Sunday, January 10, 2010

QISAH MAKAN

Situation A
While watching Wanita Hari Ini. Topic of that day was 'Bajet anak sekolah'. Oh ya, we always go back home for lunch. Tapau and chill di rumah and tengok Wanita Hari Ini since our office is just 10 mins drive from home.

Pengacara: Yang penting pastikan perut anak-anak beralas semasa nak pergi sekolah. Ini adalah supaya anak-anak tidak terlalu lapar pada tengahari dan tidak akan berbelanja berlebihan.
Mni : (Out of  sudden ok, while aku tengah kusyuk mkn sebab lapau terlampau). Ermm, perut ayah nye pun tak beralas.
Aku : Tersedak.

Fine. Aku mmg tak pernah buat breakfast pada weekdays. Reason? I am so lazy to wake up early. Lagi-lagi tgk org sebelah still tido while I have to bangun and masak breakfast. Aiyoyo. Mni tak makan sangat pun pagi-pagi, thats y if aku masak pun, he will cekut-cekut je. But he said, if aku masak, dia bawak bekal gi office. Baikk...start next week I will prepare breakfast not only on weekend, but also weekdays.( Weekend mmg aku rajin buat breakfast. Tengkiu)

Situation B
In the car, on our way back from office
Me: Abg, now dah pukul 830 mlm. Sgt lambat dah if nak masak. Kita dine out yeh?
Mni: Takpe..makan lmbt pun takpe. Syg masak k..
Me: Tapi dh lambat sangat ni nak masak..Dengan cubaan hendak memujuk. (Padehal aku super malas nak masak pade malam itu)
Mni: Senyap.. pastu senyum. (Ok aku melonjak riang, sebab dari muke en suami, dia sure agree gi makan luar)

Tiba kat simpang nak masuk rumah, tiba-tiba keta membelok ke kanan iaitu menuju ke rumah.

Me: Eh kite nak gi mana ni?
Mni: Balik rumah le.
Me: Bukan kita makan kat luar keeeee? (Uwaaaaaa)
Mni: Eh mana ada. Syg masak kan.... sambil tesenyum simpul.

Fine. I seriously have to be a good cook kan? And have to push myself to dig in to those recipe, be it on the net or my old grandma secret recepi. Coz my husband is really into home made dishes.

Naseb baik aku memang suka masak. Antara rajin dan malas je.

Weekend activity: Mni ada assesment next week. So dia kena study the whole weekend, while aku terpaksa membawa diri dengan menyibukkan diri sendiri, update blog, stalk blog org lain dan sebagainya. Huu but takpe, I know the assesment is very important. Tunggu la plak aku nye assesment bulan depan, sebab tu aku relax je. Kheheh.Mni sibuk study, while I was busy kononnya susuh gambar dalam album dan segala bagai. Hiks.

3 comments:

nawal said...

wahhh. tunang saya pon suke makan kat umah. eveytime makan kat luar dengan famili dia sure tanya "kaya ek selalu makan kat luar"

haha pedas ko!

crystalmerah said...

Nawal: Keehkehk.. tu lah nye,dia nak bagi daput berasap. Kena gak masak, diselang seli ngan dine out. Kang termanje sangat, bukak api dapur pun lupe. Hiks :D

Naddie Anuar said...

ehehe~ sgt comel. seb baek la ko ske masak :)