Sunday, October 10, 2010

MALANG TIDAK BERBAU

Kalau kita sentiasa lucky, or life adalah normal senantiasa, maybe we tend to take things for granted. The reality is we never know what will happen to us even satu minit selepas ini pun. Ntah ntah aku tak dapat menaip lagi ke, hermm nauzubillah, mintak dijauhkan dari perkara-perkara yang tidak diingini.

What happened last weekend was really a call for me and MNI. To remind us to be more careful and also to muhasabah diri lagi dan lagi and megkaji ape hikmah di sebalik kejadian. It sounds mcam takot kan, memang takot pun. Ouuh trauma hokei saya ! The plan was , kami nak buat makan-makan kecil-kecilan memandangkan we havent done the housewarming for closed friends kan. Dah terkena pulak bulan Syawal yang hampir pergi pada ketika itu, so we decided to invite frens for both housewarming & raya makan-makan lah gitu. (It was a small makan-makan really, to those yang I forgot to invite tu, takmo kecik hati k :) Chill chill )

The preparation was so perfect ! The menu was : mee jawa, nasi impit, lemang, rendang, kuah kacang, sambal ikan bilis, lodeh, kek lapis sarawak and few other desserts. I got extra kakitangan iaitu the gedixs and also sepupu kepada kawan baik saya untk tolong memasak. And believe me they are all efficient kitchen helpers and cook ! Wahh recommended ok kalao nak mintak tolong masak-masak ini. Lalala ~ Siap overnight at my place and bangun pepagi buta untk sambung memasak.

The timing was also so perfect. Tepat pukul 12pm, all food were ready. Dah siap served kat hall okei. Tak caya, ini buktinya. 



All the tukang masak serta kakitangan yang lain dah nak gedik-gedik pegi mandi dan melawa bagai dengan baju raya sebab pukul 1 tetamu akan mula datang. Aku open rumah from 1-5pm sebab malam tu nak gi tgk teater Tun Mahathir. Tiba-tiba my fren tejerit-jerit dari kitchen kata ada api dekat dapur. And aku pegi terus ke dapur and saw api dah tekeluar dari burner like myambar-nyambar. So scary oooooo. Terus aku menjerit gelabah panggil MNI who was about to turun downstairs. Nasib baik dia tak turun lagi. He entered the kitchen and open the kitchen cabinet and OMG api menyambar-nyambar keluar dari kabinet tu ! MNI was super panic , aku pun sama. In fact semua orang pun ! MNI cepat-cepat tutup main suis to ensure electricity was off sebab sebelah hob yang terbakar tu ialah microwave, fridge and also water heater. Gila kau kalau meletup semua tu, tak ke meletup segala. Aku sangat risau tong gas dalam kabinet tu meletup sebab api dah semakin marak dalam kitchen cabinet tuh.

Luckily Enol tejumpa fire extinguisher kat tepi lift. And sangat pandai semua orang ialah tak reti bukak pin fire extinguisher tu ! I bet bukan tak reti but everyone was so panic. Last2 aku yang togelkan pin fire extinguisher tu and nak pegi padamkan api. But of course kena tarik dengan semua orang like Erin kau tu pregnant ok !!! O sampai telupa yang diri ini berbadan dua.

MNI pun dengan seperti hero ambik fire extinguisher itu and went into the kitchen. Dia gamble je bukak kabinet yg marak api tu and pam fire extinguisher tu sampai habes setong. Masa tu, aku punya dada dup-dap dup-dap sangat takut apa-apa jadik pada MNI who was alone in that house! Aku paling takut tong gas yg boleh meletup at any time. Dan hati kembali lega bila nampak MNI keluar dari rumah dengan selamat tapi dah mcam mumia sebab baju suma kena debu CO2 from fire extinguisher itu. Tapi lega sekejap jah, because even though MNI dah berjaya padamkan api itu but we could hear the gas still keluar dari tong gas itu ! Sgt kuat ok kami kat kawasan lift tu boleh dengar ! Masa tu la pak guard and the management people terkedek-kedek sampai.. like ape motif korang sampai sekarang, laki aku dah padamkan api dah pun. And I asked them to tutup kepala gas and bring the tong gas out sebab gas still leaking, but none of them bergerak and semua ialah tak berani. Ok maka harus la biar gas leaking terus and meletup satu rumah  ???? Heloooo.

Last2 the management called these 2 guys from mana ntah who came later and brought the tong gas out. Oo so scary sebab tong tu boleh meletup bila-bila masa aja. Tong gas itu berjaya dikeluarkan pada pukul 1245pm camtu, and guess what, tetamu dah mula datang.. Aiyoyoyo. Memang lah food tak terbakar, akan tetapi kesemua makanan, perabot and segala barang dalam rumah bermula dari kitchen, yard, hall and balcony semuanya selamat diselaputi CO2 dust fire extinguisher itu. And ketebalan menyelaputi lantai adelah bebrapa sentimeter. We couldn't wash it straight away. Kena sodok habuk2 tu suma, then vacum (sampai vacum aku dah jam sebab the dust was soo damn thick !) then mop 25 kali pun still tak bersih-bersih jugak.

Maka food yg dah serve suma selamat ditongsampahkan because I am not brave to give people makan makanan berperisa CO2 fire extinguisher. Kang hari ni umah aku kes kebakaran, esoknya kes kematian makan fire extingusher dust pulak ! Oh wa takut. Rendang ayam 6 ekor masuk tong sampah which takde sorang pun sempat makan lagi :( I had no choice terpaksa call tetamu yang aku tau mmg nak dtg around 1-2 pm kata terpaksa cancel. Or if nak dtg, kena dtg lambat ptg2 sikit dengan harapan kami sempat cuci rumah and beli food instant. Sgt sedih saya pada ketika itu. Tuhan je yang tau macam mana perasaan tengok rumah yang macam diselaputi salji, dan memikrkan tetamu-tetamu yang ramai dah on the way tu.

Kami tak putus asa, terus cuci kesan kebakaran, cuci rumah bagai nak gila and Alhamdulillah berjaya clearkan lantai (at least org masuk rumah pijak lantai la bukan CO2 dust itu) at about 4pm. Gilaaa penatttttt ~! Penat masak poun tak hilang lagik, ni penat bauh rumah pulak ! So tetamu yang dtg pukul 4pm onwards dapatlah masuk rumah and makan apa yang sempat kami beli. 

Kami tak menyiasat pun pasal kebakaran tu,sebab tak kuasa dah penat sangat. Hari Ahad tu, aku and MNI gi duduk otel sampai hari Jumaat baru balik rumah. Kebetulan MNI ada training in KL so he was entitled to stay in the hotel. Sampai sekarang pun, aku tak check2 kitchen tu lagi. Dah call contractor hood&hob to come over and check, but biaslaah need appoitment yada..yada..yada.. Apa-apa pun, kami suspect memang gas leaking. And api tu dah terbakar lama dalam kabinet but none of us sedar akan perkara itu. Makin sedap api tu membakar ialah sebab dalam kabinet tu ada minyak masak and barang-barang plastik like bekas beras lah hape lah segala. Thats why api tu menyambar-nyambar.

Apa-apa pun, sangat bersyukur sebab kami semua selamat. Masih sempurna anggota badan and takde yang kena kesan melecur and whatnots. Barang-barang semua tu, aku tak kisah. Itu suma boleh ganti kalau ada rezki lebih nanti, tapi kalau la ada perkara yang melibatkan nyawa hari tu, OMG mintak dijauhkan. So skrang ni aku cuti from memasuki dapur. Nak goreng telur pun tak dapek ye dik nun because wa dah takde dapur. Huuuuuuu. The kitchen cabinet is still ok cuma kena plaster balik yang belah dalam sebab dah rentung and bau hangit gila. The hood & hob pun wa dah takut nak pakai. But tak tau lah still boleh pakai ke tak because Im still waiting for the contractor to check. Dah usha-usha induction cooker nye hob tu, but survey mengatakan proses pemanasan dan pemasakan agak slow, tak macam burner. So aku pun tak tau la.. Mungkin bersara dari dunia masakan? Kehkhke. (Tapi I start to miss cooking already ok. And rasa kesian sangat pada MNI bila kami terpaksa makan luar every breakfast lunch & dinner. Aku rindu nak tengok teddi bear makan laju-laju hasil air tangan isterinya :) )

Hopefully this week contractor tu dtg check lah. Then only we'll decide apa nak buat dengan kitchen tu. Dah panjang pulak entry ni. Oh before that, ai minta maaf sangat kepada tetamu yang terpaksa mengubah haluan tak jadik dtg rumah ai last Saturday k. To those yang still dtg, thanks so much ! Sangat terharu and minta maaf jugak atas segala kekurangan. To gedxis, thanks so much sebab tolong masak and bersihkan rumah macam nak gila. Sgt sayang korang ~ And to MNI, thanks for being the hero of the day ~! And on top of all, thank God semuanya selamat. Alhamdulillah.

Past sentence: After the fire, I pegi check baby kat PCMC takut baby tekejut ke hape ke kan. Alhamdulillah baby rileks je berehat dan begolek-golek in my tummy :)


7 comments:

harni said...

erin. aku pun dup dap dup dap baca kisah kau.. syukur alhamdulillah selamat.

anyway, been using induction cooker for quite sometime.. eh takde la aku masak beria but we dont have burner so just for info, takdela slow gile.. tunggu sekejap utk panas then masak ok je.. cuma kena hati2 bila dh off sbb mak aku penah terpegang and melecur teruk coz once dh off ko x nampak api ke apa pun. tu je.. tp, letrik ko bergelen2 lah.. huhu so nak panaskan pape mmg semua sumbat microwave je..

take care. always!

crystalmerah said...

Harni: Oh gitu kah induction cooker tu. Aku pun aware bil letrik yang bakal begelen-gelen tu. Tapi setakat masak 2 orang ka tumah tu, macam masak main pondok-pondok je. Kikhik.Ha'ah ek, kalau or tak tau bende alah tu panas main pegang2 konfem melecur tangan. Hermm.

Aliza said...

erin...mane bole tak masak hatta tragedi oktober ni...hepi kitchen recovery OK...u and baby will be fine :)

Aliza said...
This comment has been removed by the author.
harni said...

ada indicator kalau tgh panas lagi. so kalo dh abis masak jgn off terus plug ko.. so baru nampak mana tgh panas mana dah sejuk. tu je la kot nak elakkan melecur.. tp safer than burner biasa.. esp mcm kes ko ni..

♥ sha ♥ said...

babe, i suke sgt ngan ur baby checklist kat sidebar tu so i amik yeh letak kat my site =p

crystalmerah said...

Sha: SIla sila. Sharing is caring =)