Tuesday, November 9, 2010

BABY BUMP @ 29 WEEKS

Hermm.. 29 weeks checked babeh. 1/4 till the journey ends. My God, I never thought pregnancy could be this tough ! Silalah prepare fizikal dan mental anda before decide to be a hot mommy okeh. Apa-apa pun, i'm enjoying the experience with no regrets at all :) 

  1. Kan dulu masa 1st trimester aku mempunyai unsur-unsur riak dan hidung sungguh tinggi sebab I never had morning sickness. None ok. Tidak ada sickness sama sekali. And now, terpaksalah aku makan kata-kata aku sendiri because sekarang ni dah ujung-ujung barulah aku rasa pening, loya segala. Asal pagi je pening, asala pening je tak kira masa... But muntah-muntah tu tak lah. It's just kondisi yang tidak selesa kepada badan ini.
  2. I started to get cramps di kaki yang amat dasyat sakitnya especially tengah2 tidur tu, cramping itu like menarik urat saraf kaki. My goodness super sakit okeh ! Kalau ditakdirkan masa cramp itu MNI ada di sisi, dialah jadik mangsa kena siku dan bangun urutkan kaki saya. Lalala~ Kalau cramp tgh tido sorang-sorang, menanges lah kau sengsorang dan urutlah kaki sendirik. Oh sedih.
  3. Perut menjadik keras yang kalau tekan, dia takkan menjunam ke dalam. Faham tak apa yang saya maksudkan? Like kau tekan-tekan perut, tapi tiada anjalan di situ. The belly starts to become flat dengan tummy, but still not tekeluar yet. Stretch marks Alhamdulillah so far tidak menujukkan diri. Before this I used cocoa butter cream but now I've changed to Bio Oil. So far so good. Please be kind to my tummy.
  4. Constipation has become worse. Ok fine, I kept saying pasal constipation. Tapi seriously, it makes life miserable u know. I've tried almost everything ! Dari makan prune, pisang, peel fresh, teh tarik.. U name it. Apa yang aku terdengar pasal melegakan constipation ni, segala-gala aku tried. But it seems nothing works in my case. Ouuh insane.
  5. Other than that, takde apa yang major kot. Just I feel so heavy. Body mass index harus dah keluar dari range ideal. Aiyak. Im currently weigh 64.2 kg. Ssshhhhh. For temporary only I hope ! Ai dah suh mama kesayangan untuk buat bengkung yang berbelas meter tu ok! I dont care if there are whole lot of bengkung options out there. In fact I've bought one from Felisa but still I think the conventional way is the best cure. Tak kisah la I have to lilit-lilit badan or whatnots. The most important thing is, I have to back in shape right after confinement. Wah ayat kesungguhan di situ.
  6. Preparation suma almost done ! Tinggal nursing bra lah, bla..bla blaa which mostly barang-barang si bonda nya ini yang belum beli. For the baby, everything is is place already. Yeay ! Adapter untuk Medela freestyle itu pun wa baru beli last Sunday ok. Barulah boleh charge itu breastpump :)
Dah itu saje pada ketika ini. During the last check up (29 weeks), baby is healthy. Air ketuban cukup, plasenta is in place, baby's movement also menggalakkan. We had a chance to see his face right there sebab bende alah scan-scan tu mmg tepat di atas muka chomelnya. Sgt excited ya ! Then baby ialah tgh swallow swallow air, mulut dia terkumat kamit ntah tgh cakap apa ntah. Kehkehke. MNI kata , baby is like his mommy sebab mulut asyik nak cakap -----in other words, his mommy ialah banyak mulut dan bising. Fine.

Till then. I kan shy shy cat nak tunjuk ini gamba baby bump. Heeeeeshh. Tak besar sangat perut, tapi terasa padat, mampat dan berat. Seperti penuh dengan jisim, bukan volume je besar oke! xoxo.



3 comments:

syairah abdullah said...

kecik ja perut... takdelah mengah nak membawaknya..

♥ sha ♥ said...

so... is it a prince or a princess?
=)

crystalmerah said...

Kak Nona: Ha'ah perut tak besar sangat, tp berat dan padat. Mengah gak dibuatnya ~
Sha : insyaAllah boy :)