Thursday, November 25, 2010

PACKING TIME ! (Mcm tak percaya ~)

Oh my oh my ! 32 weeks checked. And haruslah start packing barang. Not for holidays people. Just in case aku ter-deliver awal ke emergency ke hapa kan. Aku ialah sangat paranoid. So better get prepared and make sure things are properly placed. Rasa macam baru semalam buat pregnancy test yang sebanyak 14 kali itu, down sebab the first 12 tests were negative, and melompat-lompat pada test yang ke 13.  And now I am counting days to meet the hero yeay ! Pray everything will go smoothly insyaAllah. And dipermudahkan aku nak bertarung nyawa nih. Uwahh seriously saya ialah takot.

All the makciks tried to scare me on how painful the delivery is gonna be. Like 'eei Along , nanti bila baby nak keluar tu saaaakkkiittt sangat. Dulu makcik sampai tejerit-jerit mintak tolong nurse yada..yada..yada...'
(Of course aku jadik takut kan. Darn)
Tetapi secara spontan, I answered 'takpe.. Along nak inject epidural. Bila rasa je sakit, terus nak mintak injection'
And suddenly semua terdiam. Kejap je diam ok, ape org kata macam malaikat lalu. And immediately after that, suma oarang marah aku sebab nak amik epidural. Aarghh. Tadi takut-takutkan aku, so bila aku dah takut nak amik epidural, marah la pulak. Motif?


I don't know lah. Most of my frens took epidural. They claimed doctors yang advise suh amik. Kalau cara aku berfikir, mesti doctor tu malas nak melayan karenah patient yang teguling2 sakit ni kan, maka amik itu epidural senang cerita. And another reason is of course the money ! In my case, delivery expenses will be covered by the company (sampai anak 5 orang ye), might as well I use everything that is available kannn?? (Gila tamak di situ). Eh tapi MNI pun tak brapa encourage me taking it. Maybe dia pun ada banyk baca pasal the side effects and whatnots. Akan tetapi kan, mmg lah side effect tu selalu diwarwarkan dulu dulu kala because the usage is not widely known, plus lack of specialist yang nak carik itu nerve nak cucuk epidural tu kan. But now I think the risk is way much lower. And dah ada bnyk specialist yang keja dia hari2 cucuk epidural. (Sila lah cakap ya ya ya utk sedapkan hati saya).

Entah. Tengoklah keadaan. Depends on my condition masa nak deliver nanti. Semoga dipermudahkan segalanya. Amin.



Okeh.. Ni barang yang i nak pack. I cant remember where did I copy it. Dah hilang itu link so tak dapat nak credit kat tuan empunya asal list ini.

BABY
Baju & Seluar - 2
Mittens &Booties - 2
Blanket – 1
Towel/Small towel- 1
Hat – 1
Sock -1
Barut - 4
Napkin - 4
Diaper - 1p
Baby Wipes
Minyak Telon/Minyak Yuyi
Toiletries
Feeding Bottle -1

MOMMY
Baju (btg depan) – 2
Kain Batik - 2
Towel - 1
Sweater - 1
Stoking - 2
Nursing Bra - 2
Nursing Pads - 2
Panty - 3
Disposable Panty - 1p
Maternity Pad - 1p
Slipper
Toiletries(Berus gigi/Sikat/Sabun)
Air/Minyak Selusuh/Air Zam-zam
Plastic Bag
Minyak Hijau
ING Card & Buku pink

Extra
Car Seat
Book/CD/AlQuran/Camera


4 comments:

harni said...

good luck babe!!! amik je apa yg doctor bagi.. hehe

Cik Puan Fara said...

cuak pulak tgk gambar tu.. sbb i ade problem dgn T12 n L1.. area uterine contraction pulak tu.. ptt la ramai bertanye cmne i nk deliver nnt.. tp harap2nye i dh fully recover time tu..

btw, good luck eh >:D<


p/s: tq for sharing the pix

crystalmerah said...

Harni : TQ ~ :D Tu lahh, gamble jah.
Fara: Congrats tau :) and Good Luck to u too.

Anonymous said...

Your way of telling all in this post is actually fastidious, all be capable of easily know it, Thanks a
lot.

My page: http://naressi.com.br