Thursday, September 23, 2010

RAYA TANPA LODEH

Herm..13 Syawal sudah. Did not put an effort at all to puasa enam. Hari-hari melantak bagaikan tiada hari esok untk makan you. Being preggie ialah sangat best because this is the only time in my entire 26 years of life when I did not bother on my food intake. Walau sekelumit kuman pun tak risau ok! Ya sila jangan jadik macam saya, tapi inilah akibatnya kalau dah being so obsessed dengan body weight, sesekali mendapat pengecualian, it's like ooh dunia ini ana yang punya !

Btw, Syawal kali ini sangat bermakna iya. It marked our first time beraya as hubby-wifey. Seronok atau tidak?
  • I am not sure whether or not, kalau dah kawen secara defaultnya raya pertama itu wajib di rumah keluarga suami. I was tired arguing with teddy bear,nak balik Melaka ke JB kah. But memandangkan saya tidak mempunyai kuasa veto, saya pasrah untk tidak beraya di rumah kedua ibu bapa saya. Ouuh melalak ok malam raya bila call mama. Pagi raya toksah la kau cita, habes make-up wa basah cair mair selebet sebab kesat air mata bila bertalipon dengan orang Johor. But as usual, haruslah control ayu gitu di hadapan orang ramai.

  • Anyways, raya in Melaka was not bad at all. Still meriah dan seronok =). But takde acara beratur-atur panjang-panjang mintak maaf like we always do in Johor. And also takde acara konvoi 5-6 keta beraya dari selepas semyang raya sampai lembik dan perut nak tepecah. Maybe sebab di Melaka dah takde atok and nenek, while in Johor we still have our atok yang Alhamdulillah panjang usianya walaupun dah 85 tahun. Thats why kami akan bawak atok beraya ke merata-rata tempat. What they did in Melaka was bergilir-gilir buat open house. So dalam1 hari, just pegi 2 rumah. Lunch di rumah awak, dinner di rumah saya. Yang tak buat open house tu, pepahamlah cop turn masing-masing :D

  • The down part was... Kat Melaka takde sayur lodeh you ! Bagai nak menggila aku nak sangat makan lodeh di pagi raya. That is a must-have for us in Johor ok. Bak kata paklong, itu makanan kebesaran rakyat Johor. KehkhkeH. Oh menanges dalam diam jugak la aku di pagi raya tu sebab rindu nak makan lodeh. Boleh? Kalau atok buat, lodehnya harus kering..Kalau mama buat, dia prefers lodeh yang berkuah.But dua-dua pun aku makan sampai licin. No mercy ! When I asked MNI, guess what was his answer? "Eeei syg ni, ni raya-raya mana ada org makan lontong..." What, lontong??? Takkk, no, no... Ketupat rendang dan kuah kacang di Johor adelah dimakan dengan kuah lodeh juga. But the name is not lontong la yayang. It's still ketupat. 
Dan sebagai akibatnya, tadi saya dapat membalas dendam makan lodeh kat opis. Ada briefing session and I was nak lompat sebab nampak lodeh ! Walaupun rasanya ala kadar saje, cukuplah untuk menamatkan ke-terkempunan saya ini. (Knapa kau tak masak sendirik lodeh kalau nak makan sangat kan?? Sebab sy malas dan mengada-ngada ;p )

Apa-apa pun, raya tahun ini saya happy. Nothing is more meaningful than beraya besama teddy bear saya. See u next raya with our baby insyaAllah =) Selamat hari raya y'all. Maaf zahir & batin.



2 comments:

Aliza said...

erin...buat lodeh on 2nd oct my dear...hepi raya!

crystalmerah said...

Aliza: tgh fikir2, nak masak ke tidak ke.. Nak makan, tpi malas masak.. Hhoho~