Sunday, March 7, 2010

BEJIMBA DI RUMAH

No, nothing to bejimba in Miri. Uiks. But I somehow enjoy our time together, lazing on the sofa watching Saturday Hindustani.. Haa booho but yes, me and MNI ialah penonton Hindustan. Conclusion: Enjoying weekend at home doing nothing -that sounds perfect to me as long as MNI is around. Saya tidak kisah jika tidak ke mana-mana :)

Rentetan my previous entry (rentetan? mana terlintas perkataan ni so sudden), everytime issue rumah came into conversation, MNI selalu kata 'sebab rumah lah syg sakit'..I seriously have no idea at all on apekah faktor menyebabkan miscarriage itu. But nak dijadikan cerita, kan ke aku mengemas rumah dengan hebat pada siang sebelum tragedi itu berlaku. Aku tolak sofa, angkat divider, tarik kerusi, panjat almari, baling bag yang macam gajah -u name it, sumanya saya lakukan. Maka dengan itu, we come into conclusion mungkin sebab I did heavy work yang menyebakan miscarriage itu. Aku tanya doctor, dedua doctor pun tak bagi conclusion. (Ni kena tulis kat entry lain, how I was so tidak puas hati dengan hospital yang dikatakan 5 star dan menjadi kegilaan warga kompeni sekrang.booho).

Btw people, I read A LOT on miscarriage ni. Because I taknak perkara ini berlaku lagi, walaupun saya redha perkara ini semua adalah rezeki kan. There are banyak faktor2 nya, and banyak jugak mitos2 nya.

Antara faktor miscarriage:

  • Ada kelainan pada janin, mungkin time persenyawaan ada berlaku ketidaksempurnaan embrio itu. In short, embrio tidak cukup sifat or cacat, that's why ianya dikeluarkan dari tubuh. When I knew this fact, I was thankful for what had happened,because all moms sememangnya anaknya sihat dan sempurna kan. Mungkin itu hikmahnya, mana kita tau kan.

  • Ada kelainan pada ibu contoh hormon tak stabil or ada infection, or ada penyakit such as kencing manis, darah tinggi etc.

  • Problem with rahim ibu. Maybe rahim a bit weak, dinding nipis yang tak boleh menampung berat baby yang tengah berkembang. Orkalau rahim ada cyst pun akan menjadi faktor jugak.

  • Darah terlalu pekat. This will menyekat pengaliran oksigen kepada baby and tak boleh survive.

  • Ubat-ubatan tradisional yang menyebabkan rahim mengecut..So kena elakkan makan ubat2 cenggini masa awal pregnant.

  • Lifestyle turut affect ok.. Contoh kalau merokok, atau do drugs and alcohol..Atau terlalu terdedah kepada chemicals (ohh saya sangat suka the smell of petrol..yes kalau isi minyak, wa sangat suka dok menangok kat tepi tempat minyak tu.. Bad habit bad habit. Urgh) Or berat badan terlebih sangat or very the kurus tak cukup daging dan lemak.. If u think of it, all these will affect the hormone. So pusing2 reason dia hormone jugak.




Yang ni plak, ada yang kata just mitos je which tak menyebabkan miscarriage pun.

  • Makann makanan tajam2 seperti nenas, tebu etc. I also tak sure tentang fakta ini.

  • Buat kerja-kerja berat or too much exercise.

  • Terlalu kerap 'bersama' in the early stage of pregnancy.




Ni fakta ni, Kahirool yang cakap kat MNI. He said kalau naik flight pun boleh affect. Sebab tekanan kat perut. Haiyoo seriously I never dengar this fact before. So tatau la, no comment.

Apa-apa pun, we pray for the best kan. Things happen and we just have to deal with it wisely- mental, physical and spiritual :)

3 comments:

harni said...

weh smell of petrol tu dh la bleh cause cancer, if im not mistaken leh effect system peranakan jugak. nnt aku confirm blk dgn akak aku sbb dia yg buat benda2 ujikaji bagai nih. stay away! find a new hobby pls! huhu

crystalmerah said...

Harni: Tauuu!!! Sgt tau yang ianya bleh bawak penyakit itu dan ini. Semuanya bahaya. MNI selalu mara aku, Huuuu yes surely akan tukar hobby itu. Gila la aku ni. Iskh.

suraya said...

my friend pon suka giler bau petrol. i suka bau farmasi, yg hospital punye bukan kedai farmasi.

erin, reason last tu memang betul.

my sis kate during early pregnancy try avoid naik flight. tekanan swaktu naik flite boleh sebabkan miscarriage.coz time mula2 ni the embrio is too fragile. kene jaga sebaik mungkin.

and gosh dear, u buat keja berat ke dat day? herm. maybe kot itu reason nye. :(