Sunday, April 11, 2010

DAH 11 MONTHS...

.... aku meninggalkan tempat ini. And kelmarin, ntah dari mana did i get the courage from, i stepped back to this place and kononnya sungguh determined to start it all over back again :)


And of course, sangatlah berat badan ni haaa nak tukar baju, sarung sport shoes,  update mp3 utk membuang masa atas treadmill da..da..da.. And to keep the motivation high, i tariklah MNI skali kan. Lalala~ Even though his ankle was injured masa main hockey last week, gigih je kayuh beskal kat gym tu :)

Btw, I realised that I could discispline myself to watch on my meals, pegi exercise and whatnots if ada event mendatang di mana aku takmo kelihatan seperti dugong. Kalau takde apa yang I look forward, haa mulalah tekak ni gatal nak makan itu dan ini. Then malas gilak nak bersenam. Haa itu lah saya. Haiihh kan ke bagus kalau jadik org yang makan bnyk bnyk bnyk, but berat tak jugak naik2 ;( And lihatlah weight chart saya yang seperti yo-yo nih ( I haruslah sorok the numbers, tengok the trend sudah la ok)


2002 : Finished my foundation years, and started new life in OZ oi oi oi! My weigth maintain je this time. Tak lah kurus n skinny, but yaa..acceptable lah kot. I was not happy pun with my weight, but hermm.. pasrah.

2004 (weight gain): This year was a total nightmare. My weight booommed naik macam rocket ok ! It was because I had a drastic hormone change. Pada ketika itu, keadaan kulitku sangat super teruk. Sampai tahap I menjadik seorang yang menyendiri and taked confident utk bersosial. Semua sebab mukaku yang berminyak, berjerawat and ohhh saya sangat tidak suka. The only option that I had was to take steriod yang impactnya akan menbah berat badan. So what else could I choose? Nak kulit muka yang ok smula, atau nak kurus? I could only choose one ! And I was like..oklah, lets treat my skin first, than later on lets do something with the body yang dah mengambang itu.

2006 (weight loss): OK, final year ! My skin pun dah ok alhamdulillah. ALmost setahun lebih jugak nak treat kulit mukaku itu ohhh kesian saya.So motivasi pada tahun ini was oohhh I want to look good during my convocation day. And another thing was, i had a roller coaster relationship and felt insecure. Sebab ooh kalau aku broke off, then matilah aku jadik andartu sebab takde confident lah konon nak memulakan relationship baru. Kahkahka gila. So aku harus kurus kurus kurus . And boomeddd I lost 19 kgs in 7 months ya. Kekhkhke. That was the skinniest I had ever got in my entire life. At that time I did calorie-counting (restricted to 1000 Kcal per day) and pegi jogging every single day for 7 months itu. Hohoho sangat berdispiln kan aku ;p But seriously, I didn't feel healthy but ya..being a woman, tak healthy pun lantaklah labooo, janji kurus!

2007 (weight gain): Started working life. And goooosshh it was another nightmare jugak! Betul kata orang, kompeni ni mmg menggemokkan staffnya dengan unhealthy cakes, kuih muih yada yada yada during every single meeting ok. Tak sah meeting itu kalau takde refreshments (ehh murtabak tu refreshment kah, or miihun goreng da da da..ohh sungguh banyak food ya).. And another thing, kan ke baru-baru jadik engineer kan knonye, and felt like oohh dear, I now have my own income. Why not treat myself with segala makanan yang ada di KLCC itu? Hamik kau.

2008 (weight gain): It was my second year in the company. And guess what, makin berisis an berisi dan berisi ! And in that year I went for the Induction program. Ye  aku dah keje nak kat detahun baru pegi orientation. dah tak feshiee dahh okk.( But that time la i met with MNI chenta hatiku itu. Kehkehke. Walaupun I was not that skinny masa orientation tu, I had confident la nak bersosial kann. Hik hik.. Peace syg !) And ok back to the story, makan semasa orientation adalah 6 kali sehari. I was in the program for 3 weeks. Can you imagine, program yang agak bosan, and you have nothing else to do other than dating  eating?

Early 2009 (weight loss): Ohhh me and MNi decided to take one step further in r/ship. Gataii nak kawen dah noq. Kahkahakha. So kami got engaged and of course aku struggle cam org meroyan utk kurus. Then puas hati lah, at least boleh pakai baju tunangku itu dengan cantik dan terletak :)

Mid 2009 (weight gain): Dah tunang, hati senang ! Then got transfered to Miri where you called a soooo damn boring place to live at. Kehkhek. And of course takde benda lain yang kau buat melainkan restaurant hopping and try segala food yang ada di Miri. Ohh sungguh lupa daratan ok!

End 2009 (weight loss): Yesszaa nak kawen dah ni. Did i have any other option other than going through a strict diet to look good on our Big day? takde kannnn?? So meroyan lagik skali utk kurus. Turun lah berat, but not as much as masa tunang or masa 2006 tu. Ntah badan ni lemak dah kekal mungkin, wa pun taktau laah labu.

2010 (weight gain): Ohh kami dah kawen. Hati senang, suka hati ! Hamikkk kan dah gemok smula. Erghh tekanan betul lah aku cenggini. Everyday I cook for MNI, kadang2 ponteng masak and buat muka sedih to dine out, but most of the time tak berjaya. Boohoo. Time memasak je, dah makan sebab rasa itu lauk lah, termasin ke termanis ke. Kot masak asam pedas rasa kari ke kan.. Then sometimes I decide not to eat, and just teman je MIN makan, then rasa boring terus capai pinggan dan makan skalik.. Haiiiyooo. Oh my, camno wa nak kurus ni?

Soooooooooo, starting 2 hari lepas i decided to work out again kat gym, lepas 11 months bercuti. Dok Miri ni malas gelllaa nak work out. Padehal gym naik satu level upstairs sahaja! Pemalas. Seres wa pancit ok. Kahkahka. Lari treadmill pun tehegeh2, dengan kelajuan macam mama aku kalau lari treadmill kot. Maka harus increase itu speed, calorie burnt, kilometres and whatnots day by day okehh!

Wish me luck.

Past sentence: I tempah baju kurung moden bulan 12 lepas. But last week baru hamik from the tailor. Skalikk tak muatttt. Aaaaa dah la itu baju sedondon dengan the gedixs semua (yang jadik pari2 masa our wedding), then boleh tak muat. Erghh wah wah wah marah sungguh ni.

3 comments:

nana said...

hye, salam kenal

ssh kan nak diet bile da kawen ni..mcm sye ni en.hubby msti balik keje malam,pastu da msk untuk die mmg tak boleh tak mkn sekali..kesimpulannye kami same2 semakin sehat..hehe

crystalmerah said...

Hye Aina,
Sememmangnya ! Ntah la camne ntah utk tak betambah gemuk after kawen ni. MNI ialah super kurus, so i takmo jalan ngan dia nnati org kata 'wahh husband punya la kurus, bini dia MasyaAllah' hehehe oouhh takmo takmo.
I dah start baik nak diet ni. but tatau la ada courage ke tak sampai menemui hasilnya. hhhhhhhuerrgh.

hazreen said...

eh... dah lama tak baca updates kat your blog.. baru tau u miscarriage.. (~_~) sorry to hear that.. skarang masih long distance ke?