Friday, August 20, 2010

PUASA TAK PUASA

Yuuhuu :)

Still not to late nak kata Ramadhan Kareem. Pejam celik-pejam celik dah 10 Ramdhan dah hari ni. Dan ai hanya mampu puasa 7 hari je setakat ini.. 3 hari lagi itu, tewas pada pukul 11 pagi.

No, not that I am mengada-ngada taknak puasa. Uhhuu. Kalau boleh mmg nak puasa penuh, memandangkan mak-mak buyung ni suma bukannye datang red flag pun kan. Maka potential nak puasa penuh itu memang ada. nak dijadikkan cerita yang trigger aku supaya sedar diri yang awak tu peknen, jgn nak dipaksa-paksa diri itu.

Date : 5 Ramadhan
Location : Johor Bahru

11 am - Laki-bini ni baru bangun tido.. Jgn ikut teladan kami ye. Tido lama-lama adalah makruh, sepatutnya bangun awal and banyakkan beribadat. Uhhu.

1 pm - Wa dah rasa pusing-pusing kepala. Masa sikat rambut tu, macam nak tumbang jah gayanya. But alaa pening-pening lalat je tuhh. Kata hati kecik aku ni lah. Dan terus tegolek-golek tgk TV, baca paper dab sebagainya. Walaupun kepala pening2 , aku just ignore saje.

6pm - Semangat nak pegi bazar Ramadhan.. Uuu bazar kat JB ni.. Tak gi dah lepas ni sebab pas ni terus balik ghaya !

6.15pm - Ya ampummmm ramainye orang. And bazar tu adelah super crowded macam ada konsert. Aku dengan bersemangat beratur beli roti john and murtabak.

6.20pm - berpinar pinar and tak nampak ape-ape. Pandangan gelap. Dalam samar-samar tu sempat pegang meja kat tepi bazar tu. Oo wa half black out time tu. Tak sedar ape, tapi masih dengar suara-suara orang sekeliling. Dengar MNI suh jiran gi amik keta yang di park jauh yada..yada..yada...

Cenggitulah kisahnye, pitam di bazar ramadhan. Huuuhu. Malamnye lepas buka puasa tu, trus catch flight balik KL. Isnin tu ai MC trus ok. Gi klinik kena marah dengan dokter. Dia kata kalau rasa dah pening2, itu dah bagi hint la yang badan tak mampu dan tak larat. maka jawapannye kene la bukak posa. Bile check2, blood pressure ku adelah rendah. So takleh paksa-paksa diri puasa....

Sejak itu, kalau aku dah pening-pening rasa berpinar tu, aku cepat-cepatla carik makanan. Ade tu bukannye setakat mengalas perut tapi mengtekedarah trus. EHhe. Tapi bila buka puasa, saya pun sibuk jugak berbuka. Ala kasik chance lah kan.

Okie dokie.. I loike Friday, sebab MNI balik KL. Yeay !

No comments: