Wednesday, March 24, 2010

DECO DECO

MNI kan, dia letak tajuk at his FB album on our new house ialah - Deco bersama Erin dan Nawi ! Apsal aku tak terfikir tajuk tu eh ? Keskeskes. Somehow I found him so comel :)

Btw, utk menjawab pertanyaan2 mengenai renovation yang telah dilakukan, let me list them out k. Sonang hangpa nak plan what u gonna do, and of course buat kira-kira di buku lejar.
1) Paint work 

2) Plaster ceiling -living & master bed room

3) Re-wiring  -living and kitchen

4) Wall extension -living

5) Piping - tap , washing machine piping etc.

6) Grill main door & yard

7) Wardrobe in master bed room

8) Dressing table in master bed room

9) Shoe rack & entrance partition

10) Mini bar

11) Huge mirror at living hall

12) Lights installation & chandelier (3 chandelier, 15 downlights, 12 lampu2 lain dlm bilik,toilet etc)

13) Door bell

14) Installation of all benda yang need drill - ampaian, shelves in toilets, kitchen nya tpt sangkut2, everything lah.

15) Cuci rumah sampai bersih so i masuk rumah tu, just cuci kaki je :)

 

Leave ur emails for quoatation or break down details ok ! :)

 

As for MNI and I, we did the bajet-bajeting direct after the wedding. Benar kata orang, harus beringat masa wedding itu. Dont splurge all your savings to have a super WOW wedd, at least kena ada saving to begin new married life which is sangatlah different ya. Kalau dulu, nak beli hape segala I didnt have to think about saving bersama, or payment2 yang kami dah bahagi-bahagikan yada yada yada. Dulu, segalanya suka hati aku. Sekrang, we have to come into agreement kalau nak spend melampau. Kalau setakat nk beli baju bajan kasut and handbags tu, itu still suka hati saya. MNI belum mampu meghalang. Kehkehke.

 

And all furniture kami dah beli since Dec 2009. Reason : Tgh Mega sale masa tu yo. Suma borong pada ketika itu and we managed to save up to 50% sebab beli time tu. Then all the perabots suh simpan kat kedai dulu lah sampai rumah siap baru diorang deliver. Camtulah kekdahnya.



Okeh. Saya sudah gemuk ! After 3 months kawen ya. Jarum penimbang menunujukkan penambahan 4kg. Darn! Why ehhh org da kawen berat menambah, padehal aku mkan sama je style cam belum kawen.Tadelah lepas kwen ni wa makan macam gorilla plak. Sumpah tak.

Nyte nyte. Sleep tight ~

Past sentence: Dah berjaya exchange lappie ngan MNI . Ouuhhh terima kasih kekasih hati :) Love u more and more.

15 comments:

nawal said...

4kg tu berat kasih sayang hehe

alin said...

thanks erin phone no quotation tu.agak reasonable la price itu.sbb complete satu umah nye keje.tapi bile tgk list ko,barula aku teringat kerja2 remeh mcm drill segale.tak terpikir pun kekeke

crystalmerah said...

Alin: Itu lahhhh ~ AKu pun sama mula2 tak terifkir segala. Itu suma tambah itu dan ini masa tgh renovate. Tiba2 lah plak terfikir ehhh nak install lampu cmne... ehh railing langsir sape nak pasang..ehh hood n hob bleh pasangkan tak...ehhh itu ehh ini.
Itu suma kalau panggil contractor asing2,mahu masak nak mebayo. Ko kira la kalau 1 lampu install dia charge RM15, kalau 30 lampu dah brapa? Tu tak masuk chandelier, tade nya dapat RM15 utk install.
Itu yg si jackson membebel tu. Bnyk gila dia pasang2 dia FOC je kat kami. Kehkehkehke.

Nawal: berat kasih sayang.. aduuyaii ~

Aim said...

wah cantiknya u deco ur house. mine renovate pn belum. :(

anyway hati gumbira la kot sampai boleh tak sedar naik 4kg. :D

crystalmerah said...

Aim: gembira mmg sangat gembira ! tapi haihhh seres i dont wanna get fat. cannot cannot cannnottt :( harus lakukan sesuatu lps ni.

Btw, ur hse kat mana?

Aim said...

khee. tu sudah semesti. lagi dh kahwin lagi nk kena nampak gorgeous for our own hubby. :) takpe nnt u seret je hubby u utk jog sama2 ke? haha. :D

my house dkt subang perdana. near subang airport. wat bout urs?

crystalmerah said...

Aim: Sepanjang kenal n married to MNI, seingat I adelah 4 kali berjaya tarik dia ke gym. And jogging? Never berjaya. Hohh. But if ikut cara dia mmg mengembang lah i. sebab dia makan bnyk mana pun, cenggitu jugak tak gemuk. Hiks.
Our hse kat villa wangsamas, wangsa maju =)

aliza said...

erin...sukelahh...aku tgh bz mencari2 lagi...lagi byk tengok, lg x tau nk beli rumah yg mane...

crystalmerah said...

Aliza : takpe aliza. take time survey sampai puas hati sebab its a huge deciion to be made ok. kang tak kenan la, tak suke the environment lah, itu lah ini lahh...payahh. hhihi. so survey2 dan survey ok.

Aim said...

bestnya ur hubby jenis mkn n takkan gemuk. kalau mcm dia hbs mengembang la sini sana. :p

ooo. anyway u pn ada ke dkt wedding gathering nnt?

crystalmerah said...

Aim: itu la sangat bahaya ok MNI itu. Kehkehke.
I sangat nak pegi that gathering, but unfortunately i still kat miri kan. I balik KL for good end of May :( I bet that gathering gonna be superb ! Have fun ~

Aim said...

oh ye ke? too bad la. br nk ajk u lpk sama nnt on the wed gath. takpe2. i think akan ada lg nxt time. :)

alin said...

eh erin,nk tnye la.kalo buat plaster ceiling tepi2 je,yang tgh2 tu ori siling ke?so si jackson ade pelas ngan cat kapur tak the original siling tu supaye nampak seragam ngan plaster siling?erk phm ke soklan aku ni

cik an said...

salam,
nak details contractor n details yang u wat reno bleh? tgh dok cr2 kontraktor urk renovate rumah n berkenan tgk ur contractor punye kerja tgn. my email jomdeko@gmail.com
thanks

crystalmerah said...

Cik An : I dh email k.
Alin : yg tgh tu ori ceiling la alin.memang le dia cat balik bagi sama dengan kaler plaster ceiling tu :)