Monday, August 9, 2010

2.9 KG

Went for my 3rd check-up last Friday. It was awesome because I could get away from work ! :p And most importantly, to see the little muffin :)
  1. First sentence from the gynae : "Look at you Shazren, you look so happy ! When you were here alone last time, you were not like this " (In other words nak kata sebelum ni muka aku toya macam Mr. Bean kah everytime jumpa dia? )

  2. I was not alone :) Was accompanied by beloved teddy MNI. It felt sooo different bila pegi check-up bersama hubby techenta ye puan-puan sekalian. Sila kasihan kepada saya. MNI balik KL just to teman aku yang mengada-ngada ni pegi check-up. (Excuse me.? I didn't force him to come back ye :D )

  3. Was warned by the gynae because I gained 2.9 freakin kg in a month ! Homaigod what else could I say? I eat macam nak membalas dendam tak payah diet bagai semasa pregnant. Inilah padahnya ! The normal weight gain iaitu pada kadar berkala ialah 1kg sahaja dalam masa sebulan. Akibatnya, I really have to watch on my food intake during Ramadhan. Ouuh saya bukan takut saya je obesiti, saya juga taknak baby saya obesiti. We always want the best for them kan :)

  4. The gynae telah tidak mahu membekalkan ubat FORLAX itu kepada saya. Oh ubat ini adalah utk menangani masalah constipation. Doctor kata aku menjadi manja, taknak berusaha utk mengubah diet, makan bnyk fruits dan minum banyak air utk meredakan constipation itu. But seresly, aku dah minum air macam tong drum perut, still constipated and HAVE to take that ubat. Ni doctor dah tak bagi supaya aku berusaha sendiri,ape kes? Gila menggelupur ok , no bowel movement for days. Eeew.

  5. Now, I need to take Obimin Pluz and calcium pills. Obimin tu, it smells eeewww. Sizenya besar macam gula-gula nano-nano. Warna merah yang menakutkan. Bentuknya disgusting lonjong-lonjong. Uwek. But aku menggigihkan diri telan jugak pill itu. Anything for u baby. Mommy always want u to be healthy :)

  6. The most important thing, baby ialah sihat alhamdulillah. Masa scan dia tengah golek-golek tepusing-pusing. Pastu dia penat kot, terus letak tangan kat dahi (lap peluh agaknya ! :D) The gender? Doctor semakin yakin it's a boy ! (MNI ada hati lagi tu tanya doctor the baby's gender. Dr check balik, pusing2 bende alah scan tu and kata - moooosstt probably it's a boy. )

  7. The next appoitment will be in 3 weeks time. Supposedly after raya akan tetapi maaflah ai cuti lama raya ini. So kalau after raya gap akan menjadi 6 weeks..Ohh lama tu kang tak check-up. So make it in 3 weeks time.
Baby @ 16 weeks
Past sentence: I started to miss him again. Gila lah hidup macam ni. Semalam dah nanges-nanges dah bila fikir nanti time deliver, sape nak bawak gi spital kalau the call is at 2 in the morning, and I have nobody next to me. Oh menakutkan !

No comments: