Sunday, October 24, 2010

ANOTHER TRAGEDY

Lepas satu, satu incident yang menimpa mak buyong ini . Of course ada terdetik dalam hati, kenapalah kami ni diuji dengan macam-macam lah perkara. Tapi itu adalah tindakan yang salah, as if kau tak menerima takdir Allah. Macam mana pun, aku cuba untuk think positive and pecaya semua yang berlaku pasti ada hikmahnya.

Lepas kejadian rumah terbakar panggil bomba itu, of course dapur tak berasap almost 2 weeks. And last Monday, aku ni memang super excited to attend the team building event. It is an annual activity and everyone is looking forward for the event macam come-on-lets rock-the-world feeling gitu ~! So was I. And eh another thing is, we will have the Gala Dinner masa team building with different theme every year. And guess what people, this year theme was 'fairy tales, myths and legends' ! That is sooo me lah kan, to dress up macam angle lah, pricess bagai. I ended up renting a costume of Royal Renaissance okeh ! Itu yang wa bersemangat gila tu. Tak pecaya? Ini buktinya :)


Ok that is not the tragedy that Im gonna story mory about.The second day of our team building was awesome ! During the day, we had an amazing race activity. Dah kenamanya amazing race kan, kau pun boleh agak what the activities are. Each team had to complete a task at different checkpoints and the activities range from buat ketupat, gali pasir and also lompat swimming pool. I didnt do much la hey, but still I ada jog-jog , patu gatal-gatal tebongkok-bongkok nak jugak istana pasir, and tetonggeng-tonggeng nak jawab puzzle and the list goes on. That is so erin yang degil la. The thing is kan , I felt healthy, tak sakit and fit enough to do activities up to my limit. Of course bila aku buat tu, I know my body well and tau yang i can handle myself kan.

Okeh siang tu memang penat hoi. But lalala saye suka. malamnya tibalah malam Gala Dinner itu and of course si camera whore ini tungggang tebalik hamik gamba. Kat atas pentas bukan main gediknya buat performance nyanyi-nyanyi lagu P Ramlee. Yes, I gave up on dancing this year because takut penat la hape. See I was responsible to my own body what. Aku gadaikan ke-passionate-an menari dan menjadik penyanyi suara katak je malam itu hokeh ! At about 11 pm that night I felt super tired already yang stock nak angkat bontot sendiri pun tak larat. Maka dengan muka sedih kena stop amik-amik gamba, wa pun balik bilik dan tido. Kroohhhh.

The next morning, wahhh good morning sunshine ! Dengan nada ria aku bangun tido sebab tu last day of the team building, tak saba nak balik KL because MNI pun nak balik KL keesokan harinya. Aku ni kan seorang yang kena makan pagi, tapi entah knapa pagi tu like sungguh tak lalu nak brekfes. Fine I went straight to the ball room where the gathering point was.Tengah buat activity hape ntah, wa tak fokus dah, sakit perut tiba-tiba. i went to the toilet and ooo my God, bleeding ! Oo sangat panik, call MNI, nanges and ntah sape bgth the organiser. Maka saya telah dihantar ke hospital dan ditahan di Hospital Besar Port Dickson. Its a goverment hospital for God sake. Aku bersyukur sebab lepas check check bagai, baby alhamdulillah ok, sihat dan begerak aktif. But aku sungguh tak suka tinggal di hospital itu ye. Not that I am so demanding or whatnots, but haiyooo aku pun tak tau nak describe macam mana.

Masuk hari kedua di hospital, aku dah kemas2 barang konfident gila dah boleh discharge. Tiba-tiba doktor tu kata nak tahan aku lagi 1 hari kat PD hospital itu because bleeding tak benti lagi. I was like TAKKKMOOOO !!!!!! Siap betekak dengan doktor tu kata nak jugak balik. Nak balik nak balik. Kalau nak tahan wad jugak, please transfer me to KL. In the end , the doctor asked me to sign surat yang kata aku balik KL at my own risk. Fine aku sign je because seriuously wa tak tahan dok situ.

Balik KL, MNI bawak keta macam kura-kura sebab takut anything happened. Oh ye, masa hari kejadian tu, MNI terus get a flight to KL and terus pegi PD. Kesian dia, dengan muka risau, penat datang jumpa bininya yang degil kat PD. Im sorry for what happenend Yayang. I love u even more and more. Ok back to the story.  Sampai KL, we went straight to see my gynae at the Prince Court Medical Centre. Hai gynae appoitment penuh la pulak. No choice, we went straight to the emergency nye tempat tu. Doctor tu check check, baca report form PD Hospital, the she said ok aku kena admitted plak kat Prince Court tuh. Hooii aku nak balik umah lah. Tapi tak boleh degil, sebab MNI suh duk wad jugak. Maka bekamoung lah lagi 2 hari kat PCMC itu. Kat situ aku boleh tahan lah dok ward. Of course la kan. Later la baru aku tulis entry macam mana nightmare nya perbezaan hospital-hospital ini. How the layanan was, how the doctor was, macam macam diorang treat patient ajar consume ubat macam mana and whatnots.

Sekrang saya penat. Family Johor and Melaka baru je balik. They came over to visit me. MNI pun dah balik Miri :( Aaaa sedih. I gamble jela start keja tomorrow sebab kalau MC dok umah, saya akan menjadi lagi sedih. Konfem wa nanges 12 jam sehari, tolak waktu tido 12 jam. Terkenangkan nasib diri sorang-sorang di KL. Eeeii penyiksaan jiwa di situ.

As for now, baby is healthy. Dah 27 weeks tapi baby ialah a bit kecik sebab tulang femur nya berukuran seperti 25 weeks even though his age is 27 weeks. But Dr said not so far off. Maybe because genetik kami yang petite (kecik kah aku.. sahih ikut MNI yang kurus itu. Peace yayang :D ). Estimated berat baby ialah 843gm. Saya akan cuba eat more healthily so that baby juga dapat membesar dengan sihat dan kuat !

Till then. xoxo.

3 comments:

zarith said...

amin.. semoga baby membesar dengan sihat dan ibunya juga sihat walafiat untuk melahirkan =)

Aliza said...

mama...mama...control sket OK...mama kurangkan aktif ye...kite lasak2 same2 bile saye keluar nanti...i love mama...

~Am said...

alahai..take care tau...