Sunday, August 1, 2010

WEEKEND CARI MAKAN

Nope dolls, I'm no lazy wife. I still cook at home. But being preggie is a big excuse for me MNI to crave for food. Seriously, not me. U read me right. It's the hubby. (atau adakah dia saja menjadikan excuse sebab aku masak tak sedap? Ohh berani lah dia bekata begitu. I know I have a pair of magic hands. Ehehe peace yayang. I luv u so much :D ).

He talked about Sekinchan Ikan Bakar immediately after breakfast. He was like, "ok syg masak lunch je tau sebab dinner nak makan kat Sekinchan Ikan Bakar".. And me whom struggled gila blaja Geografi dulu, walaupun dapat A dalam PMR, had no idea at all on where this Sekinchan is. My mind terus pegi ke Perak. Dalam hati was saying, "biar betul abg ni nak pegi Perak makan ikan bakar".

For God sake, Sekinchan Ikan Bakar is right there, next to our housing area ok ! Kat Setiawangsa tu haaa. Kehkehke. Lets make the story short lah ya.



  • First impression : The restaurant looks so comfy. Lighting suma cantik. Akan tetapi, if u plan to start eating at 8pm, u better be there at 7pm. Kesimpulannye 1 hour earlier. Sebab ya ampun punya ramai umat manusia yo. Ape suma orang ni pemalas masak kah? Or u can also call to reserve your table. Kami terpaksa berdiri 30 min before dapat tempat ok. Wahh aku dah fed up sampai ajak MNI makan nasik kandar je kat kedai depan tu. Hehe tapi expected lah, tak dilayan. Terima kasih.
  • Nak dapat tempat satu hal, nak dapat order is another series of waiting tahap kuda ok. Ouuh wa seres dah hangin.  We didn'tknow how the portion  is, so tak pandai nak bajet. Order nasi lemak, paru becili, kerang, sotong and ikan pari.
  • The food segala is a bit pricey ya people ! If you compare ngan ikan bakar kat Umbai, Melaka tu... Oouhh tak terbanding ok. Beside they taste way much better, the portion jugak big enough to make you muak seafood selama seminggu. Kat Sekinchan ni, 1 small nasik lemak kosong costs RM2, which kat Umbai just 50sen. But expected lah kan, you cannot compare KL ngan Melaka. (But if you count in their price, plus the waiting hours segala.. aku tak kesah drive all the way to Umbai then balik KL. Sama harga dan sama tempoh masanya)
  • I personally tak berapa suka the ikan bakar kuah sebab ciput ya amat. The kuah is only siram-siram malu-malu atas ikan. Yang belah bawah2 tu takde kuah. Ape kejadah nya? And no option of kuah asam or sambal kicap. What a turn off. And one more thing, the seafood menu is only bakar-bakar. Kau jangan gi sana mintak sotong goreng tepung plak. Balik umah, sila masak sendirik.
  • Hermm dah. Eh btw, when we were at the counter nak baya, adalah sorang pakcik ni tanya mana manager tempat tu. And he said "mana u punya manager bodo, aku dah makan ikan semua habes, semua lauk dah sampai, tapi nasik sampai dah habes makan pun tak sampai-sampai. Bodoh"..... Ohhh saya amat takut dan tarik MNI balik cepat-cepat. 
  • All in all, aku takmo lah gi sana lagi. Kalau tekak nak makan ikan bakar tu, wa rela balik Melaka oii. (Got to agree with MNI this time. Umbai gak is the best)
Itu kisah hari Sabtu. Hari Ahadnya pula, bila aku baru nak mula masak lunch pada pukul 230pm, MNI kata takyah masak. (Ke dia dah lapa benau, sebab bininya telebih rajin kol 230 baru nak kuarkan ikan.. Alaaahai, kami breakfast kol 1130 am, haruslah kenyang lagi if aku masak tengahari tegak pun kann? ) Btw, this time MNI was teringin nak makan Ayam Golek Pantai Dalam pulak. Ok I was like hooray takyah masak ;p But he said dia nak gi tapau je ayam golek, and I had to cook other lauk. But being me, ai malas lah nak buat keja 2 kali. Kuar, balik masak baru nak makan. Baik makan kat sana terus kan ! After series of begadoh-gadoh sebab GPS salah coordinate, sesat and whatnots, finally jumpa jugak kedainya. Right in front of Pantai Dalam Petronas station.


This time, no regret ! The chicken was so sedapp. Even though aku rasa muak nak gila, but ayam itu sedap. The downside of this place is, they don't sell half or quarter ayam golek. Apa kau ingat ni Nandos? They only sell one whole chicken ! Demn gila kah, aku ngan MNI punya perut bukan macam stokin. Semakain diisi menjadi semakin besar kan? Well, make sure you go at least in 4 pax, so that kau tak rasa muak makan sekor ayam. Dah macam gergasi pulak aku rasa. We didnt have many other dishes because the chicken tu dah amik 90% of the tummy portion. And we asked for plain soup, sampai dah bayar pun sup tak sampai-sampai. Again, wa mendiidh jugak tapi masa tu dah lapa kan, bedal je lah ape yang sampai ke meja. However, MNi claimed Melaka ayam golek is much better (again!). Kat Pantai Puteri katanya. I never tried that. So tunggu aku heret dia ke sana, then I will be able to make the comparison okeh !

That's all for jalan-jalan cari makan weekend ini. The rest of meal times, wa masak okeehhh ! Sila jangan pandang sebelah mata dengan tangan dompot saya ini. Dah, entry yang panjang menandakan I am alone at home. Harap maklum. I'm tired of being sedih-sedih, hati lara, luka pilu dan segala. But I cant really help myself. Period.

1 comment:

Aliza said...

erin...area centrum tu kusuke satay station...