurse tolak2 troli dalam ward. Obviously bukan tolak troli makanan ke hapa, aku pun tak tau motif tolak troli kol 4 pagi. Not the quite type of trolly u know. This one yang macam bunyik mesin gerudi tu punya trolly. My goodness, sila angkat tangan kalau anda boleh tido dalam keadaan begitu.
  • It took me almost 3 hours to process my check-out. Dah la takmo bagi aku balik, pastu nak lambat-lambat pulak ! Grrr.
Again, we dont pay much staying in a government hospital. I was shocked when we paid an RM20 bill for 1 1/2 days stay. Oh masih ade yeh RM20 stay? My goodness. Akan tetapi, janganlah menjadikan alasan bayaran murah itu untuk treat patients anda dengan tidak berhati perut. We are all human after all. Yang nak di-treat nicely. Memang la orang boleh cakap, kalau pegi private hospital diorang mmg kena layan kita macam raja sebab we pay that damn high cost. Walaupun aku tak baya sebab ada insurance cover. Tapi kita kan rakyat Malaysia yang sangat terkenal dengan budi bahasa kan. Tak gitu?

Bila dah transfer ke hospital di KL, wahh tido macam takmo bangun. Bila nak check-out pun macam takmo balik umah :p

Past sentence: My tummy dah rasa tegang yang macam nak meletop. Help ! No stretch marks yet. Hopefully takkan ada stretch marks la hai.

No comments: