Wednesday, August 25, 2010

ADA OPTION KAH?

Haih I was being tortured advised by one of my senior kat office. Aku dah anggap dia macam bapak, memang kekdahnya dia terlalu banyak pengalaman and takde satu pun yang dia cakap yang aku boleh deny atau tolak mentah-mentah. Semuanya betul-betul belaka.
  • Expenses rumah tangga husband yang kena uruskan. In fact income si isteri pun husband tak boleh amik tau. Kalau si isteri is willing to help nak baya itu dan ini, that depends on individu. Kata bapak itu, lelaki yang betul takkan benarkan si isteri spend on any of house expenses walaupun si isteri itu willing sebab itu akan melemahkan si suami. --- Penat ok wa bedebat dengan bapak itu, I said women now are more independent. We have our own income, takkan semua nak mintak dari husband yang jauh even kalau nak makan KFC. Husband wajib lah bagi makan, brg rumah, pakaian dan tempat tinggal. But yang diwajibkan adelah keperluan yang basic. Kalaulah mendapat isteri yang nak belebih-lebih, and nak suma yang high end jah, aku rasa si isteri kena jugak kuar duit sendiri kan. Itu semua dah bukan keperluan, tapi kehendak Tak gitu?  
  • Tempat isteri adelah di sisi suami. Walau ape pun keadaan, adelah wajib si isteri untuk berada dekat dengan suaminya and menjalankan tanggungjawab dan taat pada suaminya.--- Ok bab ni aku mmg tak boleh tahan lah. I lost my self-esteem terus and felt like an irresponsible wife. Ye lah, aku just carry the responsibilities during weekend sahaja. Memadai kahh??
** MNI tak berjaya dapat pindah KL lagi. So the other option is aku yang resign and ikut MNI kerja kat mana-mana. Kata bapak, rezki tu ada di mana-mana.
** Kalau aku resign, means aku kene baya bond aku dengan kompeni ni yang almost 400K. Gila celah mana nak amik duit membaya.
** Tapi kata bapak, kalau nak seribu daya, taknak seribu dalih. What else could I say?
** Ntah I still tak nampak mana jalan, kalau aku yang kena resign. Macam tak logik. Eh tapi possible, mungkin menjadi last resort. Tapi aku nak keje sebab nak duit sendiri. Kacingg $$$ Hiks.

Ntah le labu. Wa pun tak tau kekdah mana lagi nak buat. Kadang2 aku konpius dengan pihak2 yang tak paham, betapa pentingnya tinggal dengan keluarga. Barulah enjoy nak kerja and boleh perform tahap gaban. Ini kalau gi keja pun monyok, weekdays berasa sangat tertekan.. celah mana nak kerja la weh. Memang lah still kerja, tapi tak happy langsung dan kerana terpaksa.

Dah.. jom gi window shopping. Window je.. Jgn gatal nak rembat baju raya lagik. Aku dah beli 2 baju kurung, 2 jubah raya.. Cukup cukuplah tu. Haiihhhhhh.

1 comment:

Aliza said...

iye...rezeki insyaAllah ade...ikut gerak niat kite...bab2 dunia ni memang pinjaman je...kalu sungguh2 ikut al-Quran and hadis, Allah akan mudahkan...setiap hamba itu diuji ikut kemampuannya...same2lah kite sabar, terus usaha, mintak Allah pelihara dan rahmati kite dengan segala yang baik2...