Thursday, July 22, 2010

ANTIDEPRESSSENT

I was so depressed yesterday that I cried cried and cried when I reached home. Uuuu shame shame shame. No, not because of work. Even though aku kena kerja membanting tulang sekali pun, memerah otak atau membengkokkan tulang besi dan urat dawai ini, aku yakin I'll still be okay. Reason? I've been through hard time before (yes aku budak baru blaja, still have lots more to explore and learn), but sumanya aku dapat manage dan complete dengan jaya. Alhamdulillah. Lagipun kalau komplen pasal kerja ,orang akan kata "if tak tahan kerja susah, benti jah dok umah".. Ni kalau sebab marriage and family, harus kah kau kata "sape suruh kawen, baik tak payah kawen kalau depress sebab tinggal jauh-jauh". Gila.

I am pretty sure it's the thought of wanting to stay as a 'real' family. Bukannye menjadi isteri pada setiap 2 minggu sahaja. Seriously inilah sebab musababnya saya sungguh macam nak makan anti-depressent. In fact aku penah mintak ngan doc, tapi kene marah. Mungkin kena tunggu sampai aku hampir meroyan baru nak bagi (Nauzubillah). As long as aku masih boleh mengawal fungsi otak dengan berfikiran waras dan pastikan emosi yang tak terganggu melampau, then aku seharusnya boleh mengawal tekanan. Haih entahlah sampai bila I myself tak tahu.

When I got home after work dengan penat-penat itu, terus rasa macam meroyan because I have no one to talk at home. Nobody to share my day, mendengar bebelan pasal kerja, atau mengumpat orang..And no one to have dinner with.. Can u imagine how pity life would be? That's y I rather come back home late, buat kerja and buang masa di opis, sekurang-kurangnya aku masih bejumpa dengan orang ramai. But one thing for sure, aku tak suka nak pegi jalan2 kat luar sebab when I see other wives yang jalan dengan husbands holding hands, automatik hati ni jadi sangat sedih, sebak, pilu and mulalah nak banjir nanges. Blergh.

Other people who are not in the same shoes will never understand. "Sabar / nanti ada rezki mesti dapat move together / ada hikmah / get yourself busy /kuatkan semangat ", itu semua nasihat yang aku dah lali dengar. Well, that's all true I agree. But still, bercakap itu adalah perkara yang paling mudah. Things are much more easier to be said. Cuba berada kat tpt aku, tengok korang menggelupur tertekan atau tidak dengan keadaan macam ni?

Btw, sepanjang malam aku jadik sebak and begenang air mata, pagi tadi pegi keja dah macam panda mataku ini. And suddenly I got a call from my love saying he was at the airport tengah beli flight tiket balik KL esok. And I was like whyyyy lah beli tiket? Sebab saya menanges macam bayi kahh? Oh man I felt so bad (walaupun sangat happy sebab MNI balik KL esok). But still i felt so bad sebab menyusahkan dia. And I promise not to cry again *fingercrossed* dan akan cuba menjadi lebih tabah dan kuat semangat utk menjalani kehidupan sorang-sorang di kota ini (Soooooobb soooobb sooob)


Past sentence: How i wish I am not so fragile and mempunyai hati dan semangat yang kuat dan kebal tak tembus peluru berpandu pun, tapi apekan daya. I am just a human.



4 comments:

Aliza said...

mummy...mummy kene kuat...saye kan ade dalam perut...saye sayang mummy <---ni erin junior cakap

crystalmerah said...

kau sgt comel aliza. hihi

Puan Surayya said...

kesian u. memahami sangat perasaan org dok berjauhan bile dah kawen ni. been there nearly 8 months.. but my collegue here keeping me busy dengan lawak bodoh diaorg every day. to cheer me up.. if not depress jugak la..even setanah, my hubby salu tak leh balik every weekend sebab projek2 dia tuh, hampeh tol bos dia bg projek then bekukan cuti.. be tough for ur baby okies :).bile hubby u dapat tukar balik sini?

crystalmerah said...

Surayya: Tengkiu :) Since u dah pernah went through it, surely u understand .. uuu.. btw, my husband takde langsung nampak jalan utk transfer. So the answer is, we dont know :(