Thursday, July 15, 2010

SICKNESS, NO?

Yuuhuu.. Before ai mencece dengan lebih panjang, nah ini die tadaa ~ Orked's new look. I love u baby, in and out :) Walaupun baru pakaikan skirt and spoiler je, aku tetap rasa dia comel. Ini pun I didnt go for the original Honda body kit ya. Gila kau, mahal nak gila ok..Boleh la kalau nak splurge our bucks on those things, but kepala hotak ku ini dah divert nak beli stroller dah RM 1.8K campur ngan maxi cosi car seat itu, nak beli breast pump freestyle tu dah RM1.6K, nak beli baby cot dah RM400, nak beli streriliser dah RM350..Oi oi bapak wa bukan para menteri yang boleh sponsor everything keperluan bakal cucu sulung nya ini. Kehkehke. Apa-apa pun I am so grateful with what we have now. But somehow I want to give the best for the lil one. Like mak bapak je pandai nak pakai barang branded bagai lah? Ape kata spend kat baby ni ha, boleh gak pakai utk 2nd , 3rd and 4th nanti.. Hiks insyaAllah :)  [Tapi sport rim Orked nak jugak tahun ni ok syg? ]


Dah itu cerita Orked dan baby. Back to the title itu, people always say this to me "Eh Erin, kau ni apsal terejal je walaupun preknen ni? Takde pun muntah2 penign loya bagai? Ini hyper je macam tak peknen"

Yes people, I don't have sekelumit sickness pun sepanjang pregnancy ini. Thank God. Even though at first I was a bit worried apsal aku ni tak normal kah? But my gynae kata every pregnant woman are different. You should consider yourself lucky and fortunate if u dont have that sickness. Mungkin ada hikmah , al maklumlah saya ni single wife yang tinggal sorang2 di rumah, yang berjumpa dan bermanja dgn husband pun once in 2 weeks (if we are lucky MNI dapat balik KL). Tuhan itu maha pengasih. Kalau aku sickness sorang2 kat rumah sampai lembik, siapa nak angkat gi katil? Hiks.

Maka sepanjang preknen ni, alhamdulillah saya sihat walafiat. Ada la changes in my body of course seperti:
  • Pagi2 aku sungguh fresh ya ampun macam nak lompat2 kat opis tu. Sangat hyper, kalau aku gelak ada kemungkinan boss kat ujung bangunan mampu dengar suara merdu saya. Akan tetapi apabila malam tiba, akulah orang paling lembik dan mengantuk pada pukul 9 malam. Immediately after dinner around 9pm tu, dah sangap-sangap mata takleh bukak. Itu tandanya aku kene masuk tido.

  • My kaki dah bengkak sikit. Ya memang sebelum preknen betisku ini macam bunting padi ala-ala besar gitu, tapi sekrang bertambah kebesaran dia. But aku selalu buat bolayan, kalau aku nak pakai 3/4 pants ke skirt ke hapa wa pakai je. Dah itu je pun skirt and suar yang masih boleh sarung. Tak payah nak gedik santai memilih.

  • Tender breast. Ai segan ok nak elaborate more, but seriously lain macam tak terkata. And dah increase 1 cup size.. Oi ramai gilak dah org tegur saya pasal ini. Ini pun aku malas nak layan, lantaklah, habes nak penyek-penyek bagi leper kah? Gila. Jawapan default aku "aku pregnant ".. Dah senyap.

  • Frequent panggilan toilet. Malam-malam 2-3 kali kena bangun pegi shi-shi.. Penat ya, tidur menjadi tidak puas. [ Komplen lah skrang? habes nanti anak nanges malam2 macam mana kah nak komplen]

  • Constipation menjadi agak teruk. Now I have to take ubat bagi bowel movement menjadi easy. Memanglah aku takut gila nak makan ubat ni semua, but my gynae kata ubat itu yang bernama FORLAX tidak akan memberi kesan kepada baby because it is not absorbed in the blood stream. Serba salah jugak, kang kalau tak makan ubat tu gila 1 week aku takde bowel movement. Itu dah di luar jangkauan normal.

  • Yang ni saya suka ! Aku makin suka nak melawa and dress up walaupun nak gi Carrefour beli ikan. Kekhek. Not saying before preknen ni aku selebet and muka ala kadar tak siap gi keje. Dulu pun aku berias la jugak, but sekarang ni makin galak lah pulak. That's y ada org kata, mmg anak lelaki sebab kalau mak suka melawa itu tandanya anak lelaki. Anak perempuan akan curik seri mak dia maka mak dia malas nak besiap dan melawa.Mungkin betul lah kot,dah nampak dah baby saya ialah baby boy :)

  • Selera makan ya ampun macam orang tak penah jumpa makanan. Brekpes itu wajib, kang kol 11am lapar dah.Maka kene la snacking biskut ke hapa. Then kol 1230pm dah panggil gi lunch da perut ni.. Pastu kol 330pm lapa lagi, kene snack lagi. Pastu kol 7pm dah kena dinner.. Kang kol 9pm kena supper plak. Hoi gila betul.  Aku baru tau there's no such thing as eating for two because the baby just need 300 extra Calories.. Read: 300 only! Which equals to sebijik potato bun. Ini melantak banyak2, itu akan jadik mommy punya lemak tepu dan kekal. Uuuuhh habesla aku kena struggle gila masa pantang nanti :(
That's all i can recall for now. All in all, takdelah benda2 pelik berlaku setakat ini. Pray I could get through till delivery dengan selamat. Both baby and mommy. Dah, I need to bekemas and check out from this hotel yang sungguh kodi. Lepas ni aku tulis entry 10 reasons NOT to come back to this hotel. Bagi aku kumpul reason sampai sepluh dulu. But seriously kau pasti taknak kembali ke sini.

Till then, toodles~

5 comments:

Naddie Anuar said...

point 1 ko same ngn aku...mlm2 lembik...
2. tak lagi kot...
3. hoho~ hampir upgrade tp blom lagi. sejak2 peknen aku pemalas nak pg mane2 so gitulah.
4. aku pon camtu hari tu. pastu aku kurangkan minum air malam2. so aku bgn sekali je. tapi celik mata je dekat 2 gelas aku tenyeh. try la. tak larat la nak bangun malam2...
5. hehe~ oke ke ubat tu??
6. sgt bagus ko melawa2. aku sgt selekeh skrang and breakout yg sgt hebat kt muka...sengal~
7. nie pon sme. aku naek 2.6kg dlm mase sebulan. haha~ gynae soh watchout!!

ahh...bessnye xperience nie (walaupon agak byk songehnye la jugak) :)

d.a.m.i.q.u.l.a said...

babe,cantik ah skirting.aku spoiler dh psg,tapi itu skirting,kdg2 rase nk psg,kdg2 rs mls.time nak psg tu,manjanglah takde duit.time ade duit,syg duit la pulak T_T

crystalmerah said...

Naddie: lebey kurang jah kita :) Btw, the ubat constipation tu ok ! No urgent call and whatnots, so natural and easy. Hehe.

Alin: Tau takpe.. Aku chenta gila dgn Orked skrang. Hihih. Mmg le syg duit, but aku swipppeee je. Pastu baru rasa syg nak baya,tapi kena baya jugak:p Kehkhke.

CyCra~ said...

heheh..curi mummy punye seri ek..cam penah dgr ayat tuh..

erin take care tau..pape ko call je no kecemasan bebudak ni...

orked skang dah garang yo..hahaha

CyCra~ said...

heheh..curi mummy punye seri ek..cam penah dgr ayat tuh..

erin take care tau..pape ko call je no kecemasan bebudak ni...

orked skang dah garang yo..hahaha