Monday, March 22, 2010

HOME SWEET HOME

Phew, what a tiring weekend. But yet, soooo mind refreshing sebab umah kami dah siap renovate. Lalalalla~ Alhamdulillah :)
(But as usual, I always have this n that, mintak si jackson drill itu dan ini, psang pipe lah betulkan itu dan ini yada yada yada,  boleh migrain contractor kami tu layan kerenah kami laki bini. Alahai but of course u want the best out of every single buck u spend isn't it) Luckily Jackson tu layan je, walaupun mulut dia ala-ala berapi , kerja jalan dengan lancar. Dia siap cakap ' haiyaaa lu orang, wa suda kasi discount manyakkk ooo.. Lagi mau discount discount. Wa bnyak tolong takda charge punyaaaa'. Kehkhke memang betul pun dia bnyk buat keja remeh temeh yang tak charge pun.


Lets pics do the talking ok.


Welcome to our home sweet home :) Ini adalah entrace bersama shoe rack and partition. We decided to put the partition so that kalau org bukak pintu, tade lah terus nampak orang lain yang tengah tegolek kat living. Boleh la nampak sikit2 dari celah2 partition itu. Hiks. And the shoe rack is complete with tempat duduk so senang nak nak pakai kasut. No need to tetonggeng-tonggeng if nak ikat tali kasut. Kehkehke.



Living hall ! Aku kan suke kaler merah, so tha explains the colour concept n all :) And the mini bar itu pun, we design cincai boncai and very last minute. But Jackson's touch on the cabinet really makes it alive. Im so loving it. Itu gelas gatung2 ialah crystal glass hadiah dari Tasha n Noor. Thanks babe. Ada gunanya kann. Hehe.



Kitchen n yard. Kitchen kecik, lepas letak fridge lagi kecik ya amat. memang muat aku masak sengsorang je kot. Sebab i need space while cooking. Senang segala pergerakan. The yard itu we letak outdoor blind sebab nak tutup grill putih yg aku tak suke tu. hiks.



MasteR bed room and balcony. Tu balcony da letak invisible grill. We letak grill sebab takut ada sesapa kot meroyan nak terjun balcony kan, and of course utk keselamatan para anak-anak kecil . Takde lah invisible sangat the grill.. But dari jauh invisible la. Orang yg pasang grill ni kata, ianya telah disahkan selamat oleh SIRIM and ade warranty 3 years.

Dah.. Seres penat. Sampai KL tengah malam Jumaat. Sabtu the whole day kemas rumah. Then ari ni travel KL-Miri. So kami dua2 telah flat dan mcm nak MC je esok utk qada' tidur. Hehe. But takleh oo, saya dah dok sebelah bos. Khekhke.

Orait people. Goodnyte and sleep good :)

13 comments:

nawal said...

hey thats one heck of a house! i love the deco! i love the simplicity and practicality! good for u sis!

crystalmerah said...

Nawal : Tengkiuuu :) Worth the effort of me n MNI survey sana sini nak design everything on our own . Hehehe.

alin said...

seryes wa suke!!!hoh satu umah abes ko reno erin.aku slow2 dulu,nak buat sume leh,makan megi je la tiap2 hari haha

crystalmerah said...

Alin : Kami laki bini mkn maggi la ni ALin. kahkahka. memang broke :( and aku sudah kena catu peng-shoppingan at least setahun. uwaarghgh.

Naddie Anuar said...

wahhh~ heart your living room. kau telah membuktikan that it is possible to design your house tanpa gunakan khidmat interior designer.

congrats!!

p/s: en yg buat ko nye cabinet nie charge ok ke?

crystalmerah said...

Naddie: Tengkiu :) wah membuak-buak rasa nak resign carik minyak. wakakaka ;p buat ID enjoyyyyyy. Hhehe.
En jackson tu mmg reasonable price die naddie. aku dah survey bnyk gak before amik die, and mamat ni yg paling senang nego. And if u look at his work, and finishing suma cabinet segala, u will never regret. If even die charge mahal pun , mesti kau rasa puas hati. Ini kan plak die charge murah jah. And dia sgt senang bekerja dengan. Very friendly and pantas dan cekap. waahh aku dah promote si jackson ni. bleh amik comission if sesapa amik dia as contractor. Kehkehke.

dytia said...

dear - can I know whether Jackson ni ID ker contractor?

I am looking for ID/contractor yang ok for my house too. can I know his quotation? office dia kat mana?

my email is eidrogue@yahoo.com

email me ok

crystalmerah said...

Dytia: I dah email k :)

alin said...

erin,kasikla skali kat aku no jackson tu.hoh senang ko pakai 1 kontraktor je.aku sume kontraktor pakai lain2 huhu

crystalmerah said...

Alin: aku dah email kat kau contact si jackson n quotation k .

saramunchkin said...

erin..nak gak contact contractor tu.
my hse hopefully siap october ni. banyak gak nak kena buat tu especially the toilet.arhhh..
hehe..

thanks.
my email: lyser_sarah@yahoo.com

nukilan hati said...

Hye...boleh email sy contact num person yg buat cabinet also invisible grille @aisyahazan151@gmail.com..thanks ya

Little BlueBird said...

Bole bg details yg buat rak kasut n partition..email to hanarieyda@gmail.com. ..btw tu bape yer..hope u could help me.. tq